Με αφορμή την διεθνή διάσκεψη για τις κλιματικές αλλαγές στη Βόννη η Greenpeace απευθύνει έκκληση στις ανεπτυγμένες χώρες να προχωρήσουν σε λήψη αποφασιστικότερων μέτρων για τη μείωση των εκπομπών που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου.

Βάσει των νέων επιστημονικών στοιχείων η Greenpeace ζητά από τα ανεπτυγμένα κράτη να προβούν σε μείωση των εκπομπών κατά τουλάχιστον 40% μέχρι το 2020, προκειμένου να αποτραπούν οι χειρότερες επιπτώσεις των κλιματικών αλλαγών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Ο ξέφρενος ρυθμός με τον οποίο εξελίσσονται και επιδεινώνονται οι κλιματικές αλλαγές ξεπερνάει οτιδήποτε θεωρούσαμε δεδομένο. Η ταχύτητα των αλλαγών στον πλανήτη που παρατηρούμε σήμερα, όπως το λιώσιμο των πάγων, δείχνουν ξεκάθαρα ότι η απειλή της καταστροφής είναι πού πιο κοντά από ό,τι πιστεύαμε. Ο μόνος τρόπος να αντιστρέψουμε την κατάσταση είναι να μειώσουμε τις εκπομπές νωρίς και να τις μειώσουμε βαθιά», δήλωσε ο υπεύθυνος της εκστρατείας για τις κλιματικές αλλαγές και την ενέργεια στο ελληνικό γραφείο της Greenpeace Δημήτρης Ιμπραήμ.

Ωστόσο τα νέα επιστημονικά δεδομένα είναι ιδιαίτερα ανησυχητικά και σύμφωνα με τις περιβαλλοντικές οργανώσεις αυτά που ζητούσαν από τις κυβερνήσεις μέχρι σήμερα δεν είναι αρκετά. Για αυτό το λόγο η Greenpeace ζήτα ως απαραίτητα συστατικά της Συμφωνίας της Κοπεγχάγης:

1)Οι παγκόσμιες εκπομπές να αυξηθούν μέχρι το 2015, αλλά να μειωθούν δραματικά μέχρι το 2050.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

2)Οι ανεπτυγμένες χώρες να μειώσουν τις εκπομπές που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου κατά 40% έως το 2020 σε σύγκριση με τα αντίστοιχα επίπεδα που 1990 και τα τρία τέταρτα της μείωσης αυτής να επιτευχθούν με εγχώριες δράσεις.

3)Τα ανεπτυγμένα κράτη να βοηθήσουν τα αναπτυσσόμενα να μειώσουν τις εκπομπές κατά 15-30% έως το 2020.

4)Να τερματιστεί μέχρι το 2020 η αποδάσωση σε περιοχές με ιδιαίτερη σημασία, όπως ο Αμαζόνιος, η Λεκάνη του Κονγκό και τα Παραδείσια δάση στην Ινδονησία, Παπούα Νέα Γουινέα.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης