Την κοινή γνώμη της Αυστρίας συγκλονίζουν σημερινά δημοσιεύματα στον Τύπο που αποκαλύπτουν περιπτώσεις σεξουαλικής κακοποίησης σε δύο εκκλησιαστικά ιδρύματα της χώρας, κατά τη διάρκεια των δεκαετιών ’70 και ’80.

Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, ο ηγούμενος του αβαΐου του Αγίου Πέτρου στο Σάλτσμπουργκ παραδέχθηκε την εμπλοκή του σε μία από τις υποθέσεις και υπέβαλε την παραίτησή του.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο ηγούμενος ομολόγησε ότι κακοποίησε πριν από σαράντα χρόνια έναν νεαρό Αυστριακό, ηλικίας σήμερα 53 ετών, όπως μετέδωσε ο ραδιοφωνικός σταθμός Οe1. Στα τέλη του 2009, ο ηγούμενος με επιστολή του είχε προτείνει στο θύμα 5.000 ευρώ με αντάλλαγμα τη σιωπή του, ενώ οι πράξεις του έχουν ήδη παραγραφεί.

Ερωτηθείς από τον ίδιο ραδιοφωνικό σταθμό, ο αρχιεπίσκοπος του Σάλτσμπουργκ διαβεβαίωσε ότι επρόκειτο περί «αποζημίωσης για βλάβη».

Το θύμα, από την πλευρά του, κατήγγειλε επίσης ότι εκακοποιείτο σεξουαλικά επί έξι χρόνια και από δύο πρώην ιερείς του αβαΐου. Οι δύο αυτοί άνδρες, εκ των οποίων ο ένας έχει πλέον πεθάνει, είχαν συλληφθεί το 2005 στο Μαρόκο για σεξουαλική κακοποίηση ανηλίκων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τα αυστριακά Μέσα ενημέρωσης αναφέρουν και άλλες καταγγελίες για σεξουαλικές κακοποιήσεις σε σχολείο στη Δυτική Αυστρία, αλλά και πολλές περιπτώσεις ξυλοδαρμών παιδιών από τους καθολικούς εκπαιδευτικούς τους στα μέσα της δεκαετίας του ’80.

Οι καταγγελίες αυτές έρχονται στο προσκήνιο ύστερα από μία σειρά αποκαλύψεων για σεξουαλικές κακοποιήσεις σε καθολικά ιδρύματα της Γερμανίας, κατά τις δεκαετίες του ’70 και του ’80. Η Γερμανίδα υπουργός Δικαιοσύνης, μάλιστα, κατηγόρησε χθες το Βατικανό ότι συμβάλλει στην παρακώλυση των ερευνών, διότι η πρακτική του επιβάλλει τέτοιου είδους καταγγελίες να αναφέρονται στον Πάπα και όχι στη Δικαιοσύνη.

Διαβάστε επίσης:
Καταγγελία για σεξουαλικές κακοποιήσεις σε καθολικά σχολεία, 8 Μαρτίου 2010, 15:46

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης