Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, έφθασε σήμερα στην Καμπούλ, πραγματοποιώντας αιφνιδιαστική επίσκεψη στο Αφγανιστάν, η οποία δεν είχε ανακοινωθεί νωρίτερα για λόγους ασφαλείας.

Ο Ομπάμα αναχώρησε από την κατοικία του στο Καμπ Ντέιβιντ, βορείως της Ουάσινγκτον, αργά το βράδυ του Σαββάτου και με απευθείας πτήση ταξίδεψε στο Αφγανιστάν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το προεδρικό αεροσκάφος “Air Force One” προσγειώθηκε στη στρατιωτική βάση του Μπαγκράμ, βορείως της Καμπούλ.

Τον Αμερικανό πρόεδρο υποδέχτηκαν ο διοικητής των διεθνών δυνάμεων στον Αφγανιστάν αμερικανός στρατηγός Στάνλεϊ ΜακΚρίσταλ και ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν.

Κατόπιν ο Ομπάμα μετέβη με ελικόπτερο στο προεδρικό μέγαρο όπου τον υποδέχτηκε ο πρόεδρος Καρζάι.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αξιωματούχος του Λευκού Οίκου διευκρίνισε ότι ο αμερικανός πρόεδρος πραγματοποιεί αυτή την επίσκεψη προκειμένου να συμμετάσχει σε μια “σημαντική συνεδρίαση με τον αφγανό ομόλογό του και το υπουργικό του συμβούλιο”.

Ο Ομπάμα θέλει επίσης να “συναντήσει τους στρατιώτες και να ενημερωθεί επί τόπου για τον πόλεμο απευθείας” από τον διοικητή των νατοϊκών δυνάμεων στο Αφγανιστάν στρατηγό ΜακΚρίσταλ. Θα ενημερωθεί επίσης για την κατάσταση από τον Καρλ ‘Εικενμπερι, τον πρεσβευτή των ΗΠΑ στη χώρα αυτή, καθώς και από διπλωμάτες.

Είναι το πρώτο ταξίδι του αμερικανού προέδρου στο Αφγανιστάν μετά την εκλογή του. Ο Ομπάμα αναμένεται επίσης να απευθύνει ομιλία στους αμερικανούς στρατιώτες.

Το Δεκέμβριο, ο Ομπάμα ανακοίνωσε την ανάπτυξη επιπλέον 30.000 αμερικανών στρατιωτών στο Αφγανιστάν αλλά, παράλληλα, έθεσε τα μέσα του 2011 ως την ημερομηνία-στόχο για την έναρξη της αποχώρησης των στρατευμάτων των ΗΠΑ από το Αφγανιστάν.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης