Ανεβλήθη αιφνιδίως, μετά και την αποχώρηση του Γ. Καρατζαφέρη, το συμβούλιο πολιτικών αρχηγών, υπό τον Παπούλια. Στις 10:00 το πρωί της Πέμπτης θα συγκληθεί εκ νέου προκειμένου να συζητηθεί το θέμα του σχηματισμού νέας κυβέρνησης.
Επισημαίνεται ότι την Πέμπτη λήγει και το τελεσίγραφο της Ευρωζώνης σχετικά με τη δέσμευση των πέντε βασικών παραγόντων, δηλαδή των κ.κ Γ. Παπανδρέου, Αντ. Σαμαρά, Γ. Προβόπουλου, νέου Πρωθυπουργού και του υπουργού Οικονομικών για την ενυπόγραφη δέσμευσή τους, σχετικά με τις αποφάσεις της Συνόδου της 27ης Οκτωβρίου.
Προηγουμένως και σύμφωνα με το κυρίαρχο σενάριο ο κ. Παπανδρέου προσήλθε-μετά και το αποχαιρετιστήριο διάγγελμα- στο προεδρικό μέγαρο με την εξής πρόταση. Πρωθυπουργός της νέας κυβέρνησης ο Φίλιππος Πετσάλνικος. Αντιπρόεδρος ο Ευάγγελος Βενιζέλος αλλά και υπουργός οικονομικών. Υπουργός σε σημαντικό υπουργείο ο Δημήτρης Αβραμόπουλος αλλά και ο κ. Χηνοφώτης.
Τελικά, το συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών θα συγκληθεί σήμερα, γεγονός που σηματοδοτεί νέες εξελίξεις, καθώς απ’ ό,τι φαίνεται ναυάγησε η περίπτωση Φ. Πετσάλνικου για να τοποθετηθεί στη θέση του πρωθυπουργού, με την περίπτωση Λ. Παπαδήμου να επανέρχεται στο προσκήνιο.
Σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες, ο κ. Λουκάς Παπαδήμος, ο οποίος φερόταν να είναι ένας από τους επικρατέστερους για την ανάληψη της πρωθυπουργίας, δεν θέτει πλέον ζήτημα οικονομικού επιτελείου της επιλογής του. Ο κ. Παπαδήμος φέρεται ακόμη να θέτει τρεις όρους προκειμένου να αναλάβει τον πρωθυπουργικό θώκο και αυτοί είναι: Eνυπόγραφη δέσμευση και από τους δύο αρχηγούς, περισσότερα πολιτικά στελέχη της Ν.Δ. για την κυβέρνηση και επιπλέον δεν θέλει να υπάρχει συγκεκριμένος χρόνος ζωής για την κυβέρνησή του.
«Παιχνίδια τακτικής από Παπανδρέου και Σαμαρά»
«Λυπάμαι εξαιρετικά που σε τέτοιες κρίσιμες στιγμές παίζονται παιχνίδια τακτικής μεταξύ του κ. Παπανδρέου και του κ. Σαμαρά και συμπαρασύρουν σ’ αυτά και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας», δήλωσε σε έντονο ύφος εξερχόμενος το βράδυ της Τετάρτης του Προεδρικού Μεγάρου.
Σύμφωνα με πληροφορίες την ενόχληση του κ. Καρατζαφέρη προκάλεσε το γεγονός ότι οι κ.κ. Παπανδρέου και Σαμαράς εισήλθαν στο γραφείο του Προέδρου της Δημοκρατίας χωρίς ο ίδιος να κληθεί, ενώ βρισκόταν ήδη στο προεδρικό μέγαρο.
Νωρίτερα, μετά από κυοφορία αρκετών ημερών, ο κ. Γ. Παπανδρέου διάβηκε την πόρτα του Προεδρικού Μεγάρου για να υποβάλει στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας την παραίτησή του και την παραίτηση όλων των μελών της κυβέρνησης ώστε να σχηματισθεί η νέα κυβέρνηση συνεργασίας.
Τηλεφωνική επικοινωνία Σαμαρά-Παπανδρέου
Εν τω μεταξύ λίγο πριν τα μεσάνυχτα ο Γιώργος Παπανδρέου επικοινώνησε με τον Αντώνη Σαμαρά προκειμένου να τον ενημερώσει για τις τελευταίες εξελίξεις σχετικά με την υποψηφιότητα του Λουκά Παπαδήμου, σύμφωνα με πληροφορίες. Ο απερχόμενος πρωθυπουργός εξήγησε στον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας τους όρους και τις προϋποθέσεις που έθεσε ο Λουκάς Παπαδήμος προκειμένου να αναλάβει την πρωθυπουργία.
Από την πλευρά του, ο Αντώνης Σαμαράς γνωστοποίησε την πρόθεσή του να επικοινωνήσει προσωπικά με τον Λουκά Παπαδήμο.
Λίγο πριν τη 01:30 τα ξημερώματα, εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας επιβεβαίωσε την τηλεφωνική επικοινωνία Σαμαρά-Παπανδρέου.
«Πρόβλημά μου δεν είναι τα πρόσωπα»
Την πρωτοβουλία για την πρόταση για νέο πρωθυπουργό την έχει η κυβερνητική πλειοψηφία, τόνισε ο πρόεδρος της ΝΔ, επισημαίνοντας πως το πρόβλημά του «δεν είναι τα πρόσωπα, αλλά να ξεμπλοκάρει η έκτη δόση, η δανειακή συμβαση, να αποκτήσει ο κόσμος κυβέρνηση ώστε να φτάσουμε σε αυτό που είναι το μεγάλο ποθούμενο, οι εκλογές, στις οποίες θα μιλήσει ο μόνος που δικαιούται να μιλήσει, ο ελληνικός λαός».
Όπως ανέφερε, πολλοί θα το ‘θελαν, αλλά η ΝΔ δεν θα γίνει μέρος του προβλήματος, «είμαστε βαθιά προσηλωμένοι στο Σύνταγμα».
Το αποχαιρετιστήριο διάγγελμα
«Ενώνουμε τις δυνάμεις μας για να μείνουμε στο ευρώ» τόνισε ο πρωθυπουργός. «Από την πρώτη στιγμή που φάνηκε το μέγεθος της κρίσης, φάνηκε πως αυτό έπρεπε να κάνουμε να συνεργαστούμε. Απ την αρχή εγώ επιδίωξα να ενώσουμε τις δυνάμεις μας.
Την πολιτική συννενόηση την βρίσκω αυτονόητη. Δεν την είχαμε, τώρα την έχουμε. Σήμερα παρά τις διαφορές μας αφήνουμε στην άκρη τις άγονες συγκρούσεις και αντιπαραθέσεις.
Ετσι θα κάνουμε με εθνική ενότητα τα αναγκαία βήματα.Έχουμε ανάγκη περισσότερο από ποτέ να πιστέψουμε στον εαυτό μας, στη χώρα μας.
Σήμερα οι ελληνικές πολιτικές δυνάμεις ενώνουμε τις δυνάμεις. Για να κάνουμε ότι είναι απαραίτητο και να εξασφαλίσουμε την εφαρμογή της 26ης Οκτωβρίου.
Απόλυτη εθνική προτεραιότητα να προστατεύσουμε αυτήν την συμφωνία ως κόρη οφθαλμού.
Θέλω να στείλω ένα μήνυμα αισιοδοξίας προς τον ελληνικό λαό. Φυσικά τα πράγματα δεν θα γίνουν από τη μία στιγμή στην άλλη ρόδινα αλλά τα πράγματα θα πάνε καλύτερα. θα στηριχτούμε στις δυνάμεις μας και όχι στις δάνειες.
Θα δώσουμε έμφαση στην ανάπτυξη και λιγότερο στην λιτότητα».