Μετά από την ατμοσφαιρική ρύπανση, το Τόκιο έχει να αντιμετωπίσει ένα ακόμα σοβαρό πρόβλημα: τους «γονείς τέρατα».

Ο ιαπωνικός Τύπος ασχολείται εκτενώς με το συγκεκριμένο ζήτημα, μετά από καταγγελίες δασκάλων για τις παράλογες απαιτήσεις αρκετών γονέων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μεταξύ άλλων, οι «γονείς-τέρατα» ζητούν από τους εκπαιδευτικούς να πλένουν τα ρούχα των μαθητών ή να τους κόβουν τα νύχια, να τα πηγαίνουν σχολείο ή να ετοιμάζουν το κολατσιό τους. «Μια μητέρα μάς έπαιρνε τηλέφωνο τακτικά στις 7:30 το πρωί και μας απασχολούσε με τις ώρες. Έφτασε μάλιστα στο σημείο να μου πει να μην μιλάω στο παιδί της μπροστά σε άλλους, γιατί δεν του αρέσει», λέει μία δασκάλα.

Ο Ναόκι Όγκι, ειδικός σε θέματα του εκπαιδευτικού συστήματος, παρουσίασε σε έρευνά του 700 περιπτώσεις «γονέων-τεράτων» μέσα από μαρτυρίες δασκάλων, καθηγητών και άλλων γονέων.

Ανάμεσα στα παραδείγματα που αναφέρθηκαν είναι αυτό ενός γονέα, που απαιτούσε ο δάσκαλος να παίρνει το παιδί από το σπίτι του κάθε πρωί, ενός άλλου που ήθελε να του ετοιμάζουν το κολατσιό, και ενός δασκάλου που αντιμετώπιζε την οργή των γονιών αν δεν θύμιζε στους μαθητές από την προηγούμενη ημέρα να φέρνουν τις ομπρέλες τους, αν ο καιρός προβλεπόταν βροχερός.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μια μητέρα, που το παιδί της έσπασε ένα τζάμι, ζήτησε αποζημίωση από το σχολείο, γιατί η πέτρα που πέταξε το καμάρι της… δεν έπρεπε να βρίσκεται στην αυλή!

Στο Τόκιο το πρόβλημα είναι τόσο σοβαρό, που ανάγκασε τις Αρχές να στείλουν σε 60.000 εκπαιδευτικούς ενημερωτικά φυλλάδια με συμβουλές για το πώς να χειρίζονται τους «γονείς-τέρατα».

Σύμφωνα δε με επίσημα στατιστικά στοιχεία, οι ασθένειες που εκδηλώνουν οι εκπαιδευτικοί και σχετίζονται με το άγχος έχουν τριπλασιαστεί κατά τα τελευταία δέκα χρόνια.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης