Με μια νέα γενιά εν δυνάμει αστέγων έρχονται καθημερινά αντιμέτωπες οι κοινωνικές υπηρεσίες δήμων της Θεσσαλονίκης.

Πρόκειται για άτομα, πολλές φορές και οικογένειες, που βρίσκονται στα πρόθυρα έξωσης από την κατοικία τους, καθώς αδυνατούν να πληρώσουν τα ενοίκια ή τις δόσεις των δανείων τους. Είναι γονείς που έχουν χάσει τη δουλειά τους και δεν έχουν καμία άλλη οικονομική βοήθεια, με αποτέλεσμα να αναζητούν διέξοδο στις κοινωνικές υπηρεσίες των δήμων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι υπάρχουσες δομές αδυνατούν να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα που δημιουργείται. Μέχρι πριν από ένα χρόνο, οι άποροι του νομού Θεσσαλονίκης, οι οποίοι στερούνται ένα πιάτο φαγητό για να ζήσουν, υπολογίζονταν σε συνολικά 2.000, εκ των οποίων οι 200 δεν είχαν στέγη και τη νύχτα περιφέρονταν στους δρόμους. Από το «προφίλ» των αστέγων προέκυπτε πως κυρίως είναι ενήλικες, στην πλειονότητά τους άνδρες, οι περισσότεροι άστεγοι για μικρό διάστημα. Ωστόσο, τα χαρακτηριστικά αυτά διαφοροποιούνται το τελευταίο διάστημα.

«Πολύ φοβάμαι ότι αυτό είναι το μεγάλο πρόβλημα που θα χτυπήσει την πόρτα μας τους επόμενους μήνες», λέει ο αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής στο δήμο Νεάπολης Συκεών, Δημήτρης Απατσίδης. «Πέρυσι τέτοιο καιρό, φοβόμασταν ότι θα υπήρχε κύμα εξώσεων, καθώς οι άνθρωποι που ζητούσαν βοήθεια μας έλεγαν ότι χρωστούσαν πολλές δόσεις δανείων. Κάτι τέτοιο αποφεύχθηκε μέχρι στιγμής λόγω αναστολής των κατασχέσεων, ωστόσο τους επόμενους μήνες σίγουρα θα μας απασχολήσει. Χωρίζονται σε δύο κατηγορίες, η πρώτη είναι αλλοδαποί και η δεύτερη περιλαμβάνει οικογένειες στις οποίες οι γονείς μένουν χωρίς δουλειά. Ιδιαίτερα συχνό σε αυτήν τη δεύτερη κατηγορία είναι ο πατέρας να εργαζόταν στον τομέα της οικοδομής, τομέας που χτυπήθηκε ιδιαίτερα από την οικονομική κρίση», προσθέτει.

«Η αλήθεια είναι ότι και στο δήμο μας έχουν αυξηθεί πολύ οι περιπτώσεις ανθρώπων που κινδυνεύουν να μείνουν στο δρόμο, άνθρωποι που σήμερα αδυνατούν να πληρώσουν τους λογαριασμούς τους και το ενοίκιο. Είναι πια τόσο πολλοί που ο δήμος αδυνατεί να δώσει έστω και ένα μικρό βοήθημα που έδινε. Για το λόγο αυτό, συστήσαμε πριν από λίγο καιρό μια επιτροπή Κοινωνικού Ταμείου, που μεταξύ άλλων θα δώσει προτεραιότητα στη λειτουργία και στο δήμο μας ενός Κοινωνικού Παντοπωλείου», επισημαίνει και η αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής του δήμου Κορδελιού Ευόσμου, Αβρόρα Σαββίδου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ίδια εικόνα μεταφέρει και για το δήμο Αμπελοκήπων Μενεμένης ο αντιδήμαρχος Γαβριήλ Παναγιωτίδης, ο οποίος σημειώνει ότι έχουν αυξηθεί κατακόρυφα αυτοί που αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσκολίες και προστρέχουν στο δήμο για βοήθεια.

Πηγή:agelioforos

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης