Το Κεντρικό Ισραηλιτικό Συμβούλιο Ελλάδος με ανακοίνωσή του εκφράζει «την έντονη απογοήτευση και την απορία του» για την απόφαση του Πενταμελούς Εφετείου Πλημμελημάτων Αθηνών, με την οποία κρίθηκε αθώος ο δικηγόρος Κώστας Πλεύρης, ο οποίος δικάστηκε σε δεύτερο βαθμό, για παράβαση του αντιρατσιστικού νόμου, εξαιτίας των όσων αναφέρει στο βιβλίο του με τίτλο «Οι Εβραίοι. Όλη η αλήθεια».

«Η απόφαση αυτή προκαλεί λύπη, ανησυχία και προβληματισμό στους πολίτες μιας σύγχρονης δημοκρατικής κοινωνίας, όταν ατιμώρητα ένας δεδηλωμένος υμνητής του Ναζισμού και του ρατσισμού, όχι μόνον παραποιεί ιστορικά αποδεδειγμένα γεγονότα αλλά -πολύ περισσότερο- προκαλεί με τα γραφόμενά του μίσος και προτρέπει σε διακρίσεις και βία σε βάρος πολιτών της Ελλάδας και της Ευρώπης», αναφέρει μεταξύ άλλων η ανακοίνωση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το δικαστήριο αθώωσε ομόφωνα τον Κ. Πλεύρη από την κατηγορία της προτροπής σε ρατσιστική βία, ενώ κατά πλειοψηφία (4-1) τον απάλλαξε από το αδίκημα της προσβολής σε βάρος των Εβραίων.

Απαλλακτική ήταν και η πρόταση του εισαγγελέα της έδρας που είχε την άποψη ότι δεν τεκμηριώθηκαν από την ακροαματική διαδικασία οι κατηγορίες. Πρωτοδίκως, ωστόσο, ο Κ. Πλεύρης είχε καταδικαστεί σε φυλάκιση 14 μηνών με 3ετή αναστολή.

(Πρώτη καταχώρηση 27 Μαρτίου 2009, 16:14)

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης