Ανακούφιση προσέφερε η έντονη ανοδική αντίδραση του δολαρίου μετά την παρέμβαση της Ιαπωνίας στην αγορά συναλλάγματος και εκτιμάται ότι το αμερικανικό νόμισμα ετοιμάζεται για τη διαμόρφωση υψηλότερου πυθμένα, σύμφωνα με το πρωινό σχόλιο αγοράς της FXCM. Ο δείκτης FXCM US Dollar Index ενισχύεται σημαντικά σήμερα, ανακάμπτοντας από τα πολυήμερα χαμηλά, από τις 9.450 μονάδες στην περιοχή του 9.700.

Η επιθετική παρέμβαση της Ιαπωνίας αποτέλεσε τον καταλύτη της ανοδικής αντίδρασης της ισοτιμίας USD/JPY με κέρδη άνω του 4% μετά το νέο ιστορικό χαμηλό κοντά στο 75,50. Η κίνηση αυτή είναι σημαντική και βάζει ένα τέλος στη διαπραγμάτευση της ισοτιμίας σε στενό εύρος εδώ και αρκετές εβδομάδες, γύρω από την περιοχή του 76,00. Αναμένεται, λοιπόν, η διαμόρφωση σημαντικής κορυφής στο γιεν (πυθμένα στο USD/JPY), με το γιεν να περνάει σε κλοιό πιέσεων ακόμα και σε περιβάλλον αποστροφής ρίσκου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μεγαλύτερο ενδιαφέρον έχει η επιρροή της παρέμβασης στο αμερικανικό νόμισμα. Σύμφωνα με την FXCM, εκτιμάται ότι ο ρόλος του γιεν ως ασφαλές καταφύγιο περιορίζεται και το μοναδικό νόμισμα που μπορεί να επωφεληθεί από τις ροές κεφαλαίων σε περιόδους αποστροφής ρίσκου στις αγορές είναι το δολάριο. Το ελβετικό φράγκο έχει βγει εκτός συναγωνισμού από την παρέμβαση της Τράπεζας της Ελβετίας και το «κλείδωμα» της ισοτιμίας EUR/CHF. Επομένως, εκτιμάται ότι το δολάριο θα επωφεληθεί τα μέγιστα τους επόμενους μήνες.

Από άποψη τεχνικής ανάλυσης, υπάρχουν ενδείξεις που στηρίζουν το βασικό σενάριο ανόδου του δολαρίου, με τις προοπτικές του ευρώ να παραμένουν πτωτικές στο μηνιαίο γράφημα, καθώς δεν κατέφερε να ξεπεράσει τα υψηλά του Σεπτεμβρίου, παρά το ράλι που σημείωσε τον Οκτώβρη.

Οι εκτιμήσεις δοκιμάστηκαν με την ισοτιμία ευρώ-δολαρίου να «σταματά» λίγο πριν από σημαντικά υψηλά επίπεδα, αφήνοντας στο παρά… πέντε ανεπηρέαστες τις προοπτικές μας για την ισοτιμία. Κατά τις σημαντικές ρευστοποιήσεις του δολαρίου και με θέση πώλησης στην ισοτιμία AUD/USD, η στρατηγική αυτή λίγο έλλειψε να ανατραπεί. Ωστόσο, η ισοτιμία κατάφερε να «σταματήσει» λίγο πριν από τα υψηλά του Σεπτεμβρίου και τελικά να μην ξεπεράσει κατά το κλείσιμο της περασμένης Παρασκευής το 1,0750.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σήμερα η ισοτιμία «γύρισε» πτωτικά κάτω από το επίπεδο του 1,0550. Εφεξής αναμένονται περαιτέρω απώλειες για την ισοτιμία κάτω από την ισότητα.

Επιμέλεια: Άννα Μορφούλη

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης