Σημαντικά στοιχεία φέρνει στο φως η αρχαία πόλη που αποκαλύπτεται σταδιακά στην βορειοανατολική πλευρά της Σκιάθου, δίπλα στον όρμο Ξάνεμο, κατόπιν συνεργασίας της ΙΓ΄ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων και του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Τα υπάρχοντα δεδομένα φωτίζουν ευκρινώς την αρχαιότερη θέση εγκατάστασης των πρώτων κατοίκων της Σκιάθου και σύμφωνα με τα μέχρι τώρα ευρήματα η αρχαία πόλη η οποία αποκαλύπτεται σταδιακά, τοποθετείται στην αρχή της γεωμετρικής εποχής, δηλαδή στο 10ο αιώνα π.Χ., χωρίς να αποκλείεται ωστόσο από τα μέλη των ερευνητικών ομάδων ότι σε βαθύτερα στρώματα θα εντοπιστούν ενδεχομένως ακόμη παλαιότερα ευρήματα της Μυκηναϊκής, της εποχής του Χαλκού ή και προγενέστερα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τα μέχρι τώρα στοιχεία συνθέτουν μια πόλη η οποία περιβάλλεται από οχυρωματικό περίβολο, τμήματα του οποίου είναι ορατά, ενώ ορατά είναι επίσης και τμήματα κτιρίων τα οποία βρίσκονταν μέσα στην πόλη ή γύρω από αυτή.

Όλα τα παραπάνω στοιχεία αποτελούν απόδειξη για τον χρόνο κατοίκησης της πόλης, η οποία εντοπίζεται στην θέση Κεφάλα και έχει προταθεί η ταύτιση της με την Παλαισκίαθο, την πρώτη αρχαία πόλη που δημιουργήθηκε στην Σκιάθο.

Πηγή: ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης