Συντoνιστείτε στο TV LIVE

Για σήμερα Σάββατο, 5 Νοεμβρίου δόθηκε το μεγάλο ραντεβού στο θέατρο «Ακροπόλ», για μια νέα προσέγγιση της τζαζ, με πρωταγωνιστές την κιθάρα και το μπουζούκι.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο γνωστός τζαζίστας, Al Di Meola και ο δικός μας Mιχάλης Παούρης αποτολμούν κάτι που φαντάζει παράταιρο, αλλά που στο αυτί ακούγεται εξαιρετικό. Το πάντρεμα της τζαζ με ένα παραδοσιακό μουσικό όργανο όπως το μπουζούκι.

Οι δύο αποτόλμησαν πριν από λίγους μήνες στο Παρίσι, αφήνοντας άφωνο το κοινό.

Η zougla tv live θα μεταδώσει ζωντανά σήμερα το μουσικό event.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ


Ο Έλληνας Σολίστας, Μιχάλης Παούρης, μας περιγράφει το μουσικό οδοιπορικό:

Ο Μιχάλης Παούρης σε έναν από τους τέσσερις τοίχους του δωματίου του έχει «κρεμασμένες» μερικές από τις πιο ωραίες στιγμές της ζωής του. Μουσικά βραβεία από πανελλήνιους διαγωνισμούς, τιμητικές διακρίσεις, επαίνους και συνεργασίες με ανθρώπους που έχουν γράψει με μεγάλα γράμματα το όνομά τους στο πλούσιο βιβλίο της ελληνικής μουσικής. Τελευταίο απόκτημα σε αυτή τη συλλογή που πολλοί θα ζήλευαν, μια φωτογραφία που έρχεται από τη Γαλλία και συγκεκριμένα τη σκηνή του Reims Jazz Festival όπου το φετινό καλοκαίρι ο Al Di Meola τον παρουσίασε μπροστά σε 15.000 κόσμο και του ζήτησε όχι μόνο να μοιραστούν τις ίδιες νότες του «Mediterranean Sundance» αλλά και να… «μην παίξει πολύ γρήγορα» προκαλώντας τον ενθουσιασμό του κοινού.

Λίγο πριν ανέβεις στη σκηνή με τον Al Di Meola στη Γαλλία, μάλλον είχες άγχος. Μόλις τελείωσε η αναπάντεχη συμμετοχή σου πως ένιωθες;

Άγχος; Αρκετό. Αλλά όπως σε κάθε μου εμφάνιση όλα τελειώνουν όταν πατήσω το πόδι μου στη σκηνή και ξεκινάω να κάνω αυτό που ξέρω. Το ίδιο έκανα και εκείνη τη μέρα. Ήταν φοβερή εμπειρία και όπως έχω πει και στον ίδιο τον κ. Meola, η τιμή που μου έκανε ήταν μεγάλη. Ήταν φοβερή η πρόκληση να παίξουμε χωρίς πρόβα ένα από το καλύτερα κομμάτια του κάνοντας επί τόπου διασκευή. Είναι στιγμή που θα με ακολουθεί για πάντα πιστεύω. Εκπληκτικός καλλιτέχνης και πολύ καλός άνθρωπος.

Ο ίδιος δήλωσε σε ελληνικό έντυπο ότι έχεις απίστευτη τεχνική και ότι του θυμίζεις τον εαυτό του πριν από 25 χρόνια που έδινε και εκείνος μεγάλη προσοχή στη ταχύτητα. Για σένα τι ρόλο παίζει η ταχύτητα;

Η ταχύτητα είναι ένα μόνο στοιχείο από αυτά που περιέχει η τεχνική. Είναι ένα όπλο που σε μαθαίνει να μην έχεις κανένα εμπόδιο. Μπορείς να ελιχθείς σε οποιαδήποτε μουσική κατάσταση και να ξεδιπλώνεις τη φαντασία σου και τις εικόνες σου άνετα. Με έχρισαν πολλοί ως τον πιο γρήγορο παίχτη ή ως φαινόμενο κλπ… Όταν όμως το λέει ο κ. Meola τότε το μόνο που κάνω είναι να συνεχίζω πιστά και με σκυμμένο το κεφάλι αυτό που μέχρι τώρα έκανα. Μελετώ και συνθέτω συνεχώς και συνεχώς ανακαλύπτω… Λόγια ¨μεγάλων¨ μουσικών με γεμίζουν ουσιαστική δύναμη και μου δείχνουν το καθήκον.


Ο τίτλος «φαινόμενο» που σου αποδίδουν οφείλεται σε αυτό το χαρακτηριστικό σου;

Κοιτάξτε… Έχω ακούσει να με λένε έτσι για πολλούς και διάφορους λόγους.. Αλλά κυρίως ναι.. Ειδικά η μερίδα των ανθρώπων που με έχουν δει την ώρα του μετρονόμου… (γέλια).

Δε φοβάσαι να ανεβάσεις το μπουζούκι δίπλα στις κιθάρες του; Άγνοια κινδύνου ή εμπεριστατωμένη έρευνα από μέρους σου;

Ποτέ δε φοβήθηκα κανέναν. Ειδικά όταν μιλάμε για μουσική. Πάντα κοιτούσα κατάματα τις ίδιες τις νότες αλλά και τους εκφραστές της. Μπορώ να πω όμως ότι σέβομαι τους πάντες. Είτε είναι καλοί είτε λιγότερο καλοί μουσικοί. Το μπουζούκι θα βρεθεί για πρώτη φορά στα βαθιά νερά της σύγχρονης jazz μουσικής και θα πάρει πρωταγωνιστικό ρόλο σε 2 παραστάσεις με πολλές εκπλήξεις. Είναι μια σημαντική βραδιά για το μπουζούκι αλλά και για τη χώρα μας γενικότερα.

Πώς πιστεύεις ότι θα αντιμετωπίσει το ελληνικό κοινό αυτή τη μουσική σύμπραξη;

Πιστεύω ότι θα είναι θερμό. Πολύ! Ο κόσμος αισθάνεται…

Γιατί όχι λαϊκές συνθέσεις αλλά jazz; Πώς πήρες μια τόσο ανατρεπτική απόφαση;

Έχω και λαϊκές συνθέσεις πολλές. Απλώς θεωρώ πως είναι ώρα να ακούσουμε τι έχουν να πουν τα όργανα. Να δημιουργήσουν οι νότες τον στίχο που ο καθένας ξεχωριστά σχηματίζει ακούγοντας έναν instrumental δίσκο. Η Jazz έχει το χάρισμα αυτό στο 100%.

Μουσικός, συνθέτης ή σολίστας; Ποια ιδιότητα σε αντιπροσωπεύει περισσότερο;

Πολύ ενδιαφέρουσα η ερώτηση… Ξεκινάς για λίγο ως μουσικός, συνεχίζεις για λίγο ως σολίστας καταλήγοντας συνθέτης. Στη jazz κάνεις και τα τρία κατευθείαν αλλά και συγχρόνως… Η ιδιαιτερότητα και η «πολυπλευρικότητα» του ταλέντου σου είναι αυτή που σε καθιερώνει και σε χαρακτηρίζει αναλόγως..

Οι τίτλοι «enarxis» και «οι σημειώσεις μου…» τι σημαίνουν;

Τίτλος Cd Single και τίτλος βιβλίου. Στο πρώτο εμπεριέχονται μουσικά και ορχηστρικά τα λόγια του δεύτερου. Στο δεύτερο υπάρχει ο τρόπος για να παιχτεί το cd αυτό. Είναι δύο εντελώς διαφορετικά πράγματα που βγαίνουν για πρώτη φορά προς τον κόσμο. Θα ήθελα να αναφέρω πως στο βιβλίο υπάρχουν 50 πρωτότυπες ασκήσεις που εκρέουν από την προσωπική μου έρευνα. Οι τρόποι, οι κλίμακες, οι δρόμοι και οι συγχορδίες τους. Τεχνικές πένας και καρπού από προσωπική έρευνα και μελέτη. Το βιβλίο αναφέρεται σε έγχορδους μουσικούς και σκοπό έχει να δείξει τα όρια του κάθε παίχτη. Το cd είναι ο προπομπός του ολοκληρωμένου μου δίσκου που θα είναι σύντομα κοντά σας. Έχω την τιμή να συμμετέχει σε ένα μου κομμάτι ένας μεγάλος τραγουδιστής, ο Μανώλης Μητσιάς. Σε ένα κομμάτι έκπληξη διαφορετικό από τα άλλα και πολλά υποσχόμενο και για το οποίο τον ευχαριστώ θερμά.

Στο θέατρο «Ακροπόλ» στις 4 και 5 του Νοέμβρη τι θέση θα έχει το μπουζούκι;

Εκείνες τις μέρες σφραγίζεται και επισημοποιείται το όραμά μου για αυτό το όργανο. Είμαι σίγουρος ότι οι άνθρωποι που θα έρθουν και θα ακούσουν, θα φύγουν με ένα εναλλακτικό ηχόχρωμα και μια διαφορετική προφορά στην «ομιλία» αυτού του οργάνου γεμίζοντας εικόνες και συναισθήματα.

Λίγα λόγια για το μουσικό ραντεβού

Η ανακαινισμένη σκηνή του «Ακροπόλ» θα τους φιλοξενήσει στις 4 & 5 Νοεμβρίου και το ελληνικό κοινό θα έχει την ευκαιρία να απολαύσει δύο σολίστες να ψάχνουν και να ανακαλύπτουν νέους δρόμους. Η zougla tv live θα μεταδώσει ζωντανά την συναυλία σήμερα Σάββατο, 5 Νοεμβρίου.

Ο Al Di Meola γεννήθηκε το 1954 και για 30 χρόνια κυριαρχεί στον χώρο της Jazz, ένας Ιταλός, που πάντρεψε της κιθάρα του Latin με ότι πιο προχωρημένο στην American Jazz Fusion. Συνθέτης, σολίστας, μουσικός παραγωγός, δεν φοβήθηκε το «μέταλλο» του μπουζουκιού και το άφησε να ξεχυθεί ανέμελο.

Ο Μιχάλης Παούρης ξεκίνησε να παίζει μπουζούκι στα 8 του χρόνια και από τα 10 του επαγγελματικά. Δάσκαλός του Μανόλης Μιχαλάκης τον αποκάλεσε για 1η φορά «φαινόμενο», όρος που τον ακολουθεί μέχρι σήμερα. Στα 14 του μετά από σύσταση του δασκάλου του συνεργάζεται με το Γιώργο Κατσαρό και στα 15 με τον Μίκη Θεοδωράκη. Στα 17 του ανεβαίνει τη σκηνή του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών και για 2η φορά λίγα χρόνια αργότερα.

Μελετάει τη jazz μουσική και ενθουσιάζεται από την πολυπλοκότητα και το άκουσμά της. Μετά από πολύωρη μελέτη και πειραματισμούς έρχεται η στιγμή να εξελίξει το αγαπημένο του μουσικό όργανο. Αποφασίζει να παίξει jazz με το μπουζούκι και να εντάξει αυτό το όργανο σε ένα είδος μουσικής πολύ διαφορετικό και πρωτότυπο. Το εγχείρημά του βρίσκει ανταπόκριση και πολύ θερμό κοινό στην Ελλάδα. Αρχίζει να συνθέτει jazz μουσικά κομμάτια που χαίρουν αποδοχής από Έλληνες και Ευρωπαίους μουσικούς.

Διδάσκει μπουζούκι στο Ωδείο Τέχνης Γ. Φακανά. Το 2011 ολοκληρώνει το 1ο του βιβλίο με τίτλο «Οι σημειώσεις μου…» και αναμένεται να κυκλοφορήσει τον Οκτώβριο. Τέλος, βρίσκεται ήδη στην προετοιμασία για το 1ο του cd που θα κυκλοφορήσει υπό την επίβλεψη βρετανικής δισκογραφικής εταιρείας και θα διανεμηθεί διεθνώς.

Συντoνιστείτε στο TV LIVE

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης