Η επιστημονική κοινότητα ανακαλύπτει ολοένα και μεγαλύτερη σχέση ανάμεσα στην ψωρίαση το μεταβολικό σύνδρομο και την αθηροματική νόσο των αγγείων. Από την άλλη είναι επίσης γνωστό ότι η στυτική δυσλειτουργία (ΣΔ) σαν μια πολυπαραγοντική νόσος οφείλεται και σε αγγειακή ανεπάρκεια.

Μια τελευταία μελέτη έρχεται να συνδέσει αυτές τα δύο νοσήματα και δημοσιεύθηκε στο British Journal of Dermatology.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μελετήθηκαν οι απαντήσεις 264 ανδρών πάνω σε δυο ερωτηματολόγια, το Dermatology Life Quality Index και το έγκυρο International Index of Erectile Function (IIEF-5). Από αυτούς οι 27 (10%) δήλωσαν αποχή από την σεξουαλική ενασχόληση και αποκλήστηκαν από την έρευνα. Ο μεσος όρος ηλικίας ήταν 65,5 +- 20,8 έτη. Κατά την διάρκεια της μελέτης ακόμη 15 ασθενής βγήκαν εκτός μελέτης. Έτσι η στατιστική ανάλυση επικεντρώθηκε σε 222 (73%) ασθενείς. Οι 92 (41%) έιχαν διαγνωσθεί με ψωρίαση ενώ οι υπόλοιποι 130 (59%) με άλλες δερματολογικές ασθένειες και έτσι σχημάτισαν την ομάδα ελέγχου.

Με βάση τα ευρήματα σχηματίστηκε από την ερευνητική ομάδα ένα πολυμεταβλητό μαθηματικό μοντέλο στατιστικής ανάλυσης που περιλάμβανε μεταβλητές όπως ηλικία, ύπαρξη δερματικών αλλοιώσεων στην περιοχή των γεννητικών οργάνων, επιβεβαιωμένη αθηρωματική αρτηριακή νόσο, οικογενειακό ιστορικό, αρτηριακή υπέρταση, σακχαρώδη διαβήτη, υπερλιπιδαιμία, κάπνισμα και φυσικά την ύπαρξη ψωρίασης ή όχι. Από τους 92 στην ομάδα με ψωρίαση οι 53 (58%) σημείωσαν σκορ στο ερωτηματολόγιο ΙΙΕF-5 που υποδηλώνει ΣΔ, ενώ στην ομάδα ελέγχου ήταν 64 από τους 130 (49%).

Επίσης μόνο οι 19 από τους 222 (9%) ρωτήθηκαν από τον θεράποντα δερματολόγο τους για τυχόν πρόβλημα στη σεξουαλική τους υγεία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σίγουρα το δείγμα των ασθενών έιναι μικρό παρόλα αυτά υποδηλώνει την ορθότητα της υπόθεσης πως τόσο οι ασθενείς με ψωρίαση όσο και με άλλες δερματολογικές παθήσεις εμφανίζουν πρωτογεννώς ή και δευτερογεννώς στυτική δυσλειτουργία.


Το άρθρο υπογράφει ο Θ.Παλλαντζάς, Χειρουργός, Ουρολόγος-Ανδρολόγος, συνεργάτης του Ανδρολογικού Ινστιτούτου Αθηνών,

www.andrologia.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης