Μελαγχολικοί, απορημένοι και αμήχανοι αρκετοί τουρίστες, που επέλεξαν να επισκεφθούν το λίκνο του ευρωπαϊκού πολιτισμού, παρακολουθούν το νέο επεισόδιο της φαρσοκωμωδίας που παίζεται στην είσοδο της Ακρόπολης.
Αργότερα το πρωί, άνοιξαν όλες τις εισόδους στην Ακρόπολη οι συμβασιούχοι, ενώ την ίδια ώρα απέκλεισαν τα ταμεία, επιτρέποντας στους τουρίστες να μπαίνουν στον Ιερό Βράχο χωρίς να πληρώνουν εισιτήριο.
Η στάση εργασίας των μόνιμων εργαζομένων ολοκληρώθηκε στις 12.00 μ.μ. και επέστρεψαν στις θέσεις τους χωρίς κανείς να καθίσει στα ταμεία.
Από την άλλη πλευρά, οι συμβασιούχοι αποφάσισαν να παραμείνουν στον αρχαιολογικό χώρο μέχρι τις 15.00 οπότε θα κλείσει. Θα μείνουν εκεί όσο θα βρίσκονται τα ΜΑΤ τόνισαν, ενώ συμφώνησαν να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους και τις επόμενες ημέρες κρατώντας κλειστά τα ταμεία και όχι τις εισόδους.
Επίσης, τη Δευτέρα οι συμβασιούχοι θα υποβάλουν μήνυση στο Υπουργείο Πολιτισμού, στην Α’ Εφορεία Αρχαιοτήτων και στην Αστυνομία για τα χθεσινά επεισόδια.
Το χρονικό των εξελίξεων στον Ιερό Βράχο
Για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα επιχείρησαν να αποκλείσουν την πρόσβαση στον Ιερό Βράχο οι συμβασιούχοι του Υπουργείου Πολιτισμού και ήρθαν και πάλι αντιμέτωποι με τα ΜΑΤ.
Από νωρίς το πρωί, οι συμβασιούχοι του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού συγκεντρώθηκαν στην κεντρική πύλη της Ακρόπολης, αποκλείοντας τον κύριο αρχαιολογικό χώρο, ο οποίος δεν θα είναι ανοιχτός για το κοινό και για ακόμη έναν λόγο.
Οι μόνιμοι υπάλληλοι που εργάζονται στο Υπουργείο Πολιτισμού, ειδικά στον χώρο της Ακρόπολης, κήρυξαν στάση εργασίας στήριξης και συμπαράστασης στους συμβασιούχους συναδέλφους τους.
Η κατάσταση μύριζε μπαρούτι, καθώς σημειώθηκαν μικροεπεισόδια, όταν μια ομάδα τουριστών επιχείρησε να μπει στον αρχαιολογικό χώρο της Ακρόπολης.
Οι ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις επέτρεψαν σε δύο τουρίστες κινεζικής καταγωγής να εισέλθουν στον ιερό χώρο, με αποτέλεσμα να προκληθεί ένταση από τους παρευρισκόμενους συμβασιούχους, οι οποίοι διαμαρτυρήθηκαν για την αστυνομική κίνηση να επιτρέψει την είσοδο τουριστών στην Ακρόπολη. Όπως είπαν «δεν είναι δυνατόν να επιτρέπεται η είσοδος, όταν δεν υπάρχει κανένας από το προσωπικό, για να εξυπηρετήσει τους επισκέπτες».
Λίγο αργότερα, οι αστυνομικοί άνοιξαν μία άλλη είσοδο που υπάρχει στη Διονυσίου Αρεοπαγίτου, για να περάσουν οι τουρίστες. Την ίδια ώρα, στην κεντρική είσοδο οι αστυνομικές δυνάμεις ενισχύθηκαν, καθώς εμφανίστηκε ακόμη μία διμοιρία των ΜΑΤ.
Οι συμβασιούχοι αναμένεται να αποφασίσουν για το μέλλον των κινητοποιήσεών τους. Δηλώνουν, ωστόσο, αποφασισμένοι να παραμείνουν στον αρχαιολογικό χώρο της Ακρόπολης.
Εν τω μεταξύ, στα μύρια όσα προβλήματα παρουσιάζονται τις τελευταίες ώρες στην Ακρόπολη, που, προφανώς, δυσφημούν τη χώρα στη διεθνή κοινότητα, έρχεται να προστεθεί και η σημερινή στάση εργασίας των μόνιμων υπαλλήλων.
Ανάμεσα στους εργαζομένους βρίσκεται και αντιπροσωπία του ΚΚΕ, για να εκφράσει τη συμπαράστασή της αλλά και να διαμαρτυρηθεί για τα νέα μέτρα της κυβέρνησης.
Ο βουλευτής του ΚΚΕ, Γιώργος Μαυρίκος, βρέθηκε λίγο μετά τις 11:00 στην Ακρόπολη.
Ο Μιχάλης Κριτσωτάκης, βουλευτής του ΣΥ.ΡΙΖ.Α., μετέφερε χαιρετισμό αλληλεγγύης προς τους απεργούς από τον Μανώλη Γλέζο.
Η Ελένη Πορτάλιου, υποψήφια δήμαρχος Αθηναίων και επικεφαλής του συνδυασμού «Ανοιχτή Πόλη», βρέθηκε και εκείνη στο πλάι των απεργών.
Οι απεργοί απαιτούν:
Κατάργηση του «24μήνου» (άρθρα 5 και 6 του Π.Δ. Παυλόπουλου) που δεν επιτρέπει την εργασία πέρα των 24 μηνών, ακυρώνοντας ουσιαστικά τα επαγγελματικά τους δικαιώματα.
Τήρηση της εργασιακής νομοθεσίας όχι μόνο από τους ιδιώτες, αλλά και από το κράτος. Μετατροπή των συμβάσεων σε αορίστου όσων πληρούν πάγιες και διαρκείς ανάγκες στο Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού.
Τήρηση της αρχαιολογικής νομοθεσίας. Να ολοκληρώνονται όλα τα στάδια της έρευνας (συντήρηση, καταγραφή, μελέτη και δημοσίευση των ευρημάτων) και όχι μόνο η ανασκαφή.