Στην Αθήνα πραγματοποιείται, την Παρασκευή 3 Απριλίου 2009, στο πλαίσιο της Ελληνικής Προεδρίας, το Συμβούλιο Υπουργών Πολιτισμού Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Την έναρξη των εργασιών θα κηρύξει ο Υπουργός Πολιτισμού κ. Αντώνης Σαμαράς.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το Συμβούλιο συγκροτήθηκε βάσει της Χάρτας που υπέγραψαν στην Κοπεγχάγη, το Μάρτιο του 2005, οι Υπουργοί Πολιτισμού της Ελλάδας, της Αλβανίας, της Βουλγαρίας, της Κροατίας, του Μαυροβουνίου, της ΠΓΔΜ, της Σερβίας και της Τουρκίας.

Οι βασικοί σκοποί του Συμβουλίου είναι η αξιοποίηση του πολιτισμού ως μέσου για τη βιώσιμη ανάπτυξη στην περιοχή και η δημιουργία ένα Φόρουμ διαλόγου των Υπουργών Πολιτισμού και άλλων κυβερνητικών και μη κυβερνητικών δομών για την εκπόνηση πολιτιστικών στρατηγικών, τη δρομολόγηση Προγραμμάτων και την ανταλλαγή τεχνογνωσίας και πληροφοριών.

Η Ημερήσια Διάταξη της Υπουργικής Συνάντησης θα περιλαμβάνει τις ακόλουθες θεματικές ενότητες:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Περιφερειακή συνεργασία και διαπολιτισμικός διάλογος στη ΝΑ Ευρώπη.

Επαναπροσδιορισμός πολιτιστικών πολιτικών στην περιοχή στο πλαίσιο της εφαρμογής της Σύμβασης UNESCO για την προώθηση και προστασία της πολυμορφίας των καλλιτεχνικών εκφράσεων (Νέα Οικονομία του Πολιτισμού).

2009 – Έτος δημιουργικότητας και καινοτομίας στην Εκπαίδευση και τον Πολιτισμό.

Δίκτυα συνεργασίας στο σύγχρονο πολιτισμό.

Σχέδιο Δράσης – Προτεραιότητες και Πιλοτικά Προγράμματα.

Οι χώρες που έχουν επιβεβαιώσει τη συμμετοχή τους στη συνάντηση είναι οι ακόλουθες: Αλβανία, Βοσνία και Ερζεγοβίνη, Βουλγαρία, Κροατία, Μαυροβούνιο, ΠΓΔΜ, Ρουμανία, Σερβία, Τουρκία, καθώς και εκπρόσωποι του Συμβουλίου της Ευρώπης και της UNESCO. Η Αυστρία συμμετέχει ως μόνιμη παρατηρήτρια χώρα.

Το Συμβούλιο Υπουργών θα πραγματοποιηθεί στο ξενοδοχείο Μεγάλη Βρετανία και οι εργασίες του θα ξεκινήσουν στις 10 π.μ.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης