Επικυρώθηκε, όπως αναμενόταν, σήμερα, από την αλβανική Βουλή το πρωτόκολλο ένταξης της γειτονικής χώρας στο ΝΑΤΟ.

Από την 4η Απριλίου 2009, η Αλβανία θα είναι και επίσημα μέλος της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας, ενώ ο πρωθυπουργός της χώρας, Σαλί Μπερίσα, δήλωσε πως πρόκειται για το μεγαλύτερο γεγονός μετά την ανεξαρτησία της Αλβανίας το 1912.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Μπερίσα εκτός από τη διεθνή κοινότητα, ευχαρίστησε ιδιαιτέρως τον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζορτζ Μπους, για τη σημαντική βοήθεια της χώρας του «στο να γίνει η Αλβανία, μία αξιοπρεπής χώρα, μέλος της Συμμαχίας».

Η Κροατία είναι έτοιμη να συμμετάσχει στις επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν, ανακοίνωσε ο πρεσβευτής της χώρας στην Ουάσιγκτον, κατά τη διάρκεια της τελετής για την ένταξη της χώρας στην Ατλαντική Συμμαχία.

Την ένταξη χαιρέτισε και ο πρόεδρος της Κροατίας, Στίπε Μέσιτς, εκφράζοντας επίσης την ελπίδα να ενταχθεί η χώρα του και στην ΕΕ. «Η δημοκρατία της Κροατίας εκπλήρωσε έναν από τους δύο στόχους της στην εξωτερική πολιτική της, που ήταν η ένταξη στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ. Σήμερα, ο πρώτος εκπληρώθηκε. Γίναμε μέλη του ΝΑΤΟ κι έτσι εξασφαλίσαμε την ασφάλεια της χώρας μας», τόνισε ο Μέσιτς.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Με την ένταξη των δύο νέων χωρών, ο αριθμός των μελών της Συμμαχίας ανέρχεται στα 28.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης