Σχέδιο προσέλκυσης των πατεράδων στη διαδικασία τόσο της εγκυμοσύνης όσο και της γέννας, προωθείται στη Μ. Βρετανία.

Έτσι, περισσότεροι πατεράδες από ποτέ θα μπορούν να παραστούν στη γέννα του παιδιού τους, ενώ παράλληλα καταβάλλεται προσπάθεια να εμπλακούν στενότερα στην εγκυμοσύνη, τη γέννα και τη λοχεία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σκοπός είναι να εφοδιαστεί το κοινό με φυλλάδια και υλικό που συντάχθηκε από τις μαίες με νέες κατευθύνσεις. Πρόκειται για τον «οδηγό για νέους μπαμπάδες», ο οποίος συντάχθηκε σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Πατρότητας και θα παρέχει πληροφορίες σε πληθώρα θεμάτων, από την πατρότητα έως τον θηλασμό.

Αυτό που γνωρίζουμε είναι πως οι άνδρες θέλουν να ασχοληθούν με το νέο μωρό, ωστόσο δεν εκμεταλλεύονται πολλές ευκαιρίες για να το κάνουν. Η αλήθεια είναι πως αν θέλεις μια μητέρα να τραφεί σωστά κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης της ή να κόψει το κάπνισμα, πρέπει να κάνεις τον πατέρα να ασχοληθεί από νωρίς, διότι η συμπεριφορά του αναμφισβήτητα θα επηρεάσει τη δική της.

Θα ήταν καλό να αναρωτηθούμε ποια θα είναι τα αποτελέσματα για την προσωπική ζωή των ζευγαριών, αν «εκπαιδεύσουμε» τους μπαμπάδες να τονίζουν στις νέες μητέρες πόσο σημαντικό είναι να θηλάζουν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι μπαμπάδες, αντίστοιχα, θα μπορούσαν να πουν σχετικά με τον θηλασμό: «Θα σε υποστηρίξω σε ό,τι αποφασίσεις», ενώ σύμφωνα με τις γυναίκες, το τι πιστεύει ο σύζυγός τους για τον θηλασμό αλλά και τις επιπτώσεις του στο γυναικείο σώμα, αποτελούν λόγους για να σταματήσουν να θηλάζουν.

«Αν ο πάτερας είναι «οπλισμένος» με τη γνώση, τότε μπορεί να παρέχει στη σύζυγό του την πραγματική ενθάρρυνση που χρειάζεται για να συνεχίσει».

Κοινό δωμάτιο

Πρόσφατη έρευνα, επίσης, επεσήμανε πως η συντριπτική πλειονότητα των γονέων πιστεύει πως όταν το παιδί γεννηθεί, θα ήταν καλό οι μπαμπάδες να μένουν το βράδυ στο νοσοκομείο μαζί με τη σύντροφό τους.

Αυτό όμως δημιουργεί προβλήματα σε πολλά επίπεδα, από λογιστικές και οικονομικές δυσκολίες στο να μετατραπούν οι θάλαμοι για να δέχονται άνδρες, έως πολιτισμικά θέματα γύρω από τη δημιουργία των θαλάμων τελικά και για τα δύο φύλα.

Κι ενώ αυτό παραμένει μια φιλοδοξία, ζητήθηκε να συσταθούν οδηγίες για το προσωπικό για να εμπλακούν οι πατεράδες πριν, κατά τη διάρκεια και ακριβώς μετά τη γέννα.

Οι άνδρες έχουν τις δικές τους ανάγκες ως νέοι μπαμπάδες και χρειάζεται επίσης να γνωρίζουν τι βιώνει η σύντροφός τους και πώς μπορούν να την υποστηρίξουν.

Αυτό βρίσκεται ακόμα σε πρώιμο στάδιο, αλλά θα βασιστεί πάνω στα καλύτερα παραδείγματα που έχουν οι μαίες αυτή τη στιγμή. Αν μπορούμε να δείξουμε τι σημαίνει ενεργός πατέρας σε πρακτικό επίπεδο, μόνο καλό μπορεί να είναι.

Παρόλα αυτά, η προτεραιότητα της μαίας είναι η μητέρα, οι ανάγκες και οι επιθυμίες της. Ίσως υπάρχουν πολιτισμικά θέματα σχετικά με την εμπλοκή του πατέρα που χρειάζεται να υπολογιστούν. Και χωρίς αμφιβολία χρειάζεται να υπάρχει χώρος να συζητήσει μια γυναίκα τις ανησυχίες της, χωρίς να είναι ο πατέρας παρών, ειδικά σχετικά με το ζήτημα της οικογενειακής κακοποίησης.

Κανείς δεν είναι τόσο αφελής, ώστε να πιστεύει πως η εμπλοκή των ανδρών θα λύσει όλα τα κοινωνικά μας προβλήματα. Όμως είναι ένα βήμα, μέρος της όλης εικόνας.

Η κάρτα του πατέρα

Ο μεγαλύτερος πάροχος προγεννητικών ελέγχων στη Βρετανία συμφώνησε πως οι επαγγελματίες της υγείας χρειάζεται να προσεγγίσουν τους πατεράδες το συντομότερο, για να τους μάθουν για την εξέλιξη του μωρού και πώς μπορούν να παρέχουν υποστήριξη κατά τον τοκετό, τη γέννα και τον θηλασμό.

Η τακτική αερόβια άσκηση μπορεί να βελτιώσει τη διάθεση, οπότε σκεφτείτε το σαν προτεραιότητα για εσάς και τη μητέρα του μωρού. Όταν θα θηλάζει, ενθαρρύνετέ την να τρέχει τακτικά, να κολυμπάει ή να γυμνάζεται και φροντίστε εσείς το μωρό, όσο το κάνει αυτό. Και κάντε το δικό σας πρόγραμμα γυμναστικής επίσης.

Όμως, υπάρχουν ανησυχίες για την προσθήκη νέων πληροφοριών στο βουνό των συμβουλών που ήδη απευθύνονται στους νέους γονείς και για το αν τελικά μια τέτοια κίνηση θα καταλήξει να υπονομεύσει αντί να υποστηρίξει τη νέα μητέρα.

Μια απ’ αυτές τις ανησυχίες είναι αν οι άνδρες τελικά θα νιώσουν πιο σίγουροι, καθώς πολλές έρευνες επισημαίνουν πως το άγχος της μητρότητας έχει σημαντικά αυξηθεί υπό το βάρος της γνώμης του «ειδικού» για το πώς να αναθρέψουν τα παιδιά.

Έρευνα στο τάισμα δείχνει πως οι μητέρες βρίσκουν την αυθεντική και έμμεση υποστήριξη που τους παρέχουν οι σύντροφοί τους πολύ σημαντική. Πολλές μητέρες δε, εκτιμούν πολύ τους πατεράδες που ταΐζουν τα βράδια εκείνοι τα μωρά, καθώς το μοίρασμα της φροντίδας του μωρού τις ξεκουράζει.

Το αποτέλεσμα της παραπάνω έρευνας, μας κάνει να αναρωτηθούμε για το ποιες θα μπορούσαν να είναι οι ευεργετικές επιπτώσεις στην προσωπική ζωή του ζευγαριού, μέσω της «εκπαίδευσης» των πατεράδων στο να στηρίζουν τις νέες μητέρες, επισημαίνοντάς τους τη σημασία του θηλασμού.

Πηγή: BBC

Επιμέλεια άρθρου Ε.Μ.Α.Σ www.emas.gr , Ανοιχτή Γραμμή Βοήθειας & Στήριξης 210-6777070

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης