Είναι ένα από τα παραδοσιακά προϊόντα της χώρας μας, αφού, εκτός του ότι είναι θρεπτικές, μας δίνουν και το πολύτιμο λάδι τους. Στην ελληνική κουζίνα συνοδεύουν σχεδόν πάντα τα όσπρια αλλά και τα νηστίσιμα πιάτα με λαχανικά, όπως τα κουκιά, τις αγκινάρες, ενώ είναι ιδανικός συνδυασμός με τις καλοκαιρινές ντομάτες, τη φέτα και το κρεμμύδι. Οι ελιές διακρίνονται σε μικρόκαρπες, μεσόκαρπες και χονδρολιές. Μετά τη συλλογή τους, καθαρίζονται και συντηρούνται με αλάτι, σε άλμη, σε ξίδι ή σε λάδι.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Θρεπτική αξία

Οι καρποί της ελιάς είναι φυσική πηγή ινών, μετάλλων καθώς και μονοακόρεστων λιπαρών οξέων. Επίσης είναι πλούσιες σε πολύτιμα λιπίδια και υδατάνθρακες, ενώ περιέχουν σημαντικές ποσότητες βιταμίνης Α, που βοηθά την όραση, το δέρμα και έχει αντικαρκινική δράση, και σε μικρές ποσότητες βιταμίνες Β1, Β6 και Β12. Τα μονοακόρεστα λιπαρά οξέα ενισχύουν τη λειτουργία του καρδιοαναπνευστικού συστήματος και μας προφυλάσσουν από τις καρδιαγγειακές παθήσεις. Τα ιχνοστοιχεία των ελιών είναι κάλιο, ασβέστιο, φώσφορο, σίδηρο και μαγνήσιο, ενώ αυτά που συντηρούνται σε άλμη περιέχουν μεγάλες ποσότητες νατρίου.

Θερμίδες

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ανάλογα με το μέγεθος τους, 5 μικρές ελιές ή 3 μεγάλες δίνουν 45 θερμίδες και ισοδυναμούν με 1 κουταλάκι του γλυκού ελαιόλαδο.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης