Την αντίθεση της Νέας Δημοκρατίας και του ΛΑΟΣ, συναντά στην Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης της Βουλής, το σχέδιο νόμου για την επιλογή της ηγεσίας της Δικαιοσύνης, που προβλέπει συμμετοχή της Διάσκεψης των Προέδρων της Βουλής, σε επίπεδο γνωμοδότησης επί των υποψηφιοτήτων, καθώς και μερική επαναφορά του συστήματος αυτοδιοίκησης των δικαστηρίων.

Η Νέα Δημοκρατία υποστήριξε πως η διάταξη είναι αντισυνταγματική, με το επιχείρημα πως ο συνταγματικός νομοθέτης, επιφορτίζει το υπουργικό συμβούλιο με την πλήρη ευθύνη της επιλογής της ηγεσίας της Δικαιοσύνης, χωρίς να αφήνει περιθώρια για περαιτέρω διεύρυνση των εκλεκτόρων, έστω και σε επίπεδο γνωμοδότησης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πέραν τούτου, όπως ανέφερε ο εισηγητής της ΝΔ, Τάσος Νεράντζης, «οι περατζάδες των υποψηφίων από την Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής, είναι μειωτικές για το κύρος της Δικαιοσύνης»:

«Αν τους υποψηφίους θα συνοδεύει και ο υπηρεσιακός τους φάκελος, θα έχουμε παραβίαση της προστασίας των προσωπικών τους δεδομένων. Κι αν όχι, τι θα κρίνει η Διάσκεψη;» αναρωτήθηκε.
Βεβαίως, οι υποψήφιοι για κάθε θέση θα είναι έξι – και οι έξι αυτοί επιλέγονται, σύμφωνα με το νομοσχέδιο, από το υπουργικό συμβούλιο. Αλλά ακόμα και τότε, «τι νόημα έχει η θέσπιση αυτής της αρμοδιότητας;»

«Προτιμάμε τα σούρτα-φέρτα, εάν υπάρξουν, στα πολιτικά κόμματα, απ’ ό,τι τα διαπιστευτήρια σχεδόν του συνόλου των υποψηφίων προς τον εκάστοτε υπουργό Δικαιοσύνης» αντέταξε για λογαριασμό του ΣΥΡΙΖΑ, ο Ν. Τσούκαλης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Αντώνης Σκυλλάκος (ΚΚΕ), αναγνώρισε πως η ρύθμιση εγκυμονεί «ευρύτερες συναινέσεις», οι οποίες ωστόσο, δεν εξασφαλίζεται πως θα κινηθούν προς φιλολαϊκή κατεύθυνση, καθώς θα αρκεί στη Διάσκεψη των Προέδρων η συναίνεση των δύο μεγαλύτερων κομμάτων για την εξασφάλιση των 4/5 των μελών της, υπέρ μιας υποψηφιότητας.
«Αντί να είναι η Διάσκεψη των Προέδρων, ας αφήσουμε το Σώμα των Δικαστών να εκφράζουν γνώμη και να πουν ποιον θέλουν για Πρόεδρο ή Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου – κι ας έρθει μετά το υπουργικό συμβούλιο να πει πως δεν δέχεται την πρόταση αυτή» πρότεινε ο εισηγητής του ΚΚΕ.

Ο Μάκης Βορίδης από το ΛΑΟΣ, πλησίασε περισσότερο προς τις εκτιμήσεις της Νέας Δημοκρατίας, θεωρώντας πως μέχρι να υπάρξει νέα αναθεώρηση του Συντάγματος, θα πρέπει να εφαρμοστεί η υφιστάμενη συνταγματική διάταξη, υπό την στενότερη δυνατή ερμηνεία της.
«Φανταστείτε το κύρος του ανθρώπου που θα έχει επιλεγεί χωρίς να μπορεί να υπάρξει η απαιτούμενη συμφωνία της Βουλής» σχολίασε και ο Αθ. Πλεύρης.

Την αντίθεση της Νέας Δημοκρατίας, συνάντησε ωστόσο και η επαναφορά του αυτοδιοίκητου, με τον πρώην υπουργό Δικαιοσύνης, Σ. Χατζηγάκη, να σημειώνει πως «κανείς δεν μπορεί να ξεχωρίσει τη λειτουργία του αυτοδιοίκητου από το παραδικαστικό κύκλωμα, καθώς οι τρεις από τους έξι προϊσταμένους, καταδικάστηκαν για εγκλήματα που διέπραξαν ως επικεφαλής και μέλη των δικαστικών συμβουλίων».
Τις αρνητικές εντυπώσεις για τη λειτουργία της Δικαιοσύνης, χρησιμοποίησε ωστόσο και στην δική του παρέμβαση ο Μιλτιάδης Παπαϊωάννου (ΠΑΣΟΚ), για να υπερασπιστεί το νομοσχέδιο:
«Με τον τρόπο που επιλέγεται η ηγεσία της Δικαιοσύνης, όποιος θα έχει την φιλοδοξία να γίνει κάποτε Πρόεδρος του Αρείου Πάγου θα γνωρίζει πως δεν θα αρκεί να κολλάει σε ένα κόμμα. Θα ξέρει ότι πρέπει να είναι διαφανής και διαυγής όλη του η διαδρομή – και κανείς υπουργός Δικαιοσύνης δεν θα έφερνε να προτείνει να γίνει κάποιος Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, όταν έχει αυθαίρετο κτίσμα και πρωτόκολλο κατεδάφισης αυθαιρέτου κτίσματος…»

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Από πλευράς του, ο υπουργός, Χάρης Καστανίδης, τόνισε ότι το νομοσχέδιο υλοποιεί προεκλογικές δεσμεύσεις του ΠΑΣΟΚ και σχολίασε λέγοντας ότι «για πρώτη φορά στην κοινοβουλευτική μου σταδιοδρομία, βλέπω την εκτελεστική εξουσία να παραχωρεί τμήμα της εξουσίας της στο όργανο λαϊκής κυριαρχίας με τον πιο δημοκρατικό τρόπο – και αυτοί στους οποίους παραχωρείται η εξουσία, έντρομοι να λένε ότι δεν την θέλουν. Μια δόλια στις προθέσεις κυβέρνηση, θα μπορούσε να έχει αξιοποιήσει την άρνηση, εκείνης της αντιπολίτευσης που αρνείται…».

Ο κ Καστανίδης, αναφέρθηκε επίσης στην καθυστέρηση απονομής της Δικαιοσύνης, αναφέροντας πως μέχρι το τέλος του τρέχοντος μηνός, θα έχει στα χέρια του δύο νομοσχέδια που θα απαντούν στο πρόβλημα, με ιδέες που ο ίδιος χαρακτήρισε «εξαιρετικές».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης