Την απόσυρση 240 αμερικανικών ατομικών βομβών, που παραμένουν αποθηκευμένες στην Ευρώπη, ζητούν τέσσερις επιφανείς προσωπικότητες στο Βέλγιο, μεταξύ των οποίων δύο πρώην πρωθυπουργοί, οι Ζαν Λικ Ντεάν και Γκι Φέρχοφσταντ.

Δύο πρώην υπουργοί Εξωτερικών, ο φιλελεύθερος γαλλόφωνος Λουί Μισέλ και ο Φλαμανδός σοσιαλιστής Βίλι Κλάες, απευθύνουν την ίδια έκκληση μαζί με τον χριστιανοδημοκράτη Ντεάν και τον Φέρχοφσταντ, που είναι επικεφαλής της Ομάδας των Φιλελευθέρων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, σε άρθρο τους που δημοσιεύουν σήμερα οι εφημερίδες Le Soir, De Standaard και Het Nieuwsblad.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Ο Ψυχρός Πόλεμος τελείωσε. Είναι καιρός να προσαρμόσουμε την πυρηνική πολιτική μας στις νέες συνθήκες», γράφουν οι τέσσερις πολιτικοί στο άρθρο τους που φέρει τον τίτλο «Προς έναν κόσμο χωρίς πυρηνικά όπλα» και για τους οποίους «η δέσμευση του προέδρου των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, για την εξάλειψη όλων των πυρηνικών όπλων, αξίζει άμεση υποστήριξη».

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Άντερς Φογκ Ράσμουσεν, ζήτησε στις 3 Νοεμβρίου η απόφαση για την απόσυρση των τελευταίων αμερικανικών βομβών από το γερμανικό έδαφος να ληφθεί συλλογικά από το ΝΑΤΟ και όχι μονομερώς.

Το μέτρο αυτό εντάσσεται στο πρόγραμμα της κυβέρνησης συνασπισμού της καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η απόφαση αναμένεται να ληφθεί από τους συμμάχους του ΝΑΤΟ, κυρίως από την Ομάδα Πυρηνικών Προγραμμάτων της Ατλαντικής Συμμαχίας, που είναι αρμόδια σε θέματα ατομικών όπλων από τα χρόνια του Ψυχρού Πολέμου.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης