Απλές ατομικές χειρονομίες για τη χαρά και τη λύπη

4 – 21 Μαρτίου

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στο παλιό κεραμοποιείο, «Πειραιάς 1911»

Η ομάδα Dance Theater Troupe παρουσιάζει τη χοροθεατρική παράσταση OSIDORI , βασισμένη στη ζωή και το έργο του ελληνικής καταγωγής εθνικού ποιητή της Ιαπωνίας, Λευκάδιου Χερν από 4 τις έως τις 21 Μαρτίου 2010, στο χώρο τέχνης «Πειραιάς 1911», Θερμοπυλών 30 και Παπαστράτου στον Πειραιά.

Ο σχεδόν άγνωστος στην Ελλάδα Λευκάδιος Χερν είναι πασίγνωστος στην Ιαπωνία όπου τιμάται ως ένας από τους εθνικούς της ποιητές. Γεννήθηκε το 1850 στη Λευκάδα από Ελληνίδα μητέρα και πατέρα Ιρλανδό. Στα δύο του χρόνια αναγκάζεται να ταξιδέψει στο Δουβλίνο όπου βιώνει την καταπιεστική Καθολική εκπαίδευση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

 Λίγο αργότερα αποσπάται για πάντα από τη μητέρα του και χάνει το ένα του μάτι, γεγονότα που παίζουν καταλυτικό ρόλο στο έργο του. Ο Χερν αντιλαμβάνεται ότι δεν θα ξαναδεί ποτέ την Ελλάδα , το χαμένο του παράδεισο και αρχίζει να ταξιδεύει στον κόσμο σε συνθήκες μεγάλης φτώχειας.

Φτάνει στην Ιαπωνία, τη χώρα που θα γίνει η αληθινή του πατρίδα, σε μια εποχή ραγδαίας βιομηχανοποίησης.

 Καταγράφει και μεταφράζει ένα σημαντικό μέρος των θρύλων, μύθων και των χαϊκού και ουσιαστικά σώζει την ιαπωνική παράδοση από τον αφανισμό. Με την ισχυρή του πένα ενσωματώνει την προφορική ιαπωνική παράδοση στη λογοτεχνική του γραφή και μεταφέρει στη Δύση τη λαϊκή σοφία της Ανατολής. Παράλληλα συνεχίζει να γράφει τη δική του ποίηση, μια ελεγεία στην τρυφερότητα της ύπαρξης.

Η Παράσταση

Η ζωή και το έργο του Χερν μας ταξίδεψαν στο φως και τη σκιά, σε ομιχλώδη τοπία και απόκοσμους παραδείσους. Αυτοβιογραφικά κείμενα, ποιήματά του αλλά και ιαπωνικοί μύθοι με αρχετυπικά σύμβολα ζωντανεύουν το OSIDORI. Μια παράσταση για την απώλεια, το όνειρο και την αγάπη.

Τρεις φαινομενικά ασύνδετες ιστορίες (της μητέρας, του παιδιού και του ταξιδιώτη) αφηγούνται τα στάδια ενηλικίωσης της ψυχής. Κάθε χαρακτήρας βιώνει την απώλεια, την προδοσία, την οδύνη. Τότε αρχίζει να περιπλανιέται ανάμεσα στο όνειρο και την πραγματικότητα.

 Ενώ πατάει γερά στη γη, ζει πάντα αγκαλιά με μορφές φανταστικές. Όταν καταφέρνει να συνδέσει το φαντασιακό με το πραγματικό, η δική του αλήθεια φωτίζεται. Η λύτρωση για τον καθένα είναι διαφορετική: ο έρωτας, η οικογένεια, η πατρίδα, το θεϊκό στοιχείο.

Η παράσταση είναι μια σύνθεση τεχνών από διαφορετικά μέρη του κόσμου. Ο ιαπωνικός χορός butoh , αναμειγνύεται με τις τεχνικές του σύγχρονου αλλά και με έναν προσωπικό, βιωματικό χορό. Ο ποιητικός λόγος διαδέχεται το άμεσο θεατρικό κείμενο.

Η ζωντανή μουσική από πιάνο, τσέλο, φλάουτο και κιθάρα και οι φωνητικοί αυτοσχεδιασμοί δημιουργούν άλλοτε ονειρική και άλλοτε εφιαλτική ατμόσφαιρα. Η video εγκατάσταση αποτυπώνει τις εντυπώσεις ενός ζωγράφου – θεατή και δίνει ώθηση στην εξέλιξη του μύθου.

 Η ιστορία, η αρχιτεκτονική του χώρου και η βιομηχανική ταυτότητα της περιοχής είναι οι οδηγοί μας στη δημιουργία μιας site specific performance (παράσταση δημιουργημένη ειδικά για αυτό το χώρο).

Για το μικρό παιδί ο κόσμος είναι
γαλάζιος, πράσινος.
Για τον ηλικιωμένο είναι γκρίζος.
Και οι δυο έχουν δίκιο.
Έτσι συμβαίνει με όλα.
Οι σχέσεις που έχουμε με τον κόσμο είναι η μόνη μας πραγματικότητα.

Λευκάδιος Χερν

H ομάδα Dance Theater Troupe ιδρύθηκε το 2009 από τη Νέλλη Πουλοπούλου, σκηνοθέτιδα, χορογράφο και performer με στόχο τη δημιουργία χοροθεατρικών παραστάσεων και τη μετάδοση γνώσεων σχετικά με το χορό και το θέατρο. Πιστεύοντας ότι η τέχνη είναι κληρονομιά κοινή σε όλους τους λαούς, η ομάδα είναι ανοιχτή σε πολιτισμικές επιρροές και δίνει έμφαση στη σύνθεση αντλώντας στοιχεία από διαφορετικές τεχνικές.

Η Νέλλη Πουλοπούλου σπούδασε υποκριτική στην Δραματική Σχολή Θεάτρου Τέχνης Κάρολου Κουν, κρουστά στη Σχολή Tempo του Ravi Magnifique (έδρα Παρίσι), σωματικό θέατρο στο ΟΜΜΑ studio (τεχνικές από Θέατρο ODIN και Grotowski), Αφροβραζιλιάνικο χορό με το DIASPORA cultural center στο Salvador της Βραζιλίας, και Ιαπωνικό χορό Butoh με τον Atsushi Takenouchi.

Από το 1997 μέχρι σήμερα σκηνοθέτησε και συμμετείχε ως ηθοποιός σε σύγχρονες χοροθεατρικές παραστάσεις, αρχαίου δράματος, θεάτρου δρόμου, μουσικές παραστάσεις και παραστάσεις φτιαγμένες για συγκεκριμένο χώρο (site specific performances), πολλές εκ των οποίων συμμετείχαν σε φεστιβάλ στην Ελλάδα και το εξωτερικό (Μήνας χορού Ελλήνων χορογράφων, Φεστιβάλ GRECHI Πολωνία, Βαλκανικό Φεστιβάλ Βουλγαρία).

 Το 2003 ίδρυσε με την Αιμιλία Μπουρίτη την ομάδα συν+εργασία στην οποία εργάστηκε ως σκηνοθέτης, χορογράφος και performer έως το 2009. Από το 2001 διδάσκει αυτοσχεδιασμό, σωματικό θέατρο και αφροβραζιλιάνικο χορό.

Ταυτότητα
Ιδέα, σκηνοθεσία, χορογραφία: Νέλλη Πουλοπούλου
Ερμηνεύει: Νέλλη Πουλοπούλου
Μουσική: Μάριος Τσάγκαρης, Φιλένια Σπάθη, Γιώργος Συργανίδης
Εικαστική εγκατάσταση: Νέλλη Πουλοπούλου
Βοηθοί σκηνής – performers: Δήμητρα Αβαρμίδου, Ιφιγένεια Αδαμίδου, Μαρικέλη Γκίκα, Αμάντα Μενδρινού
Βοηθός σκηνοθέτη: Σοφία Στυλιανού
Φωτισμοί: Κωστής Μαργκάς
Ηχοληψία: Βίκυ Διακομανώλη (Pro-party)
Φωτογραφίες: Βαγγέλης Παράβας, Κατερίνα Ξένου
Επιμέλεια κειμένων: Γιάννης Τσαμουράς
Υπεύθυνη σκηνικού χώρου: Μίνα Παλτόγλου

Η παράσταση θα παρουσιαστεί από τις 4 έως τις 21 Μαρτίου κάθε Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή, στο χώρο τέχνης «Πειραιάς 1911», Θερμοπυλών 30 και Παπαστράτου στον Πειραιά και τελεί υπό την αιγίδα της Ιαπωνικής Πρεσβείας.

Ώρα: 21:15
Εισιτήριο 15 €
Dance Theater Troupe
Μοναστηρίου 59 – 61
Ακαδημία Πλάτωνος 104 41
Τηλ. 210 5125012
E mail dancetheatertroupe@gmail.com
www.dancetheatertroupe.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης