Πρόσφατα εντοπίστηκαν πέντε κληρονομικοί γενετικοί δείκτες που θα μπορούσαν να βοηθήσουν στον προσδιορισμό των ανδρών που πάσχουν από τους πιο επιθετικούς και θανατηφόρους τύπους του καρκίνου του προστάτη.

Η ανακάλυψη αυτή μπορεί να οδηγήσει στον άμεσο διαχωρισμό των ανδρών που υποφέρουν από καρκίνο του προστάτη σε αυτούς που χρειάζονται, ή που δεν χρειάζονται επιθετική θεραπεία, με μια απλή εξέταση αίματος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι ερευνητές αναφέρουν πως αυτοί οι δείκτες θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν στην κλινική, μαζί με άλλους γνωστούς δείκτες που χρησιμοποιούνται για την εκτίμηση της επιθετικότητας των όγκων, για την αναγνώριση των ανδρών με προφίλ υψηλού κινδύνου.

Γιατί όμως είναι τόσο σημαντική η αναγνώριση ασθενών υψηλού κινδύνου; Περίπου 200.000 άνδρες με καρκίνο προστάτη διαγιγνώσκονται κάθε χρόνο στις ΗΠΑ. Από αυτούς οι 30.000 πεθαίνουν τελικά από τη νόσο.

Τις περισσότερες φορές όμως ο καρκίνος του προστάτη αναπτύσσεται αργά και οι ασθενείς μπορεί να πεθάνουν από άλλες αιτίες πριν η κακοήθεια αποβεί θανατηφόρα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι ερευνητικές ομάδες ανέλυσαν 156 υποψήφια γονίδια και εντόπισαν 22, τα οποία ήταν συνδεδεμένα με το θάνατο από καρκίνο του προστάτη. Η περαιτέρω ανάλυση ανέδειξε πως 5 από τα 22 είχαν στατιστικά σημαντική σχέση με τους θανάτους από καρκίνο προστάτη.

Πιο συγκεκριμένα, οι ασθενείς που έφεραν και τα 5, ή 4 από τα 5 γονίδια, είχαν κατά 50% αυξημένο κίνδυνο να πεθάνουν από τον καρκίνο του προστάτη σε σύγκριση με αυτούς που είχαν δύο ή λιγότερα. Το επόμενο βήμα είναι να επιβεβαιωθούν τα παραπάνω ευρήματα και σε άλλες ομάδες ασθενών, με σκοπό να καθοριστούν οι γενετικοί δείκτες που θα μπορούν να προβλέψουν το θάνατο από το καρκίνο του προστάτη.

Ένας σημαντικός στόχος της επιστημονικής ομάδας, είναι η εύρεση των κατάλληλων τεστ που θα βοηθήσουν στην αναγνώριση της ομάδας αυτής των ασθενών που θα επωφεληθούν από τη θεραπεία, με αποτέλεσμα τη μείωση των βλαπτικών επιδράσεων της υπερθεραπείας. Παράλληλα πρωτεύων στόχος είναι η εύρεση αποτελεσματικών θεραπειών χωρίς παρενέργειες που επηρεάζουν τη ποιότητα ζωής.

Η ερευνητική έξαρση των τελευταίων χρόνων που στρέφεται στη διερεύνηση στοχευμένων θεραπειών καρκίνου, δίνει ελπιδοφόρα μηνύματα και για τον καρκίνο του προστάτη. Σύμφωνα με τους ερευνητές είναι απλά θέμα χρόνου.

Με αφορμή άρθρο που αναρτήθηκε στο webmd

Το άρθρο υπογράφουν οι:

Κ.Κωνσταντινίδης, Χειρουργός, Ουρολόγος-Ανδρολόγος, Πρόεδρος του Ανδρολογικού Ινστιτούτου Αθηνών,

 www.andrologia.gr

Αλ. Γυφτοπούλου, Ψυχολόγος-Ψυχοθεραπεύτρια, επιστημονική συνεργάτιδα του Ανδρολογικού Ινστιτούτου Αθηνών, www.andrologia.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης