Ύστερα από 69 ημέρες παραμονής στα έγκατα της Γης, ολοκληρώθηκε με επιτυχία στις 03:55 ώρα Ελλάδος ο απεγκλωβισμός του τελευταίου εκ των 33 μεταλλωρύχων, οι οποίοι βρίσκονταν παγιδευμένοι από τις 5 Αυγούστου στο ορυχείο χρυσού και χαλκού «San Jose», στην έρημο Ατακάμα της Χιλής.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Λουίς ΟυρσούαΠλήθος κόσμου ξέσπασε σε ζητωκραυγές, κατά τον απεγκλωβισμό του τελευταίου παγιδευμένου μεταλλωρύχου, του 54χρονου Λουίς Ουρσούα, που σηματοδότησε παράλληλα το τέλος της «διάσωσης του αιώνα».

Ο 54χρονος Λουίς είναι ο άνθρωπος που καθοδηγούσε τους εργαζόμενους στην διάρκεια της παραμονής τους σε μια στοά σε βάθος μεγαλύτερο των 600 μέτρων. «Σας παραδίδω τη βάρδια κι ελπίζω ότι δε θα ξαναγίνει ποτέ κάτι τέτοιο», είπε στον πρόεδρο, Σεμπαστιάν Πινιέρα, αγκαλιάζοντάς τον. «Είμαι περήφανος που είμαι Χιλιανός», πρόσθεσε, με τη σημαία της χώρας τυλιγμένη στους ώμους.

Συγκινητικές στιγμές στο camp esperanza κατά την έξοδο του Λουίς Ουρσούα

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η τελευταία τριάδα απαρτίζονταν από τους Πέδρο Κορτέζ Κοντρέρας, 25 ετών και Άριελ Τικόνα, 29 ετών.

Δείτε τον απεγκλωβισμό του 32ου μεταλλωρύχου, Αριέλ Τικόνα


Δείτε τον απεγκλωβισμό του 31ου μεταλλωρύχου, Πέντρο Κορτέζ

Στις 02:30 ώρα Ελλάδος εξήλθε, ο 30ος μεταλλωρύχος, ο 40χρονος, Ραούλ Μπούστος Ιμπάνες, οΟ Πέντρο Κορτέζ οποίος είχε χάσει τη δουλειά του σε ναυπηγείο του Ταλκαουάνο, που υπέστη σοβαρότατες ζημιές εξαιτίας του τσουνάμι, μετά τον ισχυρό σεισμό που έπληξε τη χώρα στις 27 Φεβρουαρίου.

Ο Ραούλ Μπούστος εργαζόταν στο ορυχείο τους τελευταίους έξι μήνες.

Οι 33 ήρωες με τα τεράστια ψυχικά αποθέματα βγήκαν εντός 24 ωρών στην επιφάνεια της γης, με μία ειδικά σχεδιασμένη «κάψουλα» τον «Φοίνικα», που κινούνταν με συρματόσχοινα και είχε ροδάκια στα πλάγια για να απορροφούνται οι κραδασμοί.

Δείτε τον απεγκλωβισμό του 30ου μεταλλωρύχου, Ραούλ Μπούστος

Ο Ραούλ ΜπούστοςΟι μεταλλωρύχοι οδηγούνται σε νοσοκομείο για ιατρικές εξετάσεις, που μέχρι τώρα έχουν δείξει ότι η κατάσταση της υγείας τους κρίνεται ικανοποιητική, σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας.  Μόνον ένας έχει προβλήματα πνευμονίας και άρχισε θεραπεία με αντιβιοτικά. Πιθανώς πρόκειται για τον μεγαλύτερο σε ηλικία μεταλλωρύχο, τον 63χρονο Μάριο Γκόμες, που ήδη αντιμετώπιζε προβλήματα στους πνεύμονες και ήρθε στην επιφάνεια αναπνέοντας με τη βοήθεια μάσκας οξυγόνου.

Δείτε τις σκηνές που εκτυλίχθηκαν κατά τον απεγκλωβισμό των 33 ηρώων


Οι μεταλλωρύχοι με τη σειρά διάσωσης
Florencio Avalos (31), Mario Sepulveda (39), Juan Illanes (51), Carlos Mamani (23), Jimmy Sanchez (19), Osman Araya (30), Jose Ojeda (46), Claudio Yanez (34), Mario Gomez (63), Alex Vega (31), Jorge Galleguillos (56), Edison Pena (34), Carlos Barrios (27), Victor Zamora (33), Victor Segovia (48), Daniel Herrera (27), Omar Reygadas (56), Esteban Rojas (44), Pablo Rojas (45), Dario Segovia (48), Yonni Barrios (50), Samuel Avalos (43), Carlos Bugueno (27), Jose Henriquez (54), Renan Avalos (29), Claudio Acuna, (35), Franklin Lobos (53), Richard Villarroel (27), Juan Aguilar (49), Raul Bustos (40), Pedro Cortez (24), Ariel Ticona (29), Luis Urzua (54)

Μία από τις ωραιότερες στιγμές ήταν όταν οι συγκεντρωμένοι τραγούδησαν τον εθνικό ύμνο της χώρας.

Στα ύψη η δημοτικότητα του Πινιέρα

O πρόεδρος της ΧιλήςΗ επιτυχής κατάληξη της επιχείρησης δίδει σημαντική ώθηση στον πρόεδρο, Σεμπαστιάν Πινιέρα, ο οποίος από την πρώτη στιγμή έσπευσε στο σημείο, εκφράζοντας την αγωνία του για την ομαλή έκβαση της επιχείρησης. Η δημοτικότητά του έχει εκτοξευθεί στο 70%.

Η κυβέρνησή του επαινέθηκε για την διαχείριση της κρίσης αλλά και το γεγονός ότι διέταξε να γίνουν αυστηρότερα τα μέτρα εργασιακής ασφάλειας στα ορυχεία, μετά το επεισόδιο. Συγχαρητήρια απέστειλε στην κυβέρνηση της Χιλής ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, και πολλοί άλλοι ηγέτες. Ο πρόεδρος της Βολιβίας, Έβο Μοράλες, πήγε στο ορυχείο για να υποδεχθεί τον συμπατριώτη του Κάρλος Μαμάνι κι ευχαρίστησε προσωπικά τον Πινιέρα για την διάσωσή του.

Το γεγονός ίσως βελτιώσει αισθητά τις σχέσεις της Χιλής και της Βολιβίας, χώρες με ιστορικά κακές σχέσεις.

Πρωτοφανής δημοσιογραφική κάλυψη

Tην επιχείρηση διάσωσης των Χιλιανών μεταλλωρύχων παρακολούθησαν λεπτό προς λεπτό εκατομμύρια άνθρωποι σε ολόκληρο τον κόσμο, ενώ η δημοσιογραφική κάλυψη ήταν άνευ προηγουμένου.

Η επιχείρηση διάσωσης μεταδόθηκε απευθείας από τα δίκτυα CNN, Sky News στη Βρετανία, iTele και BMF στη Γαλλία, Euronews στην Ευρώπη και από τα μεγαλύτερα ιαπωνικά δίκτυα, καθώς και από ιστοσελίδες.

Το πρακτορείο ειδήσεων της Κίνας και η κινεζική τηλεόραση μετέδωσαν επίσης απευθείας από το ορυχείο Σαν Χοσέ, καθώς και οι διαδικτυακές πύλες ενημέρωσης Sohu και Sina.

Σε ολόκληρη τη Νοτιο-Ανατολική Ασία, τη Σιγκαπούρη, τη Νότια Κορέα, την Ταϊλάνδη και το Βιετνάμ η είδηση της έναρξης της επιχείρησης διάσωσης έγινε δεκτή με ενθουσιασμό.

Στην Αυστραλία, τα τηλεοπτικά, ραδιοφωνικά και διαδικτυακά μέσα ενημέρωσης κάλυψαν απευθείας το γεγονός.

Στο Κατάρ, το τηλεοπτικό δίκτυο Αλ-Τζαζίρα διαθέτει απεσταλμένο στο ορυχείο της Χιλής που μεταδίδει τις εξελίξεις μέσω του Twitter.

Τα πανηγύρια ξεκίνησαν με τον απεγκλωβισμό του Φλορένσιο Αβάλος

Ρίγη συγκίνησης προκάλεσε η χθεσινός-πρώτος- απεγκλωβισμός του Φλορένσιο Αβάλος. Στις 06:15 ώρα Ελλάδας (00.15 τοπική ώρα), μέσω της ειδικής κάψουλας Φοίνιξ, εξήλθε σώος και αβλαβής, ο πρώτος μεταλλωρύχος. Κατά την έξοδό του, ο θαρραλλέος μεταλλωρύχος δήλωσε: «Η πίστη κίνησε βουνά».


(Οι συγγενείς των μεταλλωρύχων)

Δείτε το video διάσωσης του πρώτου μεταλλωρύχου

Δείτε καρέ-καρέ τον απεγκλωβισμό του πρώτου μεταλλωρύχου

   
   
   

   

Έπειτα από λίγα λεπτά τον παρέλαβε ιατρική ομάδα προκειμένου να γίνουν γρήγορα οι πρώτες εξετάσεις και να διαπιστωθεί η κατάσταση της υγείας του.

Σύζυγοι, παιδιά, γονείς και φίλοι των εργαζόμενων περίμεναν με ανυπομονησία έξω από το ορυχείο, ενώ εκατομμύρια τηλεθεατές παρακολουθούσαν με αγωνία την εξέλιξη της ιστορικής διάσωσης από τους τηλεοπτικούς τους δέκτες.

Στις 07:10 το πρωί της Τρίτης εξήλθε και ο δεύτερος μεταλλωρύχος, o 39χρονος Μάριο Σεπουλβέδα.

Το video διάσωσης του 2ου μεταλλωρύχου

Ακολούθησαν οι Χουάν Ιλάνες, 52 ετών και ο μοναδικός μη Χιλιανός, ο Βολιβιανός Κάρλος Μαμάνι, 23 ετών.

Το video διάσωσης του 3ου μεταλλωρύχου

Επόμενος ήταν ο νεότερος όλων των μεταλλωρύχων, ο 19χρονος Τζίμι Σάντσεζ, o οποίος έγινε πατέρας ενός υγιέστατου κοριτσιού ενώ ήταν παγιδευμένος στο ορυχείο.

Το video διάσωσης του 4ου μεταλλωρύχου


Tο video διάσωσης του 5ου μεταλλωρύχου

Ακολούθησε ο έκτος στη σειρά, o 30χρονος Οσμάν Αράγια. Ανασύρθηκε στην επιφάνεια και ο έβδομος μεταλλωρύχος, ο 47χρονος Χοσέ Ογιέδα που είναι αρχιμηχανικός και μετρά σχεδόν 30 χρόνια στο επάγγελμα.

Tο video διάσωσης του 6ου μεταλλωρύχου

Ανασύρθηκε στην επιφάνεια και ο έβδομος μεταλλωρύχος, ο 47χρονος Χοσέ Ογιέδα που είναι αρχιμηχανικός και μετρά σχεδόν 30 χρόνια στο επάγγελμα.

Tο video διάσωσης του 7ου μεταλλωρύχου

Ανασύρθηκε στην επιφάνεια και ο όγδοος μεταλλωρύχος, ο 34χρονος χειριστής Κλαούντιο Γιάνιεζ, ο οποίος δέχθηκε πρόταση γάμου από την επί σειρά ετών συνεργάτιδά του Κριστίνα Νούνιεζ, όσο βρισκόταν εγκλωβισμένος.

Tο video διάσωσης του 8ου μεταλλωρύχου

Μόλις ανασύρθηκε στην επιφάνεια και ο 63χρονος Μάριο Γκόμεζ που δουλέυει στα ωρυχεία από την ηλικία των 12 ετών, ενώ τα σωστικά συνεργεία του έβαλαν μάσκα οξυγούνου για να προλάβουν πιθανές αναπνευστικές επιπλοκές. Ο ένατος κατά σειρά.

Tο video διάσωσης του 9ου μεταλλωρύχου

Μόλις ολοκληρώθηκε η διαδικασία ανέλκυσης του δέκατου μεταλλωρύχου, του 31χρονου Άλεξ Βέγκα.

To video διάσωσης του 10ου μεταλλωρύχου

Ανασύρθηκε στην επιφάνεια και ο ενδέκατος μεταλλωρύχος, ο 56χρονος Χόρχε Ερνάν Γκαλεγκίλος.

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία η διαδικασία ανέλκυσης και του δωδέκατου μεταλλωρύχου, του 34χρονου Έντισον Φερνάντο Πένα, που έφτασε στην επιφάνεια της Γης δέκα ώρες μετά την έναρξη της γιγαντιαίας επιχείρησης διάσωσης. Τον 34χρονο μεταλλωρύχο υποδέχτηκε σε κλίμα συγκίνησης η σύζυγός του.

Ανασύρθηκε στην επιφάνεια και ο 13ος μεταλλωρύχος, ο 27χρονος Κάρλος Μάριος Κοντρέρας, ο οποίος ήταν υπεύθυνος βάρδιας στο ορυχείο.

Ακολούθησε ο 14ος στη σειρά, Βίκτορ Ζαμόρα. Ο 33χρονος μεταλλωρύχος, γνωστός και ως “ο ποιητής”, ήταν χειριστής της γραμμής προμηθειών  του ορυχείου.

Ολοκληρώθηκε η διαδικασία ανέλκυσης του 15ου μεταλλωρύχου, του 48χρονου Βίκτορ Σεκόγια, που έφτασε στην επιφάνεια της Γης δώδεκα ώρες μετά την έναρξη της επιχείρησης διάσωσης. Ο 48χρονος μεταλλωρύχος είναι πατέρας πέντε παιδιών και ήταν γνωστός ως «ο συγγραφέας», καθώς κρατούσε ημερολόγιο των όσων έζησε κατά τη διάρκεια παραμονής του στο ορυχείο.
 

Έφτασε στην επιφάνεια της Γης ο 16ος κατά σειρά μεταλλωρύχος, Ντάνιελ Χερέρα. Ο 27χρονος μεταλλωρύχος παγιδεύτηκε στο ορυχείο, ενώ εργαζόταν σε αυτό ως νοσηλευτής.

Η διαδικασία απεγκλωβισμού έχει ολοκληρωθεί πλέον κατά το ήμισυ, με την ανέλκυση του 17ου μεταλλωρύχου. Ο 56χρονος Ομάρ Ρεϊγάδας, χειριστής χωματουργικού μηχανήματος, έφτασε με επιτυχία στην επιφάνεια της Γης και είναι καλά στην υγεία του.

Δεκαπέντε ώρες μετά την έναρξη της επιχείρησης ανέβηκε στην επιφάνεια της Γής ο 18ος μεταλλωρύχος. Πρόκειται για τον 44χρονο Εστεμπάν Ρόχας, ο οποίος το πρώτο πράγμα που έκανε μόλις βγήκε από τον «Φοίνικα» ήταν να προσευχηθεί.

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η ανέλκυση του 19ου μεταλλωρύχου. Πρόκειται για τον Πάμπλο Ρόχας, 45 ετών, ο οποίος είναι ξάδελφος του 44χρονου Εστεμπάν Ρόχας (18ος κατά σειρά).

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία η διαδικασία ανέλκυσης και του εικοστού μεταλλωρύχου, του 48χρονου Ντάριο Σεγκόβια, που έφτασε στην επιφάνεια της Γης 16 ώρες μετά την έναρξη της γιγαντιαίας επιχείρησης διάσωσης.

O 21ος κατά σειρά Γιόνι Μπάριος, 50 ετών, νοσηλευτής, γνωστός στους υπόλοιπους μεταλλωρύχους ως “Dr. House” έφτασε με επιτυχία στην επιφάνεια της Γης, μέσω του φρεατίου και της ειδικής κάψουλας μεταφοράς “Φοίνιξ”. Πλέον περιμένουν υπομονετικά τη σειρά τους για να δουν το φως της ημέρας ακόμη 12 μεταλλωρύχοι.

Λίγα λεπτά μετά τις 23:00 χθες το βράδυ (ώρα Ελλάδος) βρέθηκε ξανά στην επιφάνεια ο 22ος μεταλλωρύχος, ο 43χρονος Σαμουέλ Άβαλος, ο οποίος ήταν υπεύθυνος για την παρακολούθηση των δεικτών οξυγόνου κατά τη διάρκεια των 68 ημερών κάτω από το έδαφος της Γης.

Μετά από περίπου 28 λεπτά απεγκλωβίστηκε ο 23ος μεταλλωρύχος. Η ειδικότητα του 27χρονου Κάρλος Μπουγκουένο ήταν να φροντίζει τα περιστέρια που χρησιμοποιούν στα ορυχεία για να εντοπίζουν έγκαιρα τις διαρροές αερίων.

O ρυθμός έχει ανέβει καθώς μέσα σε μια ώρα απεγκλωβίστηκε και τρίτος μεταλλωρύχος, ο 24ος συνολικά. Πρόκειται για τον 54χρονο Χοσέ Ενρίκεζ, ο οποίος όλο αυτό το διάστημα φρόντιζε για το ηθικό των συντρόφων του.

Στη 01:00 ώρα Ελλάδος απεγκλωβίστηκε επιτυχώς και ο 25ος μεταλλωρύχος. Πρόκειται για τον 29χρονο Ρενάν Αβάλος, αδερφός του Φλορένσιο, ο οποίος εξήλθε πρώτος.

Τον Ρενάν Αβάλος περίμενε με αγωνία η σύντροφός του και μητέρα του 7χρονου γιού του. Ο Ρενάν Αβάλος εργαζόταν στο ορυχείο μόλις τέσσερις μήνες, καθώς τα περισσότερα χρόνια του τα είχε περάσει εργαζόμενος στην αμπελουργία.

Σειρά είχαν οι Κλαούντιο Κορτές και Φράκλιν Λόμπος. Ο πρώτος, ο οποίος διανύει το 56ο έτος της ηλικίας του γιόρτασε τα γενέθλιά του στα έγκατα της γης, ενώ ο 56χρονος Λόμπος- πρώην ποδοσφαιριστής- δάκρυσε όταν αντίκρισε τα παιδιά του.

Ο Ρίτσαρντ Γκολέι Βιγιαροέλ, έγινε ο 28ος μεταλλωρύχος που ανέβηκε στην επιφάνεια της γης. Ο 27χρονος μηχανικός εργαζόταν στο συγκεκριμένο ορυχείο τα τελευταία δύο χρόνια. Η μητέρα και η αδερφή του τον περίμεναν με μία ζεστή αγκαλιά. Ο 29ος ήταν ο 49χρονος Χουάν Αγουιλάρ.

Η ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΔΙΑΣΩΣΗΣ

Η επιχείρηση διάσωσης ξεκίνησε λίγο μετά τις 23.15 τοπική ώρα Τρίτης (5.15 ώρα Ελλάδος Τετάρτης) με τον μηχανικό Μανουέλ Γκονζάλες να κατέρχεται στα 624 μέτρα κάτω από την επιφάνεια της γης με την ειδική κάψουλα Φοίνιξ προκειμένου να ελέγξει ότι όλα δουλεύουν σωστά.

Ο θάλαμος Phoenix κατασκευάσθηκε από το χιλιάνικο πολεμικό ναυτικό -και δεν είχε δοκιμαστεί- είναι εξοπλισμένος με μάσκες οξυγόνου, ικανός να συμβάλει στη διάσωση των παγιδευμένων, που μπορεί να διαρκέσει έως δύο ημέρες. Ο θάλαμος θα κινείται ανά 1 μ. το δευτερόλεπτο, ενώ μπορεί να επιταχύνει στα 3 μ./δευτερόλεπτο εάν κάποιος από τους παγιδευμένους αντιμετωπίσει πρόβλημα.

Ένας – ένας οι 33 «ήρωες», όπως τους χαρακτηρίζει πλέον ολόκληρος ο πλανήτης, θα εισέρχονται μέσα στο «Φοίνικα», την ειδικά διαμορφωμένη κάψουλα σωτηρίας, και θα διανύσουν μια απόσταση 625 μέτρων από τα βάθη του ορυχείου μέχρι την επιφάνεια.

Η σειρά που οι μεταλλωρύχοι θα ανασύρονται στην επιφάνεια είχε προκαθοριστεί,  αλλά οι διασώστες έχουν το δικαίωμα να την αλλάξουν εάν εκτιμήσουν ότι θα είναι προς όφελος της επιχείρησης.

Στο μεταξύ, για αξιοθαύμαστη επιχείρηση διάσωσης έκαναν λόγο οι Ηνωμένες Πολιτείες. «Συγχαρητήρια στη Χιλή για την επιτυχημένη επιχείρηση διάσωσης, που αποτελεί ένα αξιοθαύμαστο παράδειγμα ελπίδας και ικανοτήτων», τόνισε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιμάρτμεντ Π.Τζέι Κρόουλι στο Twitter.

Τα πρόσωπα των 33 μεταλλωρύχων



Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 12 Οκτωβρίου 2010, 21:29

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης