Τη μεγαλύτερη δοκιμασία της μέχρι τώρα προεδρικής του θητείας αντιμετωπίζει ο Νικολά Σαρκοζί, με τους εργαζομένους στην πλειονότητα των γαλλικών πόλεων να κατεβαίνουν για έκτη φορά στους δρόμους μέσα σε μόλις ενάμιση μήνα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Εκατομμύρια οργισμένοι πολίτες, καθοδηγούμενοι από τα πολυπληθή εργατικά συνδικάτα, διαδήλωσαν με τον πιο εκκωφαντικό τρόπο, με σκοπό να αποτρέψουν την αντιδημοφιλή μεταρρύθμιση στο ασφαλιστικό που προωθεί ο δεξιός πρόεδρος Σαρκοζί.

Le Monde: "Συντάξεις: Οι Γάλλοι δεν καταθέτουν τα όπλα"Ωστόσο και παρά τον καταποντισμό της δημοτικότητάς του, ο Γάλλος πρόεδρος εμμένει πεισματικά στις θέσεις του, λέγοντας ότι δεν θα επιτρέψει να ανακληθούν οι μεταρρυθμίσεις από τις διαμαρτυρίες. Ο Σαρκοζί διαμηνύει ότι οι αλλαγές αυτές είναι επιτακτικές για να διασωθεί το συνταξιοδοτικό σύστημα, που προβλέπεται ότι έως το 2050 θα αντιμετωπίσει έλλειμμα άνω των 100 δισ. ευρώ.

Από την άλλη, τα εργατικά συνδικάτα «παίζουν το τελευταίο τους χαρτί» εν όψει της ψήφου στη Γερουσία αύριο Τετάρτη, που θα αυξήσει το κατώτατο όριο συνταξιοδότησης στα 62 έτη από τα 60 και το δικαίωμα για πλήρη σύνταξη στα 67 από 65 σήμερα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σήμερα Τρίτη, συντάχθηκαν μαζί με τους εργαζομένους στα διυλιστήρια και με άλλους απεργούς οι εργαζόμενοι στα αεροδρόμια, στα λεωφορεία και στα τρένα, οι ταχυδρομικοί υπάλληλοι, οι εκπαιδευτικοί και οι οδηγοί φορτηγών που εφοδιάζουν τα μηχανήματα αυτόματης ανάληψης. Στις κινητοποιήσεις κατά της μεταρρύθμισης συμμετείχαν ακόμα φοιτητές και μαθητές, οι σχολές και τα σχολεία των οποίων τελούν υπό κατάληψη.

Ως εκ τούτου, παρατηρήθηκαν σοβαρά προβλήματα στις μετακινήσεις σε όλη τη χώρα.

Σύμφωνα με την αστυνομία περίπου 60.000 άτομα συμμετείχαν στη διαδήλωση που οργανώθηκε σήμερα στο Παρίσι, ενώ σύμφωνα με τα συνδικάτα ήταν 330.000, μία κινητοποίηση που άνετα μπορεί να συγκριθεί σε μέγεθος και παλμό με αυτήν της 12ης Οκτωβρίου, η οποία ήταν η μεγαλύτερη από την έναρξη των διαμαρτυριών στη Γαλλία.

Το συνδικάτο CGT, ένα από τα μεγαλύτερα της χώρας, υπολόγισε τους διαδηλωτές στα 3,5 εκατομμύρια.

Περίπου 480.000 διαδηλωτές είχαν καταγραφεί έως το μεσημέρι στις διάφορες κινητοποιήσεις σε όλη τη χώρα , σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών, αριθμός κατά 20.000 μικρότερος από αυτόν των κινητοποιήσεων στις 12 Οκτωβρίου.

Οι Αρχές τέθηκαν σε επαγρύπνηση, ώστε να μην επαναληφθούν τα επεισόδια βίας που σημειώθηκαν σε μερικές πόλεις χθες, Δευτέρα, όταν μικρές ομάδες διαδηλωτών πυρπόλησαν οχήματα και συγκρούστηκαν με τις ειδικές δυνάμεις της αστυνομίας. Πραγματοποιήθηκαν 290 προσαγωγές.


Αστυνομικοί συγκρούστηκαν με τους διαδηλωτές

Οι απεργιακές κινητοποιήσεις επεκτάθηκαν και στα 12 διυλιστήρια της Γαλλίας τις τελευταίες επτά ημέρες, ενώ ταυτόχρονα συνεχίζεται η απεργία των λιμενεργατών στο μεγαλύτερο λιμάνι διακίνησης πετρελαίου, το Φος-Λαβερά, κοντά στη Μασσαλία.

«Προσοχή στους ταραχοποιούς»

Στο μεταξύ ο πρόεδρος Σαρκοζί δήλωσε από την Ντοβίλ της δυτικής Γαλλίας, όπου πήρε μέρος σε γαλλο-γερμανο-ρωσική σύνοδο κορυφής: «Κατανοώ την ανησυχία. Σε μια δημοκρατία, καθένας μπορεί να εκφράζεται, όμως πρέπει να το κάνει χωρίς βία και χωρίς παρεκτροπές. Θα πραγματοποιήσω μόλις επιστρέψω στο Παρίσι μια συνεδρίαση για να αρθεί το αδιέξοδο σε ορισμένες καταστάσεις, επειδή υπάρχουν άνθρωποι που θέλουν να εργαστούν και που δεν πρέπει να στερηθούν την βενζίνη».

«Εξάλλου πρέπει να προσέξουμε πολύ την άφιξη ενός ορισμένου αριθμού ταραχοποιών. Θα συνεργαστώ και με τις δυνάμεις της τάξης ώστε να διασφαλιστεί η δημόσια τάξη, είναι κι αυτό καθήκον μου», τόνισε.

«Φοβάμαι ότι μπορεί να υπάρξουν παρεκτροπές; Ασφαλώς. Όμως η μεγαλύτερη παρεκτροπή θα ήταν να μην πράξω το καθήκον μου και να μην προβλέψω για τη χρηματοδότηση των συντάξεων», δήλωσε επίσης ο Γάλλος πρόεδρος. «Όσον αφορά στα υπόλοιπα, είμαι σίγουρος ότι όλοι θα επιδείξουν ψυχραιμία. Απευθύνω έκκληση στην υπευθυνότητα όλων ώστε τα πράγματα να μην ξεπεράσουν ορισμένα όρια», κατέληξε.

Υπενθυμίζεται ότι η Γερμανία ψήφισε το 2007 υπέρ της αύξησης του ορίου συνταξιοδότησης από τα 60 στα 62 χρόνια μέχρι το 2029 και πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως και η Ελλάδα, έχουν αυξήσει – ή σκοπεύουν να αυξήσουν- το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης.

Το 71% κατά Σαρκοζί

Σύμφωνα δε με τελευταίες δημοσκοπήσεις, έως και το 71% των Γάλλων τίθεται κατά της μεταρρύθμισης και στηρίζει τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων. Οι επικριτές της πολιτικής Σαρκοζί ισχυρίζονται ότι η Πολιτεία μπορεί να εξοικονομήσει τους πόρους που αναζητεί από άλλες πηγές, όπως από την αύξηση των εργοδοτικών συνεισφορών.

Η κυβέρνηση υποστηρίζει, από την πλευρά της, ότι το όριο των 62 ετών για την πρόωρη συνταξιοδότηση είναι από τα χαμηλότερα στην Ευρώπη, ότι οι Γάλλοι ζουν πολύ περισσότερο και πως τα συνταξιοδοτικά ταμεία ήδη έχουν τεράστιες απώλειες εσόδων.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης