Όσο διέθετε δυνάμεις, ο Παναθηναϊκός έδειχνε ανώτερος στο τερέν. Όμως, στο τελευταίο ημίωρο του ντέρμπι ήταν ο Ολυμπιακός που άξιζε τη νίκη, στηριζόμενος στην καλή οργάνωση και σε δύο πολύ επικίνδυνους κυνηγούς (Μήτρογλου – Ντάρμπισαϊρ), που δεν μπορούσαν να αναχαιτίσουν οι κεντρικοί αμυντικοί του Νιόπλια.

Η νίκη των Πειραιωτών (1-0) στο κατάμεστο (από «πράσινους», ορισμένοι από τους οποίους ήταν εφοδιασμένοι με γερές προμήθειες καπνογόνων, κροτίδων κ.λπ.) Ολυμπιακό στάδιο του Αμαρουσίου ήταν δίκαιη, κυρίως επειδή ο Μπάντοβιτς παρουσίασε ένα σχήμα με αυτοπεποίθηση, υπομονή, εξυπνάδα και φυσικά περισσότερες δυνάμεις.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Βεβαίως, ο Παναθηναϊκός εξακολουθεί να είναι το φαβορί για τον τίτλο (στους +4 πλέον), όμως χρειάζεται φρεσκάρισμα και όχι πρόχειρες λύσεις «τύπου Σεϊταρίδη» (ο Γιούρκας έκανε επανεμφάνιση κάτω του μετρίου, απογοητεύοντας τον θεατή Ρεχάγκελ).

Το παιγνίδι ήταν πολύ ενδιαφέρον σε όλη του την διάρκεια. Θα μπορούσε να είχε αγγίξει υψηλό δείκτη σκορ, αν οι Σαλπιγγίδης (30’), Σισέ (71’) και Μήτρογλου (83’) δεν ατυχούσαν στέλνοντας τη μπάλα στο δοκάρι. Και φυσικά, ο κορυφαίος του νικητή Λούα Λούα ήταν προσεκτικός στο πλασέ του προ του Τζόρβα (92’).

Ο Νίκος Νιόπλιας, με το που έληξε ο αγώνας δήλωσε στην κάμερα γεμάτος αυτοπεποίθηση: «Είμαστε καλύτεροι, το ματς κρίθηκε στο γκολ». Δεν είναι έτσι. Ο Παναθηναϊκός δεν ήταν -συνολικά- ο πρωταγωνιστής. Αν ήταν, οι κυνηγοί του δεν θα σημειώνονταν εκτεθειμένοι εννέα φορές σε θέση οφσάιντ (έναντι τριών του Ολυμπιακού).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αλλά, φαίνεται πως τον νεαρό προπονητή του Παναθηναϊκού εξακολουθεί να «βασανίζει» το δίλημμα «Καραγκούνης ή Νίνης». Ο αρχηγός ξεκίνησε πολύ καλά, κέρδισε άφθονα φάουλ τα οποία υποδεχόταν συνήθως με απίστευτες (για επαγγελματία) διαμαρτυρίες προς τον διαιτητή, αλλά κουράστηκε γρήγορα. Ο Νίνης, αγωνίστηκε μόλις ένα 20λεπτο, όμως ήταν ο παίκτης – οργανωτής με ουσία και ωραίο στιλ.

Το γκολ ήταν χάρμα και αποθέωση για τον οριστικά επικίνδυνο μέσα στην περιοχή Ματ Ντάρμπισαϊρ. Σε σέντρα του Λούα Λούα από δεξιά, ο Άγγλος πρόλαβε στο άλμα τον Καντέ και σημάδεψε με κεφαλιά τον Τζόρβα. Ο τελευταίος αιφνιδιάστηκε, αλλά έδιωξε μπροστά του και με το αριστερό (αυτή την φορά) πόδι ο Ντάρμπισαϊρ σκόραρε με άνεση.

Μία ενέργεια του Λέτο στο 61’ γοήτευσε το κοινό, καθώς ο Αργεντινός προσπέρασε δύο αντιπάλους του, έκανε μαγκιές, αχρηστεύοντας το μαρκάρισμα του Μαρέσκα με αριστερή ντρίμπλα, και με το δεξί (!) δεν ήταν δυνατό να νικήσει τον Νικοπολίδη.

Η φάση αυτή σημειώνεται για να μην αδικήσουμε τον ακριβοπληρωμένο εξτρέμ του Παναθηναϊκού, αφού η απόδοσή του ίσως τον τοποθετεί ως κορυφαίο του… Ολυμπιακού.

Καταπληκτική η διαιτησία του Βολιώτη Δαλούκα και αξιόλογη η εμφάνιση των βοηθών του Τάτση – Δάλα.

Το «φιλμ» του αγώνα

6’ Ο Τοροσίδης επιχείρησε από δεξιά τη σέντρα – σουτ και ο Τζόρβας θεαματικά έδιωξε σε κόρνερ.

15’ Ο Παναθηναϊκός απάντησε στην ευκαιρία του Ολυμπιακού. Μετά από το κόρνερ του Λέτο, ο Βύντρα με το κεφάλι έστειλε τη μπάλα άουτ.

30’ Μεγάλη ευκαιρία για τον Παναθηναϊκό. Ο Καραγκούνης πάσαρε στον Σαλπιγγίδη, ο οποίος με σουτ τράνταξε το δοκάρι του Νικοπολίδη.

34’ Νέα σημαντική ευκαιρία για τους «πράσινους». Μετά από εκτέλεση φάουλ του Καραγκούνη, ο Ζιλμπέρτο Σίλβα με κεφαλιά έστειλε τη μπάλα στην εξωτερική πλευρά του δοκαριού του Ολυμπιακού.

55’ Το σουτ του Λέτο πέρασε άουτ.

61’ Ο Λέτο με ατομική ενέργεια αδειάζει τον Τοροσίδη, αλλά το σουτ που επιχείρησε σταματάει στην αγκαλιά του Νικοπολίδη.

65’ Το σκαφτό σουτ που επιχείρησε ο Μήτρογλου από πλάγια θέση πέρασε πάνω από τα δοκάρια.

69’ Γκολ για τον Ολυμπιακό. Μετά από σέντρα του Λούα Λούα, ο Ντάρμπισαϊρ έπιασε την κεφαλιά, ο Τζόρβας απέκρουσε και ο Άγγλος με δεύτερη προσπάθεια άνοιξε το σκορ.

71′ Νέο δοκάρι για τον Παναθηναϊκό. Ο Σισέ δεν κατάφερε να σκοράρει και ο Αβραάμ Παπαδόπουλος απομάκρυνε τη μπάλα.

79′ Λόγω διαμαρτυριών ο Αλέκος Ράντος αποβλήθηκε από τον πάγκο του Ολυμπιακού.

83′ Ο Ολυμπιακός έφυγε στην αντεπίθεση και ο Μήτρογλου με λόμπα έστειλε τη μπάλα στο οριζόντιο δοκάρι.

86′ Μετά από φάουλ του Νίνη, ο Ζιλμπέρτο Σίλβα έπιασε την δεύτερη κεφαλιά και ο Σαλπιγγίδης στη συνέχεια έστειλε τη μπάλα άουτ.

Γκολ: 67’ Ντάρμπισαϊρ

Κίτρινες κάρτες: Λέτο, Καραγκούνης, Σιμάο – Ντάτολο, Αβρ. Παπαδόπουλος, Τοροσίδης, Μαρέσκα, Νικοπολίδης

Οι συνθέσεις των ομάδων:

Παναθηναϊκός (Νίκος Νιόπλιας): Τζόρβας, Σεϊταρίδης (67′ Γκάμπριελ), Καντέ, Κατσουράνης, Βύντρα, Ζιλμπέρτο, Σιμάο (70′ Νίνης), Καραγκούνης (80′ Ρουκάβινα), Λέτο, Σαλπιγγίδης, Σισέ.

Ολυμπιακός (Μπόζινταρ Μπάντοβιτς): Νικοπολίδης, Μπράβο, Μέλμπεργκ (46′ Ζεβλάκοφ), Αβ. Παπαδόπουλος, Τοροσίδης, Μαρέσκα, Στολτίδης, Γ. Παπαδόπουλος (56′ Ντάμπισαϊρ), Ντάτολο (63′ Όσκαρ), Λούα Λούα, Μήτρογλου.

Oι δηλώσεις των πρωταγωνιστών:

Νίκος Νιόπλιας: «Το θέλαμε πολύ, προσπαθήσαμε, όμως δεν τα καταφέραμε. Αδικηθήκαμε από το σκορ. Είχαμε ευκαιρίες, είχαμε δοκάρια, αλλά έτσι είναι το ποδόσφαιρο. Το παιχνίδι κρίθηκε στο γκολ, αν και ήμασταν καλύτεροι. Μας στεναχωρεί που χάσαμε, αλλά δεν πρέπει να υπάρχει άγχος, θέλουμε δύο νίκες για να πάρουμε το πρωτάθλημα. Βλέπω πως υπάρχει κάτι στην ομάδα, παίζουμε καλά και δεν παίρνουμε αυτό που μας αξίζει. Ίσως είναι γραφτό να το πάρουμε έτσι».

«Δεν είναι καλό να μιλάει ο προπονητής, μόλις τελειώσει το πρωτάθλημα πολύ ευχαρίστως να πούμε ό,τι θέλετε. Εγώ δεν ήμουν στην ομάδα από το καλοκαίρι, τώρα όμως ξέρω τα πάντα, εννοώ για τους παίκτες και τις δυνατότητές τους».

Για το γεγονός ότι ο Παναθηναϊκός έχασε και τα δυο ντέρμπι με τον Ολυμπιακό: «Πρωτάθλημα δεν είναι μόνο Παναθηναϊκός και Ολυμπιακός, αν ήταν να παίζουμε μεταξύ μας 16 φορές. Κερδίσαμε όλη την επαρχία και ας χάσαμε στα ντέρμπι. Καλύτερη ομάδα είναι αυτή που βρίσκεται στην πρώτη θέση στο σύνολο των αγώνων και όχι μόνο στα ντέρμπι».

Μπόζινταρ Μπάντοβιτς:
Για τον λόγο που ο Ολυμπιακός έμεινε πίσω στο πρωτάθλημα: «Είχαμε δυσκολίες από την αρχή της χρονιάς. Χάσαμε πολλούς παίκτες λόγω τραυματισμών και ήταν δύσκολο για την ομάδα να ακολουθήσει».

Για τα δημοσιεύματα που αναφέρονται στον ίδιο: «Είμαι πολλά χρόνια στην ομάδα, η δεύτερη φορά που ήρθα ήταν πιο δύσκολη, αλλά δεν ακούω αυτά που λέγονται και γράφονται, κάνω αυτά που πιστεύω και όσο είμαι καλά με τους παίκτες και μπορώ να τους κοιτάω στα μάτια δεν με νοιάζει τίποτα άλλο».

Για το αν έχει χαθεί το πρωτάθλημα: «Όσο υπάρχει ελπίδα θα παλεύουμε. Ο Ολυμπιακός δεν μπορεί να τα παρατάει. Θα προσπαθήσουμε μέχρι το τέλος και θα δούμε τι θα γίνει».

Για την απόδοση του Γιάννη Παπαδόπουλου: «Δεν θέλω να μιλήσω για συγκεκριμένους παίκτες, όλοι κρίνονται από το σύνολο των παιχνιδιών και όχι από έναν αγώνα. Για την απόδοση του καθενός θα μιλήσουμε προσωπικά».

Γιάννης Μώραλης:
Όταν κερδίζουμε τον Παναθηναϊκό, χαιρόμαστε. Μπορεί να βρισκόμαστε τέσσερις βαθμούς πίσω από την πρώτη θέση, αλλά είναι μια μέρα χαράς για εμάς. Κάναμε δύο νίκες επί του Παναθηναϊκού φέτος και αυτό μας αφήνει μια σημαντική ικανοποίηση. Είναι δύσκολο, αν όχι απίθανο, να κατακτήσουμε το πρωτάθλημα, καθώς απομένουν τρεις αγωνιστικές, αλλά θα πρέπει να εξαντλήσουμε τις πιθανότητές μας για τον τίτλο».

Για τη μετάδοση του συνδρομητικού καναλιού: «Αποφασίσαμε πως οι ποδοσφαιριστές της ομάδας μας δεν θα κάνουν καμία δήλωση στο κανάλι που μετέδωσε τον αγώνα -και οι λόγοι είναι οι εξής: Ως Ολυμπιακός θεωρούμε ότι το τηλεοπτικό κανάλι της “Nοva” δεν έχει τηρήσει μέχρι στιγμής την ισοτιμία αλλά και την ισονομία στο ελληνικό πρωτάθλημα με τις μεταδόσεις του, τόσο στην περιγραφή των φάσεων όσο και στην κάλυψη των γεγονότων εκτός αγωνιστικού χώρου. Δεν έχει αντικειμενική αντιμετώπιση η “Nova” προς τον Ολυμπιακό μέχρι στιγμής».

Σεντρίκ Καντέ: «Νομίζω ότι στο πρώτο ημίχρονο είχαμε πολλές ευκαιρίες να σκοράρουμε. Ήμασταν πολύ δυνατοί τουλάχιστον για μία ώρα. Ξεκινήσαμε πολύ καλά. Από την στιγμή που δεν σκοράραμε όλα μπορούσαν να συμβούν. Ο Ολυμπιακός πέτυχε ένα γκολ, μετά από ένα δικό μας λάθος, και έγινε το 1-0 που ήταν ένα πολύ κακό αποτέλεσμα για εμάς” ήταν τα πρώτα λόγια του.

Για την αντίδραση του Παναθηναϊκού μετά το γκολ: «Όταν έχεις πάρα πολλές ευκαιρίες να σκοράρεις και δεν τα καταφέρνεις, ίσως χάνεις λίγο την αυτοπεποίθησή σου. Θεωρώ ότι αυτό έφταιξε. Γιατί ακόμα και μετά το γκολ είχαμε ευκαιρίες, αλλά δεν τις αξιοποιήσαμε. Για εμάς ήταν σημαντικό το αποτέλεσμα και δυστυχώς χάσαμε. Παρότι το παιχνίδι δίνει τρεις πόντους, όπως και καθένα από τα υπόλοιπα παιχνίδια. Είναι το πιο σημαντικό παιχνίδι της σεζόν. Και όταν χάνεις δύο φορές από τον Ολυμπιακό, η σεζόν, ακόμα και αν πάρεις το πρωτάθλημα, δεν είναι τόσο καλή. Απλά είμαι πάρα πολύ απογοητευμένος, αρχικά για τους οπαδούς μας, που περίμεναν ένα πολύ δυνατό παιχνίδι από εμάς και μία νίκη. Μιλάμε για ποδόσφαιρο και το μόνο που μπορώ να πω είναι ότι θα συνεχίσουμε να δουλεύουμε, γιατί δεν είναι αρκετό. Χάσαμε δύο φορές από την Σταντάρ, χάσαμε σήμερα. Είμαστε ακόμα πρώτοι όμως και πρέπει να βελτιώσουμε πολλά πράγματα για τη συνέχεια».

Θανάσης Γιαννακόπουλος: «Ο Παναθηναϊκός έπρεπε να βάλει 2-3 τέρματα. Αυτός, όμως, είναι ο νόμος του ποδοσφαίρου. Αν δεν βάλεις γκολ, θα φας. Ο Παναθηναϊκός είχε την υπεροχή, αλλά το αποτέλεσμα μετράει. Το πρωτάθλημα πάντως είναι τελειωμένη ιστορία».

Ανδρέας Βγενόπουλος: «Ο Παναθηναϊκός είναι η καλύτερη και σταθερότερη ομάδα και δίκαια παίρνει το πρωτάθλημα».

Για τα επεισόδια που προηγήθηκαν του αγώνα: «Ελπίζω να μην ξαναγίνουν! Ό,τι κι αν έγινε στο Καραϊσκάκη. Εμένα δεν μου αρέσουν οι οπαδοί να προπηλακίζουν και να βρίζουν. Θέλω απλά να υποστηρίζουν την ομάδα τους».

Για το παιχνίδι και τις χαμένες ευκαιρίες: «Μας έλειπε η τύχη. Κόντρα στη Ρόμα βάλαμε τρία γκολ σε 7 λεπτά. Σήμερα η μπάλα χτύπησε στο δοκάρι και έβγαινε έξω. Έτσι είναι το ποδόσφαιρο».

Για την επόμενη ημέρα: «Θα πάρουμε δύο μεγάλους παίκτες και θα ανανεώσουμε (σ.σ. εννοώντας ότι θα έρθουν άλλοι στη θέση τους) τους ποδοσφαιριστές που δεν μπορούν να οδηγήσουν τον Παναθηναϊκό στις ευρωπαϊκές επιτυχίες. Η ανατροπή έχει γίνει και προχωράμε μπροστά».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης