Ο Ιταλός πρωθυπουργός, Σίλβιο Μπερλουσκόνι, ηγήθηκε μεγάλης συγκέντρωσης στη Ρώμη για να ενισχύσει τους υποψηφίους της κυβερνητικής παράταξης ενόψει των περιφερειακών εκλογών, στις 28 και 29 Μαρτίου.

Στις εκλογές αυτές η παράταξη του Μπερλουσκόνι δεν έχει υποψήφιους στην επαρχία της Ρώμης, όπου ψηφίζουν περισσότεροι από 2 εκατομμύρια πολίτες, επειδή δεν υποβλήθηκαν εγκαίρως οι υποψηφιότητες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το αρμόδιο δικαστήριο απέρριψε χθες την έκκληση του κόμματος του Μπερλουσκόνι για να γίνουν δεκτές οι υποψηφιότητες, έστω και καθυστερημένα, γεγονός που μπορεί να στοιχίσει τόσο στην εικόνα της κυβέρνησης όσο και το Ιταλού πρωθυπουργού προσωπικά.

Επίσης αναλυτές εκτιμούν ότι τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί με την εκπρόθεσμη υποβολή υποψηφιοτήτων μπορεί να στοιχίσουν στην κεντροδεξιά και σε άλλες περιφέρειες, εκτός της πρωτεύουσας.

Δημοσκόπηση του ISPO, που δημοσιεύτηκε την περασμένη εβδομάδα στην εφημερίδα Corriere della Sera, έδειξε ότι το 17% των ψηφοφόρων μπορεί να μην πάει στις κάλπες, ή να ψηφίσει υποψηφίους άλλης παράταξης, λόγω του προεκλογικού χάους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Μπερλουσκόνι προσέφυγε εκ νέου στην προσφιλή του τακτική. Επέρριψε ευθύνες στη δικαιοσύνη και στην αντιπολίτευση για τον αποκλεισμό των υποψηφίων του κόμματός του και επιχείρησε με την χθεσινή ανοικτή συγκέντρωση στη Ρώμη να κάνει επίδειξη δύναμης.

«Η αγάπη πάντα κυριαρχεί του μίσους», ήταν το κεντρικό σύνθημα στην εξέδρα που είχε στηθεί σε κεντρική πλατεία της Ρώμης, όπου σύμφωνα με τους διοργανωτές συγκεντρώθηκαν περίπου ένα εκατομμύριο άνθρωποι.

Η αντιπολίτευση όμως κάνει λόγο για πολύ μικρότερο αριθμό συγκεντρωθέντων, ενώ φωτορεπόρτερ του Ρόιτερ εκτίμησε ότι στη συγκέντρωση πήραν μέρος περίπου 300.000 άτομα.

«Δεν κατεβαίνουμε συχνά στους δρόμους, αλλά είναι απολύτως απαραίτητο να υπερασπιστούμε την παράταξη από τις επιθέσεις της αριστεράς και των δικαστών», δήλωσε ο Μπερλουσκόνι.

«Είμαστε εδώ για να μας αναγνωρισθεί το δικαίωμα να ψηφίσουμε. Με εσάς, η αγάπη και η ελευθερία θα νικήσουν», είπε ο Ιταλός πρωθυπουργός.

Στη συγκέντρωση ήταν παρόντες αρκετοί υπουργοί, αλλά ο πρόεδρος της Κάτω Βουλής και ένας από τους συμμάχους-κλειδιά του Μπερλουσκόνι, Τζιανφράνκο Φίνι, δεν πήρε μέρος, λέγοντας ότι η συνταγματική του θέση δεν του το επέτρεπε.

Οι περιφερειακές εκλογές θεωρούνται σημαντικό τεστ για την κυβέρνηση Μπερλουσκόνι, δύο χρόνια μετά την νίκη του στις γενικές εκλογές του 2008.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης