Την υποψήφια του κόμματος του πρόεδρος της Βραζιλίας, Λουίς Ινάσιου Λούλα ντα Σίλβα, Ντίλμα Ρουσέφ, φέρνουν οι δημοσκοπήσεις ως το αδιαφιλονίκητο φαβορί.

Στον πρώτο γύρο των εκλογών κέρδισε 47% των ψήφων και συνεχίζει να προηγείται στις δημοσκοπήσεις. Αντιμετωπίζει τον 68χρονο Ζουζέ Σέρα, του Σοσιαλδημοκρατικού κόμματος (PSDB), που απέσπασε το 33% των ψήφων στον πρώτο γύρο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Και οι δύο υποψήφιοι καυχώνται για το επαναστατικό τους παρελθόν. Η Ρουσέφ εκπαιδεύτηκε για να γίνει αντάρτισσα και να πολεμήσει τη στρατιωτική δικτατορία στη Βραζιλία (1964-1985).

Ο Σέρα ήταν ένας από τους πιο σφοδρούς επικριτές του καθεστώτος και αναγκάστηκε να εξοριστεί το μεγαλύτερο διάστημα της χούντας. Και οι δύο έχουν εμπειρία από δημόσια αξιώματα: ο Σέρα υπήρξε κυβερνήτης της πολιτείας Σάου Πάουλου, που θεωρείται η ισχυρότερη στη χώρα, και υπουργός Υγείας. Η Ρουσέφ υπηρέτησε στο υπουργείο Ενέργειας και ως προσωπάρχης του Λούλα, μια θέση που ισοδυναμεί με την πρωθυπουργία.

Η εκστρατεία των δύο υποψηφίων χαρακτηρίστηκε από ένταση τις τελευταίες ημέρες. Ο Λούλα έχει ρίξει όλο του το βάρος στην υποστήριξη της υποψηφίας του PT, προκαλώντας ακόμα και εσωκομματικές επικρίσεις από για την προσπάθειά του να διατηρήσει ζωντανό το λεγόμενο «λουλίσμο».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η ένταση πήρε και απροσδόκητες τροπές. Η Ρουσέφ μόλις γλίτωσε όταν κάποιος της πέταξε ένα μπαλόνι γεμάτο νερό. Ο Σέρα προπηλακίστηκε από οπαδούς του κυβερνώντος κόμματος κι εισήχθη σε νοσοκομείο, ωστόσο ο πρόεδρος τον κατηγόρησε ότι προσποιήθηκε πως δέχθηκε επίθεση σε μια απέλπιδα προσπάθεια να ψηφοθηρήσει.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης