Κόλαφος ήταν η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, το οποίο έκρινε ότι η τουρκική Αστυνομία κακοποίησε βάναυσα δύο έφηβες, οι οποίες είχαν συλληφθεί το 1999, με την κατηγορία ότι υποστήριζαν την αυτονομία των Κούρδων.

Σύμφωνα με τους Ευρωπαίους δικαστές, η 16χρονη Ναζιμέ Σαλμανόγλου και η 19χρονη Φατμά Ντενίζ Πολάτας, όταν συνελήφθησαν σε επιχείρηση των τουρκικών Αρχών εναντίον του Κουρδικού Εργατικού Κόμματος (ΡΚΚ), κακοποιήθηκαν τόσο σωματικά όσο και σεξουαλικά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μάλιστα, οι Τούρκοι αστυνομικοί διέπραξαν και παιδεραστία, καθώς τις βίασαν, ενώ τις υπέβαλαν σε τεστ παρθενίας, τις άφησαν χωρίς τροφή και νερό, γυμνές στο κρύο κελί επί μέρες.  

Παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των δύο εφήβων από την Τουρκία αποτελεί επίσης και η «αναποτελεσματική» έρευνα που διεξήγαγαν οι Αρχές, μετά τις καταγγελίες των δύο κοριτσιών. Το 2005, τουρκικό δικαστήριο είχε απαλλάξει τους αστυνομικούς από τις κατηγορίες, λόγω έλλειψης στοιχείων.

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, που εδρεύει στο Στρασβούργο, διέταξε την Τουρκία να αποζημιώσει με 25.000 ευρώ το κάθε κορίτσι.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το συγκεκριμένο δικαστήριο έχει καταδικάσει 266 φορές την Τουρκία για παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ενώ μόνο πέρσι έχουν συνταχθεί περίπου 4.000 νέες αναφορές.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης