Μετά την εξαγγελία του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου, η ολλανδική Βουλή αποφάσισε την αναβολή της προγραμματισμένης για σήμερα συζήτησης για την έγκριση των αποφάσεων της Συνόδου Κορυφής της 27ης Οκτωβρίου, που περιλαμβάνει το κατά 50% «κούρεμα» του ελληνικού χρέους, αλλά και την επέκταση του Ευρωπαϊκού Χρηματοπιστωτικού Ταμείου Στήριξης (EFSF).

Η αναβολή ήρθε ως λύση, μετά την απειλή του Εργατικού κόμματος πως θα καταψηφίσει τις αποφάσεις της 27ης Οκτωβρίου, μετά την ανακοίνωση των προθέσεων του κ. Παπανδρέου για δημοψήφισμα τον ερχόμενο Ιανουάριο. Έτσι, ήταν σχεδόν βέβαιο πως η δέσμη μέτρων που αποφάσισαν οι ηγέτες της ευρωζώνης δεν θα «περνούσε», δεδομένου ότι το κυβερνών κόμμα κατέχει τις 52 από τις 150 έδρες. Συνήθως, οι προτάσεις του υπερψηφίζονται από το αντι- ισλαμικό ακροδεξιό «Κόμμα της Ελευθερίας» το οποίο, όμως, έχει ταχθεί εξαρχής υπέρ της επιστροφής της Ελλάδας στη δραχμή. Έτσι, τα «πακέτα διάσωσης» των υπερχρεωμένων ευρωπαϊκών χωρών εγκρίνονται από κυβέρνηση κι αξιωματική αντιπολίτευση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αυτή τη φορά, όμως, οι εξαγγελίες του Γιώργου Παπανδρέου προκάλεσαν την οργή του αρχηγού των Εργατικών, που ζήτησε από τον Ολλανδό πρωθυπουργό Μαρκ Ρούτε την παροχή πλήρους ενημέρωσης για τις από εδώ και πέρα κινήσεις της ελληνικής κυβέρνησης, τονίζοντας πως το δημοψήφισμα «μπορεί να καταστρέψει την συμφωνία». «Οι χρηματοοικονομικές αγορές δεν μπορούν να περιμένουν επί μήνες για το αν οι Έλληνες θα υποστηρίξουν ή όχι το “πακέτο”. Αν δεν ακυρώσουν το δημοψήφισμα, η συμφωνία θα “εκραγεί” ούτως ή άλλως», δήλωσε εκπρόσωπος των Εγατικών.

Επιμέλεια: Μαριάννα Μαρμαρά

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης