Το εθνικιστικό κόμμα Άτα-Γιουρτ έχει μικρό προβάδισμα στα αποτελέσματα των βουλευτικών εκλογών που πραγματοποιήθηκαν χθες Κυριακή στο Κιργιστάν, σύμφωνα με τα μερικά αποτελέσματα που ανακοινώθηκαν μετά την καταμέτρηση των ψήφων από το 50% των εκλογικών τμημάτων.

Το κόμμα αυτό, το οποίο αντιτίθεται κατηγορηματικά στις φιλοδοξίες των εθνικών μειονοτήτων της χώρας, λαμβάνει 8,9% των ψήφων, ακολουθούμενο από το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα SDKP με 8,4%, το κόμμα Αρ-Ναμίς του φιλορώσσου πρώην πρωθυπουργού Φελίξ Κουλοφ (6,9%), το κόμμα Ρεσμπούμπλικα (6,8%) και το κεντροαριστερό Άτα-Μέκεν με 6,1%.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μόνο αυτά τα 5 κόμματα από τα 29 που συμμετείχαν στις εκλογές πέρασαν το εκλογικό όριο του 5% που ήταν απαραίτητο για να εκλέξουν βουλευτές, σύμφωνα με τα αποτελέσματα από 1.169 εκ των 2.333 εκλογικών τμημάτων.

Τα ποσοστά αυτών των μερικών αποτελεσμάτων φαίνεται ότι είναι επί των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων και όχι επί των ψηφισάντων, όμως δεν ήταν δυνατό να επιβεβαιωθεί αυτό από την εκλογική επιτροπή.

Ο Κούλοφ, ο οποίος υποστηρίζεται από τη Μόσχα, είναι ένας απόστρατος στρατηγός που έκανε προεκλογική εκστρατεία με σύνθηματα υπέρ της τάξης και της επαναφοράς ενός ισχυρού προεδρικού καθεστώτος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τα κόμματα της κεντροαριστεράς SPDK και Άτα-Μέκεν υποστηρίζουν από την πλευρά τους την προσωρινή κυβέρνηση που δημιουργήθηκε μετά την αιματηρή ανατροπή (87 νεκροί) τον Απρίλιο του καθεστώτος του προέδρου Κουρμανμπέκ Μπακίγεφ και την εγκαθίδρυση κοινοβουλευτικής δημοκρατίας.

Μια ευρεία νίκη της Ενωμένης Ρωσίας θα αποτελούσε πρόκριμμα για μια εύκολη νίκη του υποψηφίου του κόμματος στις προεδρικές εκλογές του 2012, όταν είτε ο Πούτιν είτε ο προστατευόμενός του, ο πρόεδρος Ντμίτρι Μεντβέντεφ, αναμένεται ότι θα είναι υποψήφιοι για μια εξαετή προεδρική θητεία.

Τόσο οι κομμουνιστές όσο και οι φιλελεύθεροι της αντιπολίτευσης υποστήριξαν ότι έγινε νοθεία. Το Κομμουνιστικό Κόμμα έρχεται δεύτερο με απόσταση σε τρεις περιφέρειες σύμφωνα με τα πρώτα αποτελέσματα μετά την καταμέτρηση ποσοστού από 17% ως το 77% των ψήφων.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης