Στο σημείο “0” βρίσκονται πλέον οι σχέσεις της πολιτικής ηγεσίας της Τουρκίας με το «πανίσχυρο» στρατιωτικό κατεστημένο.

Η πρόσφατη αποκάλυψη του σχεδίου «Βαριοπούλα» και οι διαδοχικές συλλήψεις νυν και πρώην στρατηγών, οι οποίοι ανακρίνονται από την Ασφάλεια για την εμπλοκή τους σε σχέδιο συνωμοσίας κατά του πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, έχουν φέρει στρατό και κυβέρνηση σε ευθεία πορεία σύγκρουσης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Χθες το απόγευμα και με φόντο τις συλλήψεις των στρατηγών, πραγματοποιήθηκε ευρεία σύσκεψη στο τουρκικό ΓΕΕΘΑ με τη συμμετοχή ανώτατων αξιωματικών – με βαθμό μεγαλύτερο του Ταξιάρχου- όπου εξετάσθηκαν οι τελευταίες εξελίξεις στην ανοιχτή πλέον κόντρα του στρατού με την κυβέρνηση Ερντογάν.

Της στρατιωτικής σύσκεψης ακολούθησε παρόμοια κυβερνητική, την οποία συνεκάλεσε ο πρωθυπουργός Ερντογάν αμέσως με την επιστροφή του από την Ισπανία.

Στις 23:30, την πύλη της πρωθυπουργικής κατοικίας στη Άγκυρα πέρασαν οι υπουργοί Εσωτερικών και Δικαιοσύνης καθώς και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Τζεμίλ Τσιτέν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό ολοκληρώθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες   

Νωρίτερα, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης είχε συνάντηση με την ηγεσία του στρατού και, προφανώς, μετέφερε στον Ερντογάν μήνυμα του ΓΕΕΘΑ.

Μέσα σε όλο αυτό το σκηνικό των απανωτών συσκέψεων και της ανασφάλειας στο πολιτικό- στρατιωτικό σκηνικό της Τουρκίας, εντύπωση προκαλεί η «διοχέτευση» στα ΜΜΕ πληροφοριών ότι επίκειται κύμα μαζικών παραιτήσεων στον στρατό και συγκεκριμένα η παραίτηση όλων των αρχηγών Όπλων και Σωμάτων του τουρκικού στρατού.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Εκτιμάται όμως ότι η «έντεχνη διαρροή» είχε ένα και μοναδικό στόχο. Αφενός την πρόκληση κλίματος ανασφάλειας και αφετέρου κύμα συμπάθειας προς την ηγεσία του στρατού, που για σημαντική μερίδα του τουρκικού λαού συνεχίζει να θεωρείται ο θεματοφύλακας του κοσμικού χαρακτήρα του κράτους και συνεχιστής του κεμαλισμού.

Πάντως, είναι σαφές ότι δεν υπήρξε επί της ουσίας καμία πρόθεση των στρατηγών να προχωρήσουν σε μαζικές παραιτήσεις.           

Όλοι, πλέον, θεωρούν ότι θα υπάρχουν ραγδαίες εξελίξεις στην Άγκυρα, καθώς αναμένεται και η εθιμοτυπική συνάντηση του πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ, Μπασμπούγ.
 
Μια συνάντηση, η οποία συνηθίζεται προς το τέλος κάθε εβδομάδας.

Όμως, όπως ανακοινώθηκε, σήμερα στο πλήρες πρωθυπουργικό πρόγραμμα δεν συμπεριλαμβάνεται συνάντηση με τον αρχηγό του ΓΕΕΘΑ.

Οι τελευταίες εξελίξεις δημιουργούν απανωτά ερωτήματα, καθώς έγκυροι αναλυτές αναφέρουν ότι τα τεκταινόμενα στη γείτονα είναι πρωτοφανή για τη λογική αλλά και την πολιτική ιστορία της χώρας.

Διαβάστε επίσης:
Στο εδώλιο Τούρκοι ανώτατοι στρατιωτικοί, 24 Φεβρουαρίου 2010, 12:19

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης