Επικρίσεις από την αντιπολίτευση δέχτηκε η κυβέρνηση Χάρπερ στο Καναδέζικο Κοινοβούλιο, με την κατηγορία του «ξεπουλήματος» του τομέα της αγροτική παραγωγής, προκειμένου να επιτύχει τη σύναψη συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου με τις χώρες της περιφέρειας Ασίας-Ειρηνικού.

Υπενθυμίζεται πως ο πρωθυπουργός Στίβεν Χάρπερ εξήγγειλε στη σύνοδο του Φόρουμ Οικονομικής Συνεργασίας Ασίας-Ειρηνικού (APEC) ότι ο Καναδάς θα εκδηλώσει την πρόθεσή του να συνάψει συμφωνίες ελεύθερου εμπορίου με τις χώρες που συμμετέχουν σε αυτό.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ωστόσο, ένα εμπόδιο για την έναρξη των συνομιλιών είναι σύστημα των ποσοστώσεων που επιβάλλει ο Καναδάς στις εισαγωγές προϊόντων όπως τα αυγά, τα γαλακτοκομικά, τα προϊόντα της πτηνοτροφίας κ.λπ.

«Θα θέλαμε να μάθουμε τι έχει αλλάξει. Από ποια δικαιώματα πρέπει να παραιτηθεί ο Καναδάς για να συμμετάσχει στις συνομιλίες με τις χώρες του Ειρηνικού;», ρώτησε η προσωρινή αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Νικόλ Τουρμέλ.

«Όλες οι χώρες προσεγγίζουν τις συνομιλίες με γνώμονα την προστασία των συμφερόντων τους, όπως και ο Καναδάς», δήλωσε ο υπουργός Άμυνας Πίτερ Μακέι, απαντώντας εκ μέρους του πρωθυπουργού. «Η προσέγγιση του Καναδά με τις χώρες του Ειρηνικού δεν θα είναι διαφορετική από εκείνη στις διαπραγματεύσεις για τις ελεύθερες εμπορικές συναλλαγές με την Ευρωπαϊκή Ένωση», προσέθεσε ο Μακέι. «Φυσικά αυτό περιλαμβάνει την υπεράσπιση των συμφερόντων μας, ιδιαίτερα των ειδικών συμφερόντων της οικονομίας μας, συμπεριλαμβανομένης της διαχείρισης της προσφοράς», κατέληξε προσπαθώντας να διασκεδάσει τους φόβους της αντιπολίτευσης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης