Μπορεί στα υψηλά κλιμάκια των Ηνωμένων Εθνών να υπήρξε ικανοποίηση για το ποσοστό προσέλευσης των Ιρακινών στις κάλπες την Κυριακή, αλλά, όπως εκτιμούν οι ειδικοί, κανένα από τα υποψήφια μπλοκ κομματικών σχηματισμών δεν αναμένεται να κερδίσει την αυτοδυναμία και το δικαίωμα σχηματισμού αυτόνομης κυβέρνησης.

Συνολικά, στα ψηφοδέλτια των κοινοβουλευτικών εκλογών στο Ιράκ, συμμετείχαν 6.200 υποψήφιοι βουλευτές από 86 κομματικούς σχηματισμούς, οι οποίοι διεκδικούν μια από τις 325 θέσεις του ιρακινού Κοινοβουλίου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, τα τελικά αποτελέσματα θα χρειαστούν τουλάχιστον τρεις μέρες για να είναι ανακοινώσιμα, ενώ οι ζυμώσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης που θα ακολουθήσουν, ενδέχεται να χρειαστούν μήνες για να ολοκληρωθούν.

38 νεκροί από τις επιθέσεις ανήμερα των εκλογών

Με αίμα βάφτηκε η εκλογική διαδικασία στο Ιράκ, αφού από σειρά εκρήξεων σε διάφορες περιοχές, σκοτώθηκαν συνολικά 38 άνθρωποι.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η πιο αιματηρή έκρηξη ήταν αυτή που προκάλεσε την κατάρρευση πολυκατοικίας στη βόρεια Βαγδάτη και τον θάνατο 25 ανθρώπων που θάφτηκαν στα ερείπια.

Τα σωστικά συνεργεία κατάφεραν να απεγκλωβίσουν μερικούς τραυματίες, όπως μία γυναίκα που την άκουσαν να φωνάζει για βοήθεια μέσα από τα συντρίμμια του κτιρίου και μπόρεσαν έτσι να την εντοπίσουν.

Όλμοι και βόμβες εξερράγησαν κοντά σε εκλογικά τμήματα, με σκοπό, σύμφωνα με τις τοπικές Αρχές, να τρομοκρατηθούν οι ψηφοφόροι και να μην προσέλθουν στις κάλπες.

Ωστόσο, ο αμερικανικός Στρατός είπε ότι ο σκοπός των δραστών δεν επετεύχθη.

Διαβάστε επίσης:
Ιράκ: Προηγείται ο αλ Μαλίκι στους σιίτες, 8 Μαρτίου 2010, 07:14

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης