Δείτε στο CNN τις εξελίξεις από το Στρασβούργο

Θερμή υποδοχή επεφύλαξε ο Νικολά Σαρκοζί και η Κάρλα Μπρούνι στο ζεύγος Ομπάμα σήμερα στο Στρασβούργο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Μπαράκ Ομπάμα και η Μισέλ, αντάλλαξαν φιλιά με το προεδρικό ζεύγος της Γαλλίας στο Παλαί ντε Ροάν πάνω σε ένα κόκκινο χαλί, ενώ πλήθος κόσμου τους επευφημούσε. Στη συνέχεια οι δύο ηγέτες έσφιξαν τα χέρια πολιτών και ο Ομπάμα σαν ροκ σταρ δημιούργησε παραλήρημα στο πέρασμά του.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Αμερικανός πρόεδρος έδωσε πριν λίγο κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Γάλλο ομόλογό του, Νικολά Σαρκοζί, στο Στρασβούργο. Ο Ομπάμα είπε ότι θα ήθελε η Ευρώπη να έχει “ενισχυμένες στρατιωτικές δυνατότητες” στους κόλπους του ΝΑΤΟ.

“Θέλουμε ισχυρούς συμμάχους. Θα θέλαμε να δούμε την Ευρώπη με ενισχυμένες στρατιωτικές δυνατότητες”, είπε. Επίσης ανεφερόμενος στις σχέσεις της χώρας του με τη Ρωσία, είπε ότι θέλει να συνεργασθεί παρά τις διαφορές τους, προσθέτοντας όμως ότι δεν πρόκειται “να επιστρέψουν στους παλαιούς τρόπους συνεργασίας”.

Ο Μπαράκ Ομπάμα εξέφρασε την πεποίθηση πως η γεωγραφική εγγύτητα της Ευρώπης με τη Μέση Ανατολή την καθιστά πιο ευάλωτη σε πιθανές τρομοκρατικές επιθέσεις της Αλ Κάιντα.

Τέλος, ο πρόεδρος των ΗΠΑ είπε, ότι η εξάπλωση και η κλοπή πυρηνικών όπλων «θα μπορούσαν να οδηγήσουν στην εξάλειψη κάθε πόλης από το πρόσωπο του πλανήτη» και γνωστοποίησε την πρόθεσή του να καθοριστεί «μία ατζέντα με στόχο έναν κόσμο χωρίς πυρηνικά όπλα».

Από την πλευρά του ο Νικολά Σαρκοζί, δήλωσε πως υποστηρίζει τη νέα αμερικανική πολιτική στο Αφγανιστάν, αλλά διευκρίνισε πως η χώρα του δε θα στείλει στρατιωτικές δυνάμεις, αλλά θα συμβάλει στην προσπάθεια ειρήνευσης του Αφγανιστάν οικονομικά και συμμετέχοντας στην εκπαίδευση της αστυνομίας.

Οι σύζυγοί τους, Μισέλ Ομπάμα και Κάρλα Μπρούνι, θα γευματίσουν αργότερα μαζί σε μία ειδική εκδήλωση.

Το απόγευμα το προεδρικό ζεύγος θα φθάσει στο Μπάντεν-Μπάντεν, όπου θα συναντηθεί με την οικοδέσποινα της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ, καγκελάριο της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ, πριν από το επίσημο δείπνο, όπου θα συζητηθεί το θέμα του Αφγανιστάν.

Η κατάσταση στο Αφγανιστάν αναμένεται να κυριαρχήσει στην ατζέντα της διήμερης Συνόδου, καθώς ο Αμερικανός πρόεδρος θέλει να εξασφαλίσει την υποστήριξη των συμμάχων των ΗΠΑ για τη νέα στρατηγική του.

Πάντως, ξεκαθαρίζεται ότι παρόλο που ο Ομπάμα θα μιλήσει συγκεκριμένα δε θα ζητήσει εχέγγυα από τα άλλα μέλη του ΝΑΤΟ, σύμφωνα με δηλώσεις της Αμερικανίδας υπουργού Εξωτερικών, Χίλαρι Κλίντον.

Όπως λέγεται, η αμερικανική διπλωματία θα πιέσει τη Γαλλία και τη Γερμανία για περαιτέρω ενίσχυση των συνεισφορών τους στο Αφγανιστάν.

Άλλωστε, στη σημερινή σύνοδο δεν αναμένεται να παρθούν αποφάσεις, αλλά να στρωθεί το έδαφος για μελλοντικές ανακοινώσεις. Οι ηγέτες θα συζητήσουν ακόμα τρόπους «ανοικοδόμησης» των σχέσεων με τη Ρωσία, αλλά θα καλωσορίσουν και τα νέα μέλη, Αλβανία και Κροατία.

Συλλήψεις στις διαδηλώσεις στο Στρασβούργο

Μεγάλη αστυνομική δύναμη έχει κατακλύσει το Στρασβούργο ενόψει της Συνόδου του ΝΑΤΟ, όπου καταφθάνουν οι ηγέτες του κόσμου, ανάμεσά τους και ο Μπαράκ Ομπάμα.

Ακόμα κρατούνται 100 από τους 300 διαδηλωτές, που συνελήφθησαν χθες κατά τα επεισόδια που έγιναν στην γαλλική πόλη. Η αστυνομία έκανε χρήση δακρυγόνων και πλαστικών σφαιρών για να απωθηθούν εκατοντάδες διαδηλωτές που πετούσαν πέτρες και μπουκάλια.

Σήμερα, περίπου 25.000 αστυνομικοί θα περιπολούν τις αναμενόμενες πορείες, που θα προσελκύσουν δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους. Επιπλέον παρατεταγμένοι σε διάφορα σημεία είναι και εκατοντάδες Γερμανοί στρατιώτες.

(Πρώτη καταχώρηση: 03 Απριλίου 2009, 10:49)

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης