Ένα ακόμη σκέλος του σκανδάλου της Siemens ξεκίνησε να διερευνά η ελληνική δικαιοσύνη. Τις συμβάσεις που έχει υπογράψει η εταιρεία με τα δημόσια νοσοκομεία και τα ιατρεία του ΙΚΑ για την προμήθεια ιατρικού εξοπλισμού, όπως αξονικοί και μαγνητικοί τομογράφοι.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η zougla.gr δημοσιεύει τις «επίμαχες» συμβάσεις, οι οποίες είχαν μπει στο «μικροσκόπιο» του 4ου ειδικού ανακριτή, Νίκου Ζαγοριανού, από τα μέσα του 2008, όταν, σύμφωνα με πληροφορίες, είχε δεχτεί καταγγελίες σχετικά με παράνομες διαδικασίες κατά τη σύναψη και την υλοποίησή τους. Από τότε, βέβαια, έχουν περάσει σχεδόν δύο χρόνια και, από ό,τι φαίνεται, η διερεύνηση των εν λόγω συμβάσεων τώρα ξεκινά…

Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, η υπουργός Υγείας, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, έχει δώσει εντολή να της δοθούν όλα τα στοιχεία για τυχόν συμβάσεις που έχουν συνάψει οι φορείς του Ε.Σ.Υ. με την εταιρεία Siemens, προκειμένου να τα παραδώσει στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής.

Από τον Μάρτιο του 2001 έως και τον Φεβρουάριο του 2009, οι συναφθείσες συμβάσεις μεταξύ του Ε.Σ.Υ. και της Siemens AE είναι 49, συνολικής αξίας 16.857.978 ευρώ, όλες έπειτα από τη διενέργεια διαγωνισμών, με κορύφωση το έτος 2003 κατά τη διάρκεια του οποίου η εταιρεία σύναψε 12 συμβάσεις αξίας 4.049.807 ευρώ…

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όλες οι συμβάσεις ανά έτος

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή της η zougla.gr, το έτος 2001 η Siemens έλαβε 84.464.400 εκατομμύρια δρχ. (247.878 ευρώ) από μια σύμβαση που υπέγραψε, προκειμένου να προμηθεύσει το νοσοκομείο «Ευαγγελισμός» με 4 μηχανήματα αναισθησίας.

Το 2002, η εταιρεία σύναψε 3 συμβάσεις με δημόσια νοσοκομεία (251 ΓΝΑ, Γενικό Νοσοκομείο Αγίου Νικολάου Κρήτης) και με το ΙΚΑ για την προμήθεια ενός μαγνητικού τομογράφου, ενός αξονικού τομογράφου και τροχήλατων συσκευών αναισθησίας, αντίστοιχα. Το συνολικό ποσό που έλαβε η εταιρεία από τις 3 αυτές συμβάσεις ήταν 2.518.010 ευρώ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το 2003, ο αριθμός των συμβάσεων μεταξύ Siemens και E.Σ.Υ. εκτινάχθηκε στις 12, συνολικής αξίας 4.049.807 ευρώ. Το ΙΚΑ προμηθεύτηκε από τη Siemens 2 τομογράφους, 1 καρδιολογική υπερηχητική μονάδα διάγνωσης και 3 μαστογράφους. Το «Λαϊκό» νοσοκομείο προμηθεύτηκε 2 αυτόματους αναπνευστήρες, ο «Ευαγγελισμός» 1 ακτινολογικό μηχάνημα και 3 μηχανήματα αναισθησίας (AMΠΟΥ), το «Σισμανόγλειο» 1 μηχάνημα αναισθησίας, το Γενικό Νοσοκομείο Κιλκίς επίσης 1 μηχάνημα αναισθησίας, το «Κοργιαλένειο» νοσοκομείο 1 ακτινολογικό μηχάνημα, το νοσοκομείο «Αλεξάνδρα» 1 μηχάνημα αναισθησίας, το «Γ. Γεννηματάς» 1 ακτινοβολικό μηχάνημα και το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου 1 αγγειογράφο.

Κατά τη διάρκεια του έτους 2004, η Siemens μειοδότησε σε 5 ανοιχτούς διαγωνισμούς συνολικής αξίας 2.449.326 ευρώ. Το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Πάτρας προμηθεύτηκε από τη Siemens 1 ακτινοενδοσκοπικό μηχάνημα, η Πε.Σ.Υ.Π. Στερεάς Ελλάδας 1 μαστογράφο, το Γενικό Νοσοκομείο του Άργους 1 αξονικό τομογράφο, το «Μπενάκειο» 1 μαγνητικό τομογράφο, ενώ η Siemens ανέλαβε την αναβάθμιση ενός ιατρικού μηχανήματος του «Κοργιαλένειου» νοσοκομείου.

Η χρονιά του 2005 κυμάνθηκε στο ίδιο περίπου μήκος κύματος, όσον αφορά τη σύναψη συμβάσεων μεταξύ Siemens και E.Σ.Υ. O αριθμός των συναφθεισών συμβάσεων ήταν 6, συνολικού ύψους 1.732.664 ευρώ. Η Α’ Πε.Σ.Υ.Π. Αττικής προμηθεύτηκε από τη Siemens 1 φορητό ακτινοδιαγνωστικό μηχάνημα, η Β’ Δ.Υ.ΠΕ Αττικής 1 υπερηχοτομογράφο , 1 ακτινοδιαγνωστικό μηχάνημα και 1 αγγειογράφο, η Α’ Δ.Υ.ΠΕ Αττικής 1 ακτινολογικό μηχάνημα και η Δ.Υ.ΠΕ Δυτ. Ελλάδας 1 μαστογράφο.

Το ποσό των 2.306.978 ευρώ άγγιξαν οι 6 συμβάσεις που υπογράφηκαν το 2006 μεταξύ της Siemens και του Ε.Σ.Υ. Πιο συγκεκριμένα, το Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας προμηθεύτηκε 1 αγγειογράφο, η Γ’ Δ.Υ.ΠΕ Αττικής 1 ακτινοδιαγνωστικό μηχάνημα, το ογκολογικό νοσοκομείο «Αγ. Σάββας» 1 μαστογράφο και 1 φορητό ακτινοδιαγνωστικό μηχάνημα, το ΙΚΑ συσκευές αναισθησίας και η Δ.Υ.ΠΕ Πελοποννήσου 1 αξονικό τομογράφο.

Την επόμενη χρονιά, το 2007, ο αριθμός των συμβάσεων ήταν 8, ύψους 1.182.027 ευρώ. Η Β’ Δ.Υ.ΠΕ Αττικής προμηθεύτηκε 1 ακτινοδιαγνωστικό τροχήλατο μηχάνημα, η Δ.Υ.ΠΕ Ανατ. Μακεδονίας-Θράκης 1 σταθερό ακτινοδιαγνωστικό μηχάνημα, η Α’ Δ.Υ.ΠΕ Κεντρικής Μακεδονίας 1 τροχήλατο ακτινοδιαγνωστικό μηχάνημα και 1 αξονικό τομογράφο, η Γ’ Δ.Υ.ΠΕ Αττικής 1 μαστογράφο και 12 μηχανήματα αναισθησίας, το νοσοκομείο «Αγ. Σάββας» 1 ακτινολογικό μηχάνημα και η Δ.Υ.ΠΕ Θεσσαλίας 2 μηχανήματα αναισθησίας.

Για το έτος 2008, οι συμβάσεις ήταν 7 και τα χρήματα που έλαβε η Siemens ως μειοδότης των ανοιχτών διαγωνισμών 2.278.706 ευρώ. Η Δ.Υ.ΠΕ Δυτ. Ελλάδας προμηθεύτηκε 1 ακτινοδιαγνωστικό μηχάνημα, η Α’ Δ.Υ.ΠΕ Κεντρικής Μακεδονίας 3 αξονικούς τομογράφους, το νοσοκομείο του «Αγ. Σάββα» 1 ακτινοενδοσκοπικό μηχάνημα, η Γ’ Δ.Υ.ΠΕ Αττικής 1 μαγνητικό τομογράφο και 1 υπερηχοτομογράφο και η Α’ Δ.Υ.ΠΕ Κεντρικής Μακεδονίας μηχανήματα αναισθησίας.

Μετά τις ραγδαίες εξελίξεις του 2008 σχετικά με το σκάνδαλο της Siemens, το 2009 αποδείχτηκε αρκετά «φτωχό» για την εταιρεία, αφού σύναψε μόλις 1 σύμβαση με το Ε.Σ.Υ. αξίας 92.582 ευρώ, προκειμένου να προμηθεύσει το νοσοκομείο «ΑΧΕΠΑ» με 1 φορητό ακτινοδιαγνωστικό μηχάνημα.

Δύο ακόμη υπό διερεύνηση συμβάσεις

Πέραν των συμβάσεων της Siemens με τα δημόσια νοσοκομεία και το ΙΚΑ, υπάρχουν δυο ακόμη συμβάσεις, αρκετά υψηλών ποσών. Φορέας Προγραμματισμού στην πρώτη είναι το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών. Η Siemens μειοδότησε στον ανοιχτό διαγωνισμό για την προμήθεια «Μηχανών Εμφακελλώσεως και Γραμματοσημάνσεως», στον οποίο συμμετείχαν συνολικά 7 εταιρείες και έλαβε 1.053.388 ευρώ. Η σύμβαση έχει ημερομηνία 21-12-2006.

Η δεύτερη αφορά στον ΗΣΑΠ. Πρόκειται για ανοικτό διαγωνισμό στον οποίο συμμετείχε μόνο η Siemens, για τον «Ειδικό Εξοπλισμό Υποσταθμών». Η αξία της σύμβασης ανέρχεται σε 3.871.802 ευρώ και έχει ημερομηνία 10-10-08.

Εντύπωση, πάντως, προκαλεί το γεγονός πως σε 8 από τους παραπάνω ανοικτούς διαγωνισμούς, η Siemens αναδείχθηκε μεν μειοδότης, αλλά ήταν και η μόνη που είχε καταθέσει προσφορά. Ουσιαστικά, συμμετείχε μόνη της στους 8 από τους 51 διαγωνισμούς που δημοσιεύει σήμερα η zougla.gr.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης