Αν και η ποινική έρευνα για το σκάνδαλο των υποκλοπών ξεκινά και πάλι, το πρόστιμο των 76 εκατομμυρίων ευρώ που είχε επιβληθεί στη Vodafone από την ΑΔΑΕ, ακυρώνεται από την Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας για τυπικούς λόγους.

Η απόφαση δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα, 1,5 χρόνο μετά τη διάσκεψη στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο. Με αυτήν κρίνεται παράνομη η απόφαση της Αρχής Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ) για την επιβολή προστίμων 76 εκατομμυρίων ευρώ στη Vodafone και 7,3 εκατομμυρίων ευρώ στην Ericsson που ήταν προμηθευτής του συγκεκριμένου λογισμικού, γιατί δεν έλαβε τα αναγκαία μέτρα που θα απέτρεπαν τις υποκλοπές.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η ολομέλεια του Δικαστηρίου έστειλε πίσω στην ΑΔΑΕ τις δύο υποθέσεις για να εκδοθούν νόμιμες αποφάσεις επιβολής προστίμων στις εταιρίες. Και αυτό γιατί οι αποφάσεις της ΑΔΑΕ θα έπρεπε να είχαν ληφθεί σε δημόσια συνεδρίαση του οργάνου, σύμφωνα με τη διεθνή και ελληνική νομοθεσία, κάτι, όμως, που δεν έγινε.

Όπως χαρακτηριστικά, μάλιστα, αναφέρεται, «οι αποφάσεις με τις οποίες επιβάλλονται κυρώσεις εις βάρος διοικουμένων, επιβάλλεται να εκδίδονται ύστερα από προηγηθείσα συνεδρίαση, στην οποία θα είναι ελεύθερη η είσοδος στο κοινό, να είναι δε το κείμενό τους προσιτό σε κάθε ενδιαφερόμενο πολίτη».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης