Καζάνι που βράζει θυμίζει για άλλο ένα φθινόπωρο ο χώρος της εκπαίδευσης, με την αφορμή, αυτή τη φορά, να αποτελούν οι θέσεις του υπουργείου Παιδείας για αλλαγές στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η «πρεμιέρα» για την ηγεσία του υπουργείου θα πραγματοποιηθεί το απόγευμα του Σαββάτου στην 65η Σύνοδο των Πρυτάνεων, οι εργασίες της οποίας έχουν, ήδη, ξεκινήσει.

Εκεί για πρώτη φορά η υπουργός Παιδείας, Άννα Διαμαντοπούλου, και ο υφυπουργός, Γιάννης Πανάρετος, θα παρουσιάσουν σε 25 σελίδες τις θέσεις τους, τα πρώτα στοιχεία των οποίων έχουν προκαλέσει, ήδη, την έντονη αντίδραση πρυτανικών αρχών, με το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο να κρατά τη «σημαία» της αντίδρασης.

Ο Πρύτανης του ΕΜΠ, Σίμος ΣιμόπουλοςΗ επιστολή των πρυτανικών αρχών του ΕΜΠ προς τον προεδρεύοντα της Συνόδου, Πρύτανη του Πανεπιστημίου Κρήτης, Ιωάννη Παλλήκαρη, με την οποία του ανακοινώνουν την απόφασή τους να μην παραστούν στις εργασίες και το ψήφισμα του ΕΜΠ είναι ενδεικτικά των προθέσεών που υπάρχουν στις διοικήσεις των ΑΕΙ της χώρας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Η Σύγκλητος του ΕΜΠ πιστεύει ότι οι μεταρρυθμιστικές εξαγγελίες της κυβέρνησης, η απαξίωση και η ταπείνωση του δημόσιου Πανεπιστημίου και των λειτουργιών του έχουν ως στόχο να πλήξουν το δημόσιο χαρακτήρα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, να συρρικνώσουν περαιτέρω την κρατική χρηματοδότηση και να προλειάνουν το έδαφος για ιδιωτικά ΑΕΙ, με ολέθριες για τον τόπο επιπτώσεις» ενώ χαρακτηρίζει το προσκλητήριο κείμενο του διαλόγου «προκλητικό στις ισοπεδωτικές γενικεύσεις και αστήρικτες καταγγελίες του» αναφέρεται χαρακτηριστικά στην απόφαση της Συγκλήτου του Πολυτεχνείου.

Τα στοιχεία που έχουν εξοργίσει τους ακαδημαϊκούς είναι:

  • οι αλλαγές στη δομή της διοίκησης του πανεπιστημίου, καθώς, σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχουν κυκλοφορήσει μέχρι στιγμής στα αμφιθέατρα, πρόθεση του υπουργείου είναι στις επιτροπές να μετέχουν και εξωπανεπιστημιακοί
  • το θολό τοπίο που υπάρχει σχετικά με την χρηματοδότηση των ΑΕΙ και των ΤΕΙ και το ενδεχόμενο να βάλουν το χεράκι τους και ιδιωτικοί μάνατζερ
  • η μείωση της χρηματοδότησης, που αποτελεί διαχρονικό αίτημα των πανεπιστημίων

Συγκρούσεις φοιτητών-ΜΑΤ έξω από την ΒουλήΕτοιμοπόλεμοι δηλώνουν και οι φοιτητές, οι οποίοι αντιδρούν στην πρόθεση του υπουργείου να καταργήσει τους «αιώνιους» φοιτητές αλλά και να εισάγει το θεσμό των παρουσιών στα μαθήματα. Την πιο σαφή ένδειξη των προθέσεων των φοιτητών αποτέλεσε η πορεία της Πέμπτης οπότε και υπήρξαν οι πρώτες συγκρούσεις με τις αστυνομικές δυνάμεις.

Κινητοποιήσεις θα υπάρξουν και στο Ρέθυμνο με τους φοιτητικούς συλλόγους, το σύλλογο μελών ΔΕΠ του Πανεπιστημίου Κρήτης και την ΕΛΜΕ Χανίων να διοργανώνουν «αντι-σύνοδο» και πορεία που θα ξεκινήσει από το προαύλιο των ΑΤΕΙ στα Περιβόλια και θα κατευθυνθεί προς το ξενοδοχείο Creta Palace, όπου και θα διεξάγεται η κανονική σύνοδος, στις 11:30 το πρωί του Σαββάτου.

Πληροφορίες αναφέρουν, πάντως, ότι η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας δεν θα παρουσιάσει το τελικό κείμενο του νόμου αλλά θα επιλέξει ένα κείμενο παράθεσης των θέσεων της κυβέρνησης, υπό την σκιά και των αυτοδιοικητικών εκλογών του Νοεμβρίου, μολονότι όλοι στο κτίριο του Αμαρουσίου γνωρίζουν ότι την ίδια ώρα πλησιάζει με γοργούς ρυθμούς και η 17η Νοέμβρη και ο εορτασμός του Πολυτεχνείου, οπότε και παραδοσιακά τα πνεύματα οξύνονται στο χώρο της εκπαίδευσης.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης