Το Ιράν κάλεσε σήμερα ο πρόεδρος της Ρωσίας, Ντμίτρι Μεντβέντεφ, να επιδείξει υπεύθυνη στάση σε σχέση με το πυρηνικό του πρόγραμμα, σε συνέντευξή του στο γαλλικό περιοδικό Paris Match, την οποία δημοσιοποίησε σήμερα το Κρεμλίνο.

«Η υπεύθυνη συμπεριφορά του Ιράν είναι το κλειδί για επίλυση στην κρίση», υπογράμμισε ο επικεφαλής του ρωσικού κράτους, σύμφωνα με το κείμενο που αναρτάται στην ιστοσελίδα kremlin.ru.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Θέλουμε τα ιρανικά πυρηνικά προγράμματα να συνάδουν με τους όρους που θέτουν οι διεθνείς οργανισμοί, όπως η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) και το έργο της στον τομέα να είναι διάφανο για τον έλεγχο», πρόσθεσε.

Η Ρωσία, η οποία διαθέτει δικαίωμα άσκησης βέτο επί των αποφάσεων στο Συμβούλιο Ασφαλείας, επιμένει πως επιλέγει την οδό της διαπραγμάτευσης με την Τεχεράνη. Οι ρωσικές Αρχές δηλώνουν αντίθετες στην επιβολή κυρώσεων που «θα παραλύσουν το Ιράν». Επικρίνουν, ωστόσο, την Τεχεράνη για την απόφασή της να αρχίσει να εμπλουτίζει το ουράνιό της σε ποσοστό 20%.

Παράλληλα, το Ιράν ανακοίνωσε σήμερα ότι εξετάζει πρόταση της Ιαπωνίας να εμπλουτίσει στις εγκαταστάσεις της το ουράνιό του, προκειμένου να του προσφέρει την πρόσβαση στην πυρηνική ενέργεια για μη στρατιωτική χρήση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Πρέπει η πρόταση να συζητηθεί επισταμένως», δήλωσε στον Τύπο ο πρόεδρος του ιρανικού κοινοβουλίου, Αλί Λαριτζανί, μετά τη συνάντησή του χθες το απόγευμα στο Τόκιο με τον υπουργό Εξωτερικών, Κατσούγια Οκάντα.

Η πρόταση της Ιαπωνίας, η οποία, σύμφωνα με τα Μέσα ενημέρωσης, έχει λάβει την έγκριση των ΗΠΑ, εντάσσεται στις προσπάθειες των μεγάλων δυνάμεων να αποτρέψουν το Ιράν να εμπλουτίσει μόνο του τα αποθέματα ουρανίου του.

Η ΙΑΕΑ είχε προτείνει πέρυσι το Ιράν να στείλει 1.200 κιλά του ελαφρώς εμπλουτισμένου ουρανίου του στη Ρωσία, ώστε ένα μέρος να εμπλουτιστεί σε ποσοστό 20%, και έπειτα να σταλεί στη Γαλλία για να μετατραπεί σε ράβδους καυσίμου, οι οποίες θα τροφοδοτήσουν τον αντιδραστήρα ιατρικής έρευνας της Τεχεράνης.

Ωστόσο, η Τεχεράνη επιθυμεί η ανταλλαγή να λάβει χώρα στο έδαφός της και η ποσότητα των ράβδων να αντιστοιχεί στην ποσότητα του αποθέματός της του ελαφρώς εμπλουτισμένου ουρανίου. Την πρόταση αυτή έχουν απορρίψει η Γαλλία, η Ρωσία, οι ΗΠΑ και η ΙΑΕΑ.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης