Η Μαρίκα Κλαμπατσέα, πιανίστρια-σοπράνο και συνθέτης, γνωστή για τις μουσικές της παρεμβάσεις στη κλασσική φόρμα αλλά και για τους ελεύθερους φωνητικούς της αυτοσχεδιασμούς «νότες Μαρία Κάλλας αλλά και Janis Joplin..

{ Herald Tribune} κάνοντας μια μεγάλη μουσική διαδρομή στη περίοδο του Μεσοπολέμου και της μεγάλης καταστροφής που ακολούθησε, ερμηνεύει δικές της συνθέσεις, έργα του Kurt Weill, Gustav Mahler, Henryk Gorecki καθώς επίσης και έργα Πολωνών, Τσιγγάνων και Εβραίων συνθετών. Μιά συλλογή απο τραγούδια που γράφτηκαν και τραγουδήθηκαν στα στρατόπεδα συγκέντρωσης, στα ghetto και όχι μόνο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Θα ακουστεί επίσης σε πρώτη εκτέλεση το Κουαρτέτο Εγχόρδων αρ.1 του Νίκου Χαριζάνου.

Η συνθέτης, με αφορμή το πέρασμά της από το στρατόπεδο συγκέντρωσης στο Dachau, κάνει ένα σπαραχτικό μουσικό ταξίδι που διατρέχει τις πιο τραγικές μνήμες της ανθρωπότητας, χρησιμοποιώντας ως « μεταφορικό μέσο », το τραίνο.

Την έμπνευση και τη σφραγίδα αυτής της μουσικής διαδρομής, αποτελεί το έργο του γνωστού συνθέτη Steve Reich, Different Trains, του οποίου αποσπασματα θα ακούγονται σε όλη τη διάρκεια της παράστασης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

 Tο, έναυσμα για το περιεχόμενο της συναυλίας αλλά και της μουσικής ερμηνείας έδωσε η ζωή της σοπράνο Fania Fenelon η οποία εργαζόταν σαν τραγουδίστρια σε cabaret το 1943 όπου το καθεστώς των Ναζί την συνέλαβε και την μετέφερε στο στρατόπεδο του Auschwitz.

 Σαν μουσικός που ήταν την είχαν συμπεριλάβει στην ορχήστρα του στρατοπέδου και της ανέθεταν, ανάμεσα σε άλλα, να τραγουδάει αποσπάσματα από την Madamme Butterfly

..Η σοπράνο Μαρίκα Κλαμπατσέα, θα αυτοσχεδιάσει ενώ ταυτίζεται με το πρόσωπο της Fania Fenelon. σ όλη την διάρκεια της παράστασης τραγουδώντας

Ο Steve Reich, από τους πρωτοπόρους του μινιμαλιστικού κινήματος στη μουσική, εμπνεύστηκε τη σύνθεση Different Trains από τα αμέτρητα ταξίδια με τραίνο, που έκανε μικρό παιδί εξαιτίας των χωρισμένων γονιών του.

Αναλογίστηκε αργότερα πως θα ένοιωθε, εάν ταξίδευε κι εκείνος, είτε σαν αιχμάλωτος μαζί με άλλους κρατούμενους για τα διάφορα στρατόπεδα συγκέντρωσης της ναζιστικής περιόδου, είτε σαν σύγχρονος πρόσφυγας.

Ο Reich χρησιμοποιεί πέντε φωνές με την ιδιαίτερη χροιά τους, το ιδιαίτερο ύψος τους και τους ιδιαίτερους τονισμούς τους και πάνω σε αποσπασμένες προτάσεις τους χτίζει ενα μινιμαλιστικό κουαρτεττο εγχόρδων σε τρία μέρη. Το Different Trains.

΄Ενα έργο οπου το τρίξιμο των γραμμών, τα φρεναρίσματα, τα σφυρίγματα και ο συνεχής μονότονος ήχος του ταξειδιού, πάνω σε παλιές και σκουριασμένες γραμμές, έρχεται να συναντήσει πέντε ψυχρά ηχογραφημένες φωνές, που προφέρουν αποκομμένες φράσεις.

Η Μαρίκα Κλαμπατσέα δουλεύοντας πάνω στό έργο του Steve Reich, που λειτουργεί σαν ένα εξαίρετο ηχητικό πλέγμα, χτίζει τις δικές της μουσικές παρεμβάσεις, που μαζί με τους ελεύθερους φωνητικούς της αυτοσχεδιασμούς, δημιουργεί μια πρωτοποριακή σύνθεση.

Μαζί της το κουαρτέτο εγχόρδων με τους Γεννάδιος Μπικοβ βιολί, Όλγα Kim βιολί, Ευγένιος Μπενσης cello, και Τασσης Βιόλα

Θέατρο Φούρνος
Μαυρομιχάλη 168

18-19-20-21 Μαρτίου – ώρα έναρξης παράστασης 9.30 μ. μ.

Τιμές εισιτηρίων : 12 ευρώ και 10 ευρώ (φοιτητικό).

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης