Το Κρεμλίνο «αντιλαμβάνεται πλήρως» τις μαζικές αιτήσεις των Σέρβων του Κοσόβου για να αποκτήσουν ρωσικά διαβατήρια και προτίθεται να τις εξετάσει σοβαρά, δήλωσε σήμερα ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ.

«Από πολιτική άποψη, αντιλαμβανόμαστε πλήρως τα κίνητρα των Σέρβων που ζουν στο Κόσοβο και υποβάλλουν τέτοιες αιτήσεις και θα τις μελετήσουμε προσεκτικά» είπε ο Λαβρόφ σε δηλώσεις του που μετέδωσε το ειδησεογραφικό πρακτορείο Interfax.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τα σχόλια του Λαβρόφ σε συνέντευξη Τύπου στη Μόσχα έγιναν δύο ημέρες αφότου ο Σέρβος ακτιβιστής Ζλάτιμπορ Τζόρτζεβιτς ανακοίνωσε από το Κόσοβο ότι άρχισε εκστρατεία για την απόκτηση της ρωσικής υπηκοότητας για έως και 20.000 Σέρβους που ζουν εκεί και ότι έχουν ήδη αρχίσει να υποβάλλονται αιτήσεις για την έκδοση διαβατηρίων στο ρωσικό ΥΠΕΞ.

Οι αιτήσεις θα τύχουν χειρισμού «βάσει του νόμου περί μετανάστευσης στη Ρωσία», είπε ο Λαβρόφ.

Σε μια ενδεχομένως συναφή εξέλιξη, αξιωματούχοι του Υπουργείου Αντιμετώπισης Εκτάκτων Καταστάσεων της Ρωσίας ανέφεραν ότι εστάλη ένα στρατιωτικό μεταγωγικό αεροσκάφος με ανθρωπιστική βοήθεια στη σερβική πόλη Νις.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το αεροσκάφος τύπου Il – 76 μετέφερε 36 τόνους ζάχαρη, συσκευασμένα τρόφιμα, σκηνές κ.ά. για τους Σέρβους στο Κόσοβο, σύμφωνα με το Interfax.

Η Μόσχα συνεχίζει να θεωρεί το Κόσοβο τμήμα της Σερβίας και δεν έχει αναγνωρίσει την επαρχία ως de facto ανεξάρτητο κράτος, παρότι Ρώσοι πολιτικοί, κυρίως οι εθνικιστές, καλούν συχνά το Κρεμλίνο να υποστηρίξει τους Σέρβους του Κοσόβου.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης