Αν κάποια μέρα επισκεφτείτε ένα μεγάλο κατάστημα παιχνιδιών θα ενθουσιαστείτε! Σίγουρα θα θελήσετε να αγοράσετε κάτι ακόμη και αν δεν έχετε παιδιά. Κάτι θα σας κεντρίσει το ενδιαφέρον και θα σας κάνει να βάλετε το χέρι στη τσέπη ακόμα κι αν είναι κάτι που δε σας είναι απαραίτητο.

Δε θα πρέπει όμως να έχετε το ίδιο σκεπτικό όσον αφορά στα παιδιά σας. Τα παιχνίδια που θα τους αγοράζετε πρέπει να είναι όσο γίνεται πιο μελετημένα και προσαρμοσμένα στις ανάγκες του παιδιού ανάλογα με την ηλικία του και τις ανάγκες του.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το να έχετε καλάθια γεμάτα παιχνίδια που δεν ωφελούν πουθενά και μόνο το χώρο σας πιάνουν δε σας κάνουν αυτόματα καλούς γονείς που δε θέλουν να στερήσουν τίποτα από τα παιδιά τους.

Ανάλογα πάντα με την ηλικία τους θα πρέπει να  μαθαίνουν και βιωματικά με τα παιχνίδια.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Για παράδειγμα δημιουργικό παιχνίδι για την ηλικία  άνω των 3 ετών είναι οι τέμπερες. Ένα μεγάλο χαρτόνι σε σημείο που και να λερωθεί θα καθαριστεί εύκολα και ο μικρός σας ζωγράφος είναι έτοιμος να δημιουργήσει! Δώστε του πινέλα διαφόρων μεγεθών και κόψτε ένα σφουγγάρι σε μέγεθος καρυδιού και αφήστε το να χρησιμοποιήσει τη φαντασία του.

Πλαστελίνες! Όποιος δεν έχει παίξει με πλαστελίνη τότε δε ξέρει τι χάνει. Επειδή ποτέ δεν είναι αργά, αγοράστε ένα κουτί με πλαστελίνες, προσοχή, μη τοξικές και βάλτε μπροστά!

Μπορεί τα αποτελέσματα να είναι.. απροσδιόριστα αλλά η διαδικασία έχει πολύ πλάκα! Τα παιδιά μαθαίνουν να χρησιμοποιούν τα δάχτυλα τους και έτσι να αναπτύσσουν την αίσθηση της αφής. Δώστε τους κάποιο παιχνίδι που να διαθέτει γωνίες κι έτσι να κόβει επάνω στη πλαστελίνη.

Τουβλάκια και Lego! Κάστρα, σπίτια και με λίγη καλή εξάσκηση μέχρι και καράβια. Και αρχιτέκτονας και χτίστης. Όλα σε ένα!

Αγοράστε του μπλοκ ζωγραφικής που έχουν μέσα έτοιμο το σκελετό του σχεδίου και χρειάζεται απλά να το χρωματίσει. Αφήστε τη φαντασία του να οργιάσει και αν δείτε τον ήλιο μπλε μη τρομάξετε! Ήρθε η ώρα να του εξηγήσετε τη διαφορά ημέρας και σούρουπου γιατί πολύ πιθανό κάπου εκεί το παιδί να έχει χάσει τη μπάλα.

Και τώρα που είπαμε μπάλα. Μαζέψτε βάζα και φοντανιέρες της γιαγιάς και μάθετε στο παιδί τα ¨μήλα¨. Καλύτερα να το κάνετε όταν ανοίξει λίγο ο καιρός σε καμιά αυλή ή σε πλατεία για να αποφευχθούν και οι ζημιές.

Και τέλος αλλά σημαντικότερο, τα βιβλία. Διαβάστε του παραμύθια αλλάζοντας σε κάθε ρόλο τον τόνο της φωνής σας. Αν τα παιδιά είναι σε μικρή ηλικία αγοράστε του βιβλία που από μέσα ξεπετάγονται οι φιγούρες σα ζωντανές. Το παιδί θα ενθουσιαστεί και θα θέλει συνέχεια βιβλία αφού θα του εξιτάρει τη φαντασία.

Γενικά τη στιγμή που θα βρίσκεστε μπροστά σε ένα παιχνίδι σχεδιάστε μέσα στο μυαλό σας τον τρόπο που θα το προωθήσετε στο παιδί για να είναι και λειτουργικός και εκπαιδευτικός ο ρόλος του.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης