Την πρόωρη αποφυλάκιση περίπου 3.000 ατόμων σχεδιάζει η χούντα της Μιανμάρ, ώστε να έχουν τη δυνατότητα να ψηφίσουν στις εκλογές του ερχόμενου μήνα, όπως δήλωσε αξιωματούχος των σωφρονιστικών υπηρεσιών της χώρας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, αυτά τα άτομα θα είναι κρατούμενοι οι ποινές των οποίων λήγουν τον Νοέμβριο ή τον Δεκέμβριο, αλλά δεν έχει γίνει γνωστό για τι είδους εγκλήματα έχουν καταδικασθεί ή εάν ανάμεσά τους υπάρχουν και πολιτικοί κρατούμενοι.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με οργανώσεις υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, περισσότεροι από 2.200 ακτιβιστές κρατούνται στη χώρα. Η κυβέρνηση επιμένει ότι δεν υπάρχουν πολιτικοί κρατούμενοι σε καμία από τις 43 φυλακές και τα 100 στρατόπεδα καταναγκαστικής εργασίας.

Ο Νιάν Γουίν, εκπρόσωπος της εκτός νόμου Εθνικής Ένωσης για τη Δημοκρατία, της βιρμανικής αντιπολίτευσης, ηγέτιδα της οποίας ήταν η Αούνγκ Σαν Σου Κιι, δήλωσε ότι εκτιμά ότι οι κρατούμενοι που θα απελευθερωθούν θα είναι του κοινού ποινικού δικαίου.

Το καθεστώς του κατ’ οίκον περιορισμού της «Κυρίας της Ρανγκούν» λήγει στις 13 Νοεμβρίου, έξι ημέρες μετά τη διεξαγωγή των πρώτων εκλογών στη χώρα από το 1990, όταν νίκησε η Εθνική Ένωση για τη Δημοκρατία, χωρίς όμως να της επιτραπεί να ασκήσει την εξουσία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Ένωση είχε αποφασίσει, πριν από τη διάλυσή της από τη στρατιωτική χούντα, να μποϊκοτάρει τις εκλογές, θεωρώντας τις παράνομες και χειραγωγούμενες από το στρατιωτικό καθεστώς.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης