Το «ρεύμα» της ακροδεξιάς στην Ολλανδία αποτυπώνεται ξεκάθαρα στα πρώτα αποτελέσματα των τοπικών εκλογών για την ανανέωση των μελών των 393 δημοτικών συμβουλίων.

Το Κόμμα της Ελευθερίας (PVV) του εθνικιστή Γκέερτ Βίλντερς, συγκεντρώνει αξιοσημείωτα υψηλά ποσοστά, σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία. Στην Άλμερε το PVV έχει πάρει σαφές προβάδισμα, καταγράφοντας ποσοστό 21% έναντι 18% που συγκέντρωσαν οι Εργατικοί, ενώ βρίσκεται στη δεύτερη θέση στον δήμο της Χάγης, καταλαμβάνοντας μέχρι στιγμής οκτώ έδρες στο δημοτικό συμβούλιο, την ώρα που οι Εργατικοί συγκεντρώνουν δέκα. Αναλυτές εκτίμησαν ότι η συμμετοχή στις δημοτικές εκλογές έφθασε το 56%.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τα πρώτα αυτά αποτελέσματα επιβεβαιώνουν τους πολιτικούς αναλυτές που μιλούσαν για άνοδο της ακροδεξιάς στην Ολλανδία, αλλά και μία πρόσφατη δημοσκόπηση που προέβλεψε ότι το PVV, το οποίο διεξάγει εκστρατεία εναντίον της μετανάστευσης μουσουλμάνων στην Ολλανδία, ενδέχεται να κερδίσει τις περισσότερες έδρες -27 επί συνόλου 150- στην κάτω βουλή στις πρόωρες βουλευτικές εκλογές της 9ης Ιουνίου.

Μια τέτοια εξέλιξη θα καθιστούσε δύσκολο για τους Χριστιανοδημοκράτες του Μπαλκενέντε να σχηματίσουν ισχυρή κυβέρνηση συνασπισμού χωρίς το Βίλντερς. Εάν οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στα κόμματα διαρκέσουν μήνες, θα υπάρξει πολιτικό κενό, που αναλυτές θεωρούν ότι θα θέσει εν αμφιβόλω την εύθραυστη προσπάθεια εξόδου από την ύφεση αλλά και την περικοπή των δημοσίων δαπανών.

Η δημοφιλία του Βίλντερς, ο οποίος χαρακτηρίζει το Ισλάμ φαινόμενο ανάλογο του φασισμού και συγκρίνει το Κοράνι με το Mein Kampf («Ο Αγών Μου») του Αδόλφου Χίτλερ, έχει πλήξει την εικόνα της Ολλανδίας διεθνώς.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το PVV επιχειρεί να εκμεταλλευθεί τους φόβους των 16 εκατομμυρίων Ολλανδών, εν μέσω οικονομικής κρίσης, κοινωνικής έντασης και διόγκωσης του μεταναστευτικού κύματος. Στη χώρα ζουν σχεδόν 1 εκατομμύριο μουσουλμάνοι μετανάστες.

«Η αριστερή ελίτ πιστεύει ακόμα στον πολυπολιτισμό, χαϊδολογεί εγκληματίες, ονειρεύεται ένα Ευρωπαϊκό σούπερ-κράτος και υψηλούς φόρους», είπε ο Βίλντερς σε ομιλία του προς τους επευφημούντες οπαδούς του σε συγκέντρωση στην Άλμερε χθες, αφού έκλεισαν οι κάλπες. «Όμως οι υπόλοιποι Ολλανδοί σκέφτονται αλλιώς. Αυτή η σιωπηλή πλειοψηφία τώρα έχει φωνή», πρόσθεσε.

Ο Βίλντερς τελούσε υπό αυστηρή φρούρηση και η συγκέντρωση έγινε με δρακόντεια μέτρα ασφαλείας.

Ο Αντρέ Κρουβέλ, καθηγητής πολιτικής επιστήμης σε πανεπιστήμιο του Άμστερνταμ, εκτίμησε ότι υπάρχει μεγάλη δυσαρέσκεια μεταξύ των ψηφοφόρων, συμπληρώνοντας ότι ο Βίλντερς «ξεκάθαρα θέλει να χρησιμοποιήσει τα αποτελέσματα αυτά ως εφαλτήριο εν όψει των εθνικών εκλογών».

Διαβάστε επίσης:

Κρίσιμες εκλογές στην Ολλανδία, Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 3 Μαρτίου 2010, 16:10.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης