ΣΟΣ εκπέμπει η μεσαιωνική πόλη της Αμμοχώστου, σύμφωνα με έκθεση του GΗF (Παγκόσμιο Ταμείο Πολιτιστικής Κληρονομιάς), την οποία αποκαλύπτει η εφημερίδα «Ο Φιλελεύθερος».

Η μεσαιωνική πόλη συγκαταλέγεται, όπως αναφέρεται στην έκθεση, ανάμεσα στους 12 σημαντικότερους αρχαιολογικούς χώρους του κόσμου που κινδυνεύουν να αφανιστούν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στην έκθεση, όπως γράφει η εφημερίδα, αναφέρεται ότι η μεσαιωνική πόλη της Αμμοχώστου βρίσκεται στο βόρειο τμήμα της Κύπρου, το οποίο έχει καταληφθεί από τον Τουρκικό Στρατό.

Η πόλη δεν έχει επίσημα αναγνωριστεί ως ιστορικό μνημείο και χρήζει άμεσης αρχαιολογικής έρευνας, για να διατηρηθεί ό,τι έχει απομείνει και να αναστηλωθεί ό,τι έχει καταστραφεί. Στην έκθεση τονίζεται ακόμα ότι, ενώ διεθνείς οργανισμοί έχουν προσπαθήσει να προσελκύσουν το διεθνές ενδιαφέρον για την ανάγκη διάσωσης της πόλης- μνημείου, οι Αρχές της βόρειας Κύπρου έχουν επιδείξει ελάχιστο ενδιαφέρον.

Η Έκθεση του GΗF με τίτλο «Σώστε την πολιτιστική μας κληρονομιά» έχει συνταχθεί με σκοπό την προσέλκυση ενδιαφέροντος σε πολλές αρχαιολογικές θέσεις ανά τον κόσμο, με κοινό γνώρισμα την παρουσία τους σε πολεμικές ζώνες και τριτοκοσμικές χώρες, που είναι στα πρόθυρα ανεπανόρθωτης καταστροφής λόγω κακοδιαχείρισης, λεηλασιών, εγκατάλειψης, συρράξεων και ανεξέλεγκτου τουρισμού.
Μεταξύ αυτών είναι το Ανάκτορο Χισάμ της Παλαιστίνης, η μεσαιωνική πόλη Άνι στα σύνορα Τουρκίας-Αρμενίας, η αρχαία ασσυριακή πρωτεύουσα Νινευή στο Ιράκ, η Χερσώνα στην Ουκρανία κ.α..

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης