Για «προδοσία» του Λάζαρου Παπαδόπουλου απέναντι στον ΠΑΟΚ μίλησαν ο τεχνικός διευθυντής του ΠΑΟΚ, Νίκος Σταυρόπουλος και ο τιμ μάνατζερ, Τέλης Ζουρνατσίδης, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν με αφορμή τα όσα έγιναν πριν το παιχνίδι του Παναθηναϊκού με το «Δικέφαλο του Βορρά» στο ΟΑΚΑ, στο πλαίσιο της 1ης αγωνιστικής της Α1.

«Αισθάνομαι μίσος και οργή για έναν άνθρωπο που του τα δώσαμε όλα απλόχερα», δήλωσε μεταξύ άλλων ο Νίκος Σταυρόπουλος, ενώ ο Τέλης Ζουρνατσίδης ανέφερε: «Είμαστε η μοναδική ομάδα που δεν έπιασε κανέναν παίκτη της για να του πει τι θα κάνει».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Είμαι ένας άνθρωπος που πάλεψε για τα δικαιώματα των αθλητών πηγαίνοντας σε Υπουργεία με σκοπό να μετατραπούν οι αθλητές σε επαγγελματίες. Έχω απεργήσει, ξέρω τα δικαιώματα των παιδιών, άρα ήμουν πολύ γνώστης της όλης κατάστασης που θα ακολουθούσε. Όλη την εβδομάδα, πριν την αναχώρηση της ομάδας, ο Λάζαρος μας ζήτησε τρεις φορές άδεια. Με ρώτησε ο κόουτς τι να κάνει και του είπα ότι θα δώσεις άδεια στον αθλητή να συμμετέχει σε ότι ραντεβού έχει να κάνει. Ρεπό την Δευτέρα, επτά η ώρα το πρωί επέστρεψε την Τρίτη παρότι η προπόνηση ήταν στις δέκα και ήταν κατάκοπος. Δεν πειράζει, άδεια και την Πέμπτη. Στη διάρκεια της εβδομάδας πιέστηκα να κατεβάσω την εφηβική ομάδα, αλλά είπα όχι γιατί έπρεπε να τιμήσουμε τον αγώνα των αθλητών. Αναχωρήσαμε κομπλέ στην Αθήνα. Κάναμε ένα ραντεβού με τους Έλληνες μετά το βραδινό φαγητό για να μιλήσουμε για τις εξελίξεις. Η μοναδική δική μου τοποθέτηση ήταν ότι «σας παρακαλώ πολύ, να μην εκθέσετε τον ΠΑΟΚ. Μην εμφανιστείτε με σανδάλια, σαγιονάρες σε ένα γήπεδο και σε ένα παιχνίδι που θα το δείξει η τηλεόραση. Απεργήστε, αλλά με τρόπο που δε θα εκτεθεί η ομάδα, θα είναι αυτός που πρέπει». Αυτή ήταν η μοναδική κουβέντα. Δεν υπήρξε ποτέ πίεση κανενός. Ούτε από τον πρόεδρο, ούτε από παράγοντες, από κανέναν», τόνισε ξεκινώντας ο Νίκος Σταυρόπουλος και συνέχισε:

«Την επόμενη μέρα, μετά το φαγητό, έχω τη πληροφορία ότι υπάρχει σοβαρή πίεση από Λάζαρο στους πέντε ξένους για να μην συμμετέχουν. Δεν θέλω να το πιστέψω. Τους καλώ σε μίτινιγκ, τους ενημερώνω απλά ότι σε περίπτωση που δεν κατεβούν στο παιχνίδι ο ΠΑΟΚ- αυτή η ιστορική ομάδα – θα τιμωρηθεί με μηδενισμό, χρηματικό πρόστιμο και πιθανή μείωση βαθμών από -1 έως -6. Τους λέω επίσης ότι «αν δεν κατεβείτε η ομάδα θα ξεκινήσει με μείον κι αν εσείς συνεχίσετε την απεργία και την επόμενη εβδομάδα, θα υπάρξει ακόμη μεγαλύτερη απώλεια. Το συνειδητοποίησαν. Το απόγευμα της ημέρας του αγώνα, περίπου στις 17:15, η ομάδα έφυγε από το ξενοδοχείο, πάμε στο γήπεδο κι εκεί γίνονται ευτράπελα. Μας παρακαλεί ο Λάζαρος να μην μπει κανείς στα αποδυτήρια και να μείνει μόνος του με ξένους. Δίνω εντολή σε όλους να μην μπει κανείς. Περιμένουμε, περιμένουμε, περιμένουμε. Κράτησε 20 λεπτά η αναμονή. Έξω, εγώ με κόουτς και το υπόλοιπο τεχνικό επιτελείο, κάναμε βόλτες για να μην ρίξουμε λάδι στη φωτιά. Μετά ζήτησε να μπουν στα αποδυτήρια και οι Έλληνες. Το επιτρέψαμε. Ξαναμπαίνουν πάλι μέσα. Ντρέπομαι που μιλάω για αυτά τα ευτράπελα πριν από επαγγελματικό παιχνίδι που έγιναν από παίκτες που πληρώνονται για να παίζουν. Ξαναμπαίνουν όλοι οι Έλληνες και μετά από 10΄ λεπτά παρακαλώ τους Έλληνες να βγουν έξω και επειδή ήταν απεργοί να πάνε είτε στο γήπεδο, είτε στη κερκίδα. Ο Λάζος είπε «όχι, θα μείνουμε εδώ». Μου εξηγεί ότι «η απόφαση της ομάδας είναι να μην παίξει κανείς». Εκείνη τη στιγμή λέω και μιλάω στα αγγλικά για τους ξένους. «Λάζαρε τελείωσες; Σας μίλησα τίμια και ειλικρινά. Αυτό που θέλω είναι να προστατεύσω έναν ιστορικό σύλλογο που λέγεται ΠΑΟΚ. Αν κάποιος από τους ξένους δεν θελήσει να παίξει στο παιχνίδι που έχει πληρωθεί, θα παρθούν αυστηρότατα μέτρα έως και διακοπές συμβολαίων. Ο Λάζαρος πετάχτηκε τότε και λέει «Εγώ σταματάω, κάνε σε μένα διακοπή συμβολαίου» και βγαίνει έξω, βρίζοντας με χυδαία. Ήξερα την αγωνία του γιατί αυτό που περίμενε να εισπράξει, δεν το εισέπραξε. Έμαθε γρήγορα για τον Μπουρούση και τον Παπαλουκά. Είδε όλους τους παίκτες του Παναθηναϊκού να περνάνε από μπροστά του έτοιμοι να παίξουν. Οι φίλοι του, οι κολλητοί του και ήταν τρομερά εκνευρισμένος. Εμένα όμως με άφηνε αδιάφορο.

Ο Λάζαρος είναι πρόεδρος του ΠΣΑΚ όπου σημαίνει Πανελλήνιος Σύνδεσμος, όχι Παναμερικανικός. Δεν είχε καμία δουλειά να πιέσει αφόρητα τους ξένους και να τους φέρει σε δύσκολη θέση. Θέλησε να περάσει το δικό του. Ο ΠΑΟΚ τον πήρε και πλήρωσε αδρά το συμβόλαιό του περισσότερο από τα 2/4. Τον πήρε όμως για να είναι αθλητής και όχι για να διοικήσει, ούτε να κάνει παιχνίδια. Οι ξένοι αποφάσισαν ότι θα παίξουν συνειδητοποιώντας μέγεθος της ζημιάς. Μπήκαν οι Έλληνες στο γήπεδο, τον Λάζαρο δεν τον έβαζαν και μεσολάβησα στο διοικητική της Αστυνομίας. «Είναι ο αρχηγός του ΠΑΟΚ, παίκτης με ιστορία, κάντε το για τον ΠΑΟΚ. Βάλτε τον στο γήπεδο». Μπήκαν στο κέντρο του γηπέδου για να διαμαρτυρηθούν και μου όρμηξε ο διοικητής της Αστυνομίας και του είπα ότι οφείλει να τους πάρει και να πάνε στην κερκίδα. Παρακαλώ τους Έλληνες τρεις φορές να φύγουν από το κέντρο του γηπέδου. Τους λέω «διαμαρτυρηθήκατε, τώρα σας παρακαλώ περάστε έξω γιατί θα τιμωρηθεί η ομάδα».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Νίκος Σταυρόπουλος δήλωσε πως δεν υπήρξε καμία πίεση στους παίκτες και εξήγησε: «Ο Λάζαρος αναφέρει στην ανακοίνωση του ότι με πίεσαν. Στη τιμή μου, καμία μα καμία πίεση δεν ασκήθηκε από παράγοντα του ΠΑΟΚ στους Έλληνες αθλητές. Ο ΠΑΟΚ ήταν η μοναδική ομάδα που είχε καθολική συμμετοχή στην απεργία. Εγώ και άλλοι προσπαθήσαμε και πήραμε τα επαγγελματικά συμβόλαια που πληρώνονται σήμερα οι παίκτες όπως ο Λάζαρος. Για οποιονδήποτε Λάζαρο όμως, δεν θα εκτεθεί ο ΠΑΟΚ. Στηρίξαμε πολλά επάνω του, μας αλλάζει τα δεδομένα. Για μένα είναι αδιάφορη η αγωνιστική αξία του, αφού προέχει η αξιοπρέπεια ενός συλλόγου που κουβαλάει τίτλους σε Ελλάδα και Ευρώπη. Αυτό αποφάσισα ως Νίκος Σταυρόπουλος και είμαι περήφανος για την θέση που πήρα».

Από την πλευρά του ο Τέλης Ζουρνατζίδης υπογράμμισε: «Η μοναδική ομάδα που όλη την εβδομάδα δεν έκανε ραντεβού με τους αθλητές ήμασταν εμείς. Έπρεπε να εκτιμηθεί δεόντως από τον αρχηγό της ομάδας και τον πρόεδρο του ΠΣΑΚ. Σεβαστήκαμε στο έπακρο του αθλητές. Με τους ξένους, από την Πέμπτη έγινε μια κουβέντα του ακραίου ενδεχομένου να παραταχθούν όλοι. Αν απεργούσαν όλοι, όπως περίμενε ο Λάζος, θα είχαμε πρόβλημα. Αν τώρα, δεν έπαιζαν όλοι από τον Παναθηναϊκό, ασφαλώς και δεν θα κατέβαινε ο ΠΑΟΚ. Εννιά ομάδες αγωνίστηκαν με πλήρες ρόστερ, οι υπόλοιπες τέσσερις με ξένους, είτε με επαγγελματίες, είτε με έφηβους. Αισθανόμαστε προδομένοι στην ομάδα, γιατί επενδύσαμε πολλά σε αυτή τη προσπάθεια. Κάναμε απίστευτα πράγματα το καλοκαίρι σε διοικητικό, αγωνιστικό και οικονομικό επίπεδο για να είναι ο φάρος που θα οδηγήσει τον ΠΑΟΚ στην αναγέννηση. Και μας πρόδωσε. Ποιο θα ήταν το κέρδος του ΠΣΑΚ αν μηδενιζόταν ο ΠΑΟΚ; Αν μου απαντήσει κάποιος με λογική, ίσως δεχθώ ένα ελαφρυντικό. Ο ΠΑΟΚ είναι υπεράνω όλων. Όποιος και να’ ναι. Οι ξένοι βρέθηκαν σε απίστευτα δύσκολη θέση «Λένε ότι θα διαλυθεί το κλίμα της ομάδας, αν δεν παίξουμε», μου είπαν οι ξένοι. Αισθανόμαστε άσχημα αλλά και δυνατοί».

Στη συνέχεια απάντησε στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων: «Περίμενα από τον Λάζαρο να είναι αληθινός. Έτσι νόμιζα ότι ήταν. Θα έπρεπε να κάνει μια αληθινή δήλωση. Ο Λάζαρος με τον χαρακτήρα που έδειξε απέδειξε ότι δεν ήταν τυχαία η παταγώδη αποτυχία της απεργίας. Πλακώθηκε με τον Ντικούδη, ακούσαμε τις δηλώσεις του Παπαμακάριου που ήταν εναντίον του, δε μιλάει επίσης με τους κολλητούς του, τον Διαμαντίδη και τον Φώτση. Ο Λάζαρος δυστυχώς δεν ξέρει να μιλάει με επιχειρήματα, δεν ανέχεται τον διάλογο, γιατί δεν έχει επιχειρήματα. Εμείς δεν φέραμε την εφηβική ομάδα για να σεβαστούμε τον αγώνα. Έφαγε τα μούτρα του στους φορείς. Ο ΠΑΟΚ είχε πολύ μεγάλους παίκτες στο παρελθόν και η σελίδα του Λάζου έκλεισε. Πρόσωπα φεύγουν και η ιστορία ΠΑΟΚ παραμένει. Δυστυχώς για τον Λάζαρο είναι μαύρη η σελίδα του στον ΠΑΟΚ. Κρίμα, γιατί εμείς οι δύο μαζί με τον Σούλη, του ανοίξαμε την πόρτα και του είπαμε να έρθει στις προπονήσεις έως ότου βρει ομάδα στην Ευρώπη. Ντροπή του. Αισθάνομαι μίσος και οργή για έναν άνθρωπο που του τα δώσαμε όλα απλόχερα και μας ανταπέδωσε με αυτόν τον τρόπο. Εμείς κάναμε έρανο για συγκεντρώσουμε τα λεφτά που έπρεπε για να τα δώσει για φιλανθρωπικούς λόγους σε παιδιά. Θεώρησε ότι μπορεί ο ΠΑΟΚ να είναι ο δούρειος ίππος για τα προσωπικά παιχνίδια του».

Για το αν ο Λάζαρος Παπαδόπουλος θα αλλάξει τη στάση του είπε: «Ξέρω τον Λάζαρο. Έχει τελειώσει. Δεν παίρνει τον λόγο του πίσω. Πιθανόν να παρασύρθηκε. Τον παρασέρνουν άνθρωποι του ΠΣΑΚ, το περιβάλλον του. Προσωπικά νιώθω προδομένος που πρόδωσε μια ομάδα. Μακάρι να γυρίσει πίσω κι εγώ να πάω σπίτι μου. Πούλησε τον κόσμο του ΠΑΟΚ, που έβαλε λεφτά για να πληρωθεί ο Λάζος με το παχυλό συμβόλαιο του σε σχέση με τους υπόλοιπους. Τρεις μήνες τρέξαμε για το συμβόλαιο του Λάζου. Και νιώθω προδομένος και για τους συμπαίκτες του, που ήταν σαν ερείπια στο γήπεδο. Θα γινόμασταν ρεζίλι σαν ομάδα. Δεν περιμέναμε κάτι τέτοιο. Πήγε να μπλέξει και τους ξένους. Τι ήθελε να αποδείξει; Τον Λάζαρο τον ενδιέφερε να μη γίνει καθόλου το παιχνίδι, αδιαφορώντας για την ομάδα. Χώρια το κυνηγητό που θα είχαμε από τους διάφορους φορείς.

Πήραμε πέρυσι τον Λάζαρο που έφυγε σαν κυνηγημένος από παντού και τώρα φεύγει με άσχημο τρόπο και από τον ΠΑΟΚ. Πήραμε απόφαση, δεν μετανιώσαμε, αποδείχθηκε λάθος. Ποιός θα μπορούσε να φανταστεί αυτή την εξέλιξη; Κατά τα άλλα όμως δηλώνει επαγγελματίας. Εγώ πάντως δεν θέτω κανένα βέτο ή εγώ ή αυτός. Αν θεωρήσει ο ΠΑΟΚ ότι εγώ είμαι η αιτία του κακού, ας έρθει ο Λάζαρος κι εγώ θα πάω σπίτι μου. Το πρόβλημα του Λάζαρου είναι όμως ότι δεν μπορούσε να ξεκαθαρίσει τους ρόλους και ειδικότερα τον ρόλο του. Δεν είχε επίσης καθαρό μυαλό για να αποφασίσει. Κρεμάει ανάποδα όλους μας».

Θα πρέπει ο Λάζαρος Παπαδόπουλος να αποχωρήσει από την προεδρία του ΠΣΑΚ; «Το λέω με πόνο ψυχής, αλλά θα πρέπει να δουν το θέμα με μεγάλη σοβαρότητα. Πρέπει να σέβεται τους από κάτω του. Όταν ακούς ότι υπάρχει διαφωνία από τα μέλη, άρα υπάρχει πρόβλημα στην κορυφή. Τσαμπουκάδες και νταηλίκια δεν περνάνε στη σημερινή εποχή. Παρασύρθηκε ο Λάζαρος και με τσαμπουκά πήγε να κάνει πράγματα, αντί να προτιμήσει το διάλογο. Επικοινωνιακά έχει έναν τοίχο μπροστά του και θεωρεί ότι πρέπει να γίνεται αυτό που λέει. Είναι αηδίες αυτά που γράφει για αλυσίδες. Ο ΠΑΟΚ δεν θέλησε να τον τυλίξει με αλυσίδες, ο Λάζαρος ήθελε να πάει την ομάδα στη δεκαετία του 30’».

Για το αν θα προσφύγει ο ΠΑΟΚ για διαφυγόντα κέρδη είπε: «Θα κάνω τις εισηγήσεις μου και το Δ. Σ. θα αποφασίσει. Πούλησε έναν ολόκληρο λαό».

Παράλληλα ανέφερε ότι ο ΠΑΟΚ δε έχει λόγο να επικοινωνήσει με τον παίκτη: «Δεν επικοινώνησα με Λάζο, δεν υπάρχει λόγος εξάλλου. Ο Λάζαρος πήρε έναν δρόμο, τον κατήφορο και αυτό αποδεικνύεται από τη συμμετοχή του σε άλλες ομάδες όπου εξεδιώχθη. Είναι κρίμα και το πραγματικά ανήκουστο ήταν ότι εκβίασε ακόμη και έναν αθλητή του εφηβικού. Μου τηλεφώνησε ο πατέρας του αθλητή και μου είπε ότι ο Λάζαρος πίεσε και αυτόν με ακατανόμαστες εκφράσεις για να μην παίξει».

Σχετικά με τον μέλλον της ομάδας υπογράμμισε: «Θα περάσει μια περίοδο αναταραχής, όπου θα αλλάξουμε προσανατολισμό. Θα προσπαθήσουμε για το καλύτερο, γνωρίζοντας ότι η αγορά δεν είναι εύκολη. Θα επιδιώξουμε να περισώσουμε ότι διέλυσε ο Λάζαρος, για να δημιουργήσουμε μια εξίσου ανταγωνιστική ομάδα».

Συνεχίζοντας ανέφερε: «Έχει κληθεί σε απολογία και ο Γιώργος Αποστολίδης για δηλώσεις που έκανε τόσο πριν όσο και μετά το παιχνίδι με τον Παναθηναϊκό».

Για τον κόσμο του ΠΑΟΚ είπε: «Ο κόσμος έχει απογοητευτεί και δεν ξέρει τι να πιστέψει. Νόμιζε ότι εμείς βάλαμε αλυσίδα στο λαιμό του Λάζαρου για να τον κρεμάσουμε. Ας αποφασίσει αν εμείς υποστηρίξαμε ΠΑΟΚ. Εγώ όμως νιώθω πραγματικά περήφανος για την στάση που κράτησα».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης