Η ζημιά γινεται τα πρώτα δύο χρόνια
Άρθρο – Ανασκόπησης

Σύμφωνα με μια τελευταία μελέτη, ασθενείς που υποβάλλονται σε εξωτερική ακτινοβολία για την θεραπεία του καρκίνου του προστάτη εμφανίζουν στυτική δυσλειτουργία τα πρώτα δύο χρόνια.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όλες οι παράμετροι αξιολόγησης της στυτικής λειτουργίας και σεξουαλικής απόδοσης μειώνονται σημαντικά τα πρώτα δύο χρόνια μετά το τέλος της θεραπείας, δημοσιεύει ο Richard Valicenti, MD, του Πανεπιστημίου της California Davis.

Όμως για τα επόμενα τέσσερα χρόνια, μέχρι την συμπλήρωση 6 ετών από την ολοκλήρωση της θεραπείας, δεν αλλάζει κάτι σημαντικά και υπάρχει μια σταθεροποίηση, ενώ πρωτεύοντα ρόλο παίζει η προ θεραπείας στυτική ικανότητα.

Τα αποτελέσματα απομυθοποιούν την αντίληψη ότι υπάρχει μια συνεχής πτώση της στυτικής λειτουργίας μετά τη θεραπεία με εξωτερική ακτινοβολία, και επιτρέπουν στους ασθενείς να καταλάβουν τόσο αυτοί όσο και σύντροφοί τους το τι θα συμβεί.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι ερευνητές παρακολούθησαν 143 άνδρες, τόσο πριν την έναρξη της θεραπείας όσο και κατά την διάρκεια αλλά και μετά το πέρας αυτής, ενώ τους ζητήθηκε να αξιολογούν την ερωτική επιθυμία, την στυτική λειτουργία, την εκσπερμάτιση και την γενικότερη σεξουαλική ικανοποίηση.

Ο μέσος όρος ηλικίας ήταν 69 έτη. Στην τετραετή κατά μέσο όρο παρακολούθηση οι συμμετέχοντες συμπλήρωσαν 1.187 ερωτηματολόγια (εντυπωσιακό νούμερο), ενώ αρκετοί παρέμειναν στην έρευνα για 8 χρόνια.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης