Για το Σαράγεβο αναχωρεί σήμερα η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Χίλαρι Κλίντον, η οποία θα περιοδεύσει στα Δυτικά Βαλκάνια με στόχο, όπως επισημαίνουν πολιτικοί αναλυτές, να τονίσει την ανάγκη να προχωρήσουν με ταχύτερους ρυθμούς οι πολιτικές μεταρρυθμίσεις στην περιοχή.

Πρώτος σταθμός της περιοδείας της επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ είναι η Βοσνία-Ερζεγοβίνη, μια χώρα με έντονες εθνοτικές αντιθέσεις, που μόλις βγήκε από εκλογές.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στο Σαράγεβο, η Χίλαρι Κλίντον, όπως αναφέρει σε σχετικό δημοσίευμά της η εφημερίδα «Washington Post», θα προσπαθήσει να παροτρύνει τη νέα πολιτική ηγεσία της Βοσνίας να προβεί στις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις, που είχαν παγώσει εδώ και πολύ καιρό, και να θέσει ως προτεραιότητά της την ένταξη στην ευρωπαϊκή οικογένεια.

Αύριο, η επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας θα συναντηθεί με την τριμερή προεδρία της Βοσνίας, στην οποία αναμένεται να επισημάνει τη σημασία των συνταγματικών και άλλων μεταρρυθμίσεων, στην πορεία προς την Ε.Ε..

Από την πρωτεύουσα της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, η Κλίντον θα ταξιδέψει στο Βελιγράδι και από εκεί στην Πρίστινα, σε μια προσπάθεια να παροτρύνει τις δύο πλευρές σε συνεργασία και εξομάλυνση των μεταξύ τους σχέσεων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στο Βελιγράδι, η Χίλαρι Κλίντον αναμένεται να υπογραμμίσει την ανάγκη άμεσης έναρξης συνομιλιών με το Κόσοβο. Μετά το Κόσοβο, η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ θα μεταβεί, την Πέμπτη, στις Βρυξέλλες, όπου, μαζί με τον Αμερικανό υπουργό Άμυνας, Ρόμπερτ Γκέιτς, θα έχουν επαφές με κορυφαία στελέχη του ΝΑΤΟ, προκειμένου να συζητήσουν ζητήματα, όπως η ευρωπαϊκή ασφάλεια, η κατάσταση στο Αφγανιστάν και η προσεχής σύνοδος της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας, τον Νοέμβριο, στην Πορτογαλία.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης