Λονδίνο (Reuters)

Οι δυτικοευρωπαίοι ξοδεύουν περίπου 10,5 δις ευρώ (14.3 δις δολάρια) το χρόνο σε παράνομα αγορασμένα φάρμακα, πολλά από τα οποία είναι ψεύτικα, σύμφωνα με χρηματοδοτούμενη έρευνα της Pfizer.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι Γερμανοί και οι Ιταλοί αγοράζουν τα πιο πολλά συνταγογραφούμενα φάρμακα χωρίς συνταγή, είτε από το ίντερνετ είτε σε ταξίδια, σε κλαμπ, σε καταστήματα ή μέσω φίλων.

Τα φάρμακα μαϊμού συχνά περιέχουν λάθος ή τοξικά συστατικά κι αποτελούν έναν ολοένα αυξανόμενο παγκόσμιο κίνδυνο, ειδικά στις φτωχότερες χώρες, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Αποτελούν επίσης αγκάθι στο πλευρό εταιρειών όπως η Pfizer, η μεγαλύτερη φαρμακευτική εταιρεία παγκοσμίως, της οποίας το Viagra για την ανικανότητα και το Lipitor για την χοληστερίνη είναι οι δύο αγαπημένοι στόχοι των παράνομων αντιγραφέων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επικριτές υποστηρίζουν πως η βιομηχανία προσπαθεί να προβάλει το γεγονός για να καταφέρει να περάσουν οι απαιτήσεις της για αυστηρότερους ελέγχους σε φαρμακευτικό υλικό και συσκευασία, την προστασία δηλαδή των προϊόντων της.

Το πρόβλημα όμως αντιμετωπίζεται σοβαρά από τους Ευρωπαίους αξιωματούχους. Ο απερχόμενος επίτροπος βιομηχανίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης Guenter Verheugen είπε το Δεκέμβρη πως «ανησυχούσε υπερβολικά» για τα παράνομα φάρμακα αφού είχαν δεσμευθεί στα τελωνεία της Ε.Ε. μέσα σε μόλις δύο μήνες 34 εκατομμύρια ψεύτικα δισκία.

Ο Jim Thomson πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Συμμαχίας για πρόσβαση σε ασφαλή φάρμακα, που χρηματοδοτείται από τη φαρμακοβιομηχανία, είπε πως σε ελέγχους βρέθηκε πως το 62% φαρμάκων που αγοράστηκαν στο ίντερνετ ήταν ψεύτικα ή κατώτερα των κανονικών.

«Έχει η βιομηχανία συμφέρον απ’ αυτό; Ασφαλώς. Όμως νομίζω πως η κοινωνία πρέπει να έχει ένα μεγαλύτερο συμφέρον να το σταματήσει», είπε στο Reuters.

«Τα πλαστά φάρμακα κοστίζουν στη βιομηχανία ένα τεράστιο ποσό χρημάτων όμως κοστίζουν πολύ περισσότερο στους παρόχους υγείας.»

Γενικά, 21% των 14.000 ανθρώπων που συμμετείχαν σε έρευνα σε 14 Πολιτείες είπαν πως είχαν αγοράσει παράνομα φάρμακα. Τα ποσοστά στη Γερμανία 38%, στην Ιταλία 37%, στη Βρετανία 12% και στην Ολλανδία 10%.

Μισές από τις πωλήσεις στο διαδίκτυο αντιπροσωπεύουν φάρμακα αδυνατίσματος, ακολουθούν οι θεραπείες γρίπης με συνταγή, όπως το Tamiflu της Roche, χάπια για δυσλειτουργία στύσης, φάρμακα για τη διακοπή του καπνίσματος και παυσίπονα.

Πηγή: reuters


Το άρθρο επιμελήθηκε ο Π.Δρέττας, Χειρουργός, Ουρολόγος-Ανδρολόγος, Δ/ντής του Ανδρολογικού Ινστιτούτου Αθηνών,

www.andrologia.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης