Τα 109 χρόνια ζωής και αδιάκοπης προσφοράς στην Ομογένεια και τη γενέτειρα γιόρτασε ο Σύλλογος Βρυσεών Αναβρυτής, με την ετήσια χοροεσπερίδα του, που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 6 Μαρτίου, παρουσία άνω των 200 μελών και φίλων του, στο κοινοτικό κέντρο του Τιμίου Σταυρού, στο Whitestone.

Τα μέλη του αρχαιότερου ομογενειακού συλλόγου στις Η.Π.Α., που δίνουν μαθήματα ενότητας, συνεργασίας και κοινωνικής προσφοράς με την μακρόχρονη παρουσία τους στον χώρο της Ομογένειας και την ακούραστη δράση τους, έχουν στρέψει το ενδιαφέρον τους τα τελευταία χρόνια στην υλοποίηση ενός φιλόδοξου οράματος: την αγορά ενός ιδιόκτητου οικήματος, το οποίο θα αποτελέσει την έδρα του συλλόγου και θα φέρει ακόμα πιο κοντά τους Αναβρυτιώτες, τη νεολαία τους, αλλά και τους Λάκωνες γενικότερα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Για τον σκοπό αυτό, θα διατεθούν και τα έσοδα της χοροεσπερίδας, ενισχύοντας το ειδικό ταμείο, στο οποίο έχουν ήδη συγκεντρωθεί πάνω από 90,000 δολάρια. Η αγάπη των Αναβρυτινών της Νέας Υόρκης για την Αναβρυτή μεταφράστηκε σε συνεχείς προσφορές, με την πάροδο του χρόνου, με στόχο την καλυτέρευση της ζωής των συμπατριωτών τους αλλά και τη βελτίωση των υποδομών στον τόπο τους. Σημαντική ήταν η συμβολή του συλλόγου στην περίθαλψη τραυματιών πολέμου, στην ανοικοδόμηση του χωριού μετά την απελευθέρωση το 1944, στην υδροδότησή του, στην ανέγερση της εκκλησίας της Μεταμόρφωσης, ενώ χαρακτηριστική είναι και η τοποθέτηση του ρολογιού στο καμπαναριό της εκκλησίας, που θυμίζει σε όλους τα ξενιτεμένα αδέλφια τους.

Δείγμα της μεγάλης κοινωνικής του προσφοράς είναι αναμφισβήτητα το γεγονός ότι, μόνο μέσα στα πρώτα 25 χρόνια ζωής του, ο Σύλλογος Βρυσεών Αναβρυτής διέθεσε ποσό περίπου 45,000 δολαρίων για τις ανάγκες του χωριού και για αρωγή σε αναξιοπαθούντα μέλη. Ενώ, παράλληλα, για αρκετά χρόνια, παρείχε δωρεάν πλήρη ιατροφαρμακευτική περίθαλψη στα μέλη του. Ενθαρρυντική είναι σ’ αυτό το σημείο και η συμμετοχή των νέων που κάνουν αισθητή την παρουσία τους στη ζωή του συλλόγου. Ο Σύλλογος Βρυσεών Αναβρυτής ιδρύθηκε το 1901, με σκοπό την αλληλοβοήθεια των μελών του και το 1908, με τη συμμετοχή και άλλων οκτώ συλλόγων της περιοχής, διοργάνωσε την πρώτη παρέλαση για την 25η Μαρτίου στη Νέα Υόρκη, ενώ, 30 χρόνια αργότερα, πρωτοστάτησε στην ίδρυση της Ομοσπονδίας Ελληνικών Σωματείων Νέας Υόρκης.

πηγή: www.greeknewsonline.com

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης