Σε δημόσια διαβούλευση τέθηκε το νομοσχέδιο του Υπουργείου Δικαιοσύνης που προβλέπει βελτιώσεις της νομοθεσίας για τους ανήλικους δράστες.

Σύμφωνα με το νομοσχέδιο, περιορίζεται σε έξι μήνες το ανώτατο χρονικό όριο προσωρινής κράτησης για τους ανήλικους κατηγορουμένους, από τους 18 μήνες που ίσχυε μέχρι τώρα. Μόνο στις περιπτώσεις που ο ανήλικος έχει συμπληρώσει το 15ο έτος της ηλικίας του, η πράξη του είναι κακουργηματικού χαρακτήρα και ο ποινικός σωφρονισμός κρίνεται με ειδικά και εμπεριστατωμένα αιτιολογημένη απόφαση, μπαίνει σε ειδικό κατάστημα κράτησης. Μέχρι σήμερα οδηγούνται στη φυλακή οι ανήλικοι από 13 ετών και πάνω.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Εάν ένα παιδί δεν έχει συμπληρώσει το 15ο έτος της ηλικίας του, του επιβάλλονται μόνο αναμορφωτικά ή θεραπευτικά μέτρα.

Επίσης ο ποινικός σωφρονισμός των ανηλίκων δεν μπορεί να έχει διάρκεια μεγαλύτερη των 10 ετών. Μόνο σε εξαιρετικά σοβαρά εγκλήματα –προβλέπει το νομοσχέδιο- η ποινή μπορεί να φτάσει τα 15 έτη. Μέχρι σήμερα μπορούσε να επιβληθεί ποινή κάθειρξης ακόμη και 20 ετών.

Παράλληλα, ιδρύεται ένα νομικό πρόσωπο με τη μορφή αστικής και μη κερδοσκοπικής εταιρείας που εποπτεύεται από το Υπουργείο Δικαιοσύνης για την πρόληψη και την αντιμετώπιση της εγκληματικότητας των ανηλίκων, ενώ γίνεται προσπάθεια εκσυγχρονισμού του Σώματος Επιθεώρησης και Ελέγχου των Καταστημάτων Κράτησης που υπολειτουργούσε και στο οποίο υπηρετούσαν μόνο τρεις υπάλληλοι.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σήμερα κρατούνται 30 παιδιά έως 15 ετών και 300 ανήλικοι άνω των 15 ετών σε σωφρονιστικά καταστήματα όλης της χώρας.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης