Οι Η.Π.Α. κάλεσαν σήμερα το Πακιστάν να λάβει εντός των προσεχών «ημερών και εβδομάδων» ισχυρά μέτρα για την πάταξη των Αφγανών Ταλιμπάν, που βρίσκονται στο έδαφός του, και να τους ωθήσει να συνάψουν ειρήνη με την κυβέρνηση της Καμπούλ.

«Ελπίζουμε να δούμε το Πακιστάν να λαμβάνει ισχυρά μέτρα, για να εμποδίσει τους Αφγανούς αντάρτες να εδραιώνουν ορμητήρια, και να ενθαρρύνει τους Ταλιμπάν να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις με ειλικρινή τρόπο» δήλωσε η Χίλαρι Κλίντον.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Είχαμε ενδελεχείς συνομιλίες και ελπίζουμε ό,τι συζητήθηκε να γίνει πράξη εντός των προσεχών ημερών και εβδομάδων. Όχι ύστερα από μήνες και χρόνια αλλά εντός των προσεχών ημερών και εβδομάδων, γιατί έχουμε αρκετή δουλειά μπροστά μας για την επίτευξη των κοινών μας στόχων» υπογράμμισε η υπουργός Εξωτερικών των Η.Π.Α., που έφθασε χθες στην πακιστανική πρωτεύουσα, προερχόμενη από το Αφγανιστάν.

Η επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας τόνισε ότι η Ουάσινγκτον και ο σύμμαχός της, το Πακιστάν, πρέπει να μεριμνήσουν για να συμμετάσχουν οι Ταλιμπάν και το δίκτυο Χακάνι, που έχει διασυνδέσεις με την αλ Κάιντα, στην αφγανική ειρηνευτική διαδικασία.

Η Κλίντον είπε, επίσης, ότι η Ουάσινγκτον και το Ισλαμαμπάντ συμφώνησαν να στηρίξουν τη διαδικασία αυτή «εποικοδομητικά», ενώ η ίδια έχει ζητήσει από την πακιστανική ηγεσία περισσότερη συνεργασία στην καταπολέμηση του ολοένα και πιο βίαιου δικτύου Χακάνι, το οποίο ευθύνεται για πολλές πρόσφατες επιθέσεις στο Αφγανιστάν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Τώρα πρέπει να στρέψουμε την προσοχή μας εδώ, στους Πακιστανούς Ταλιμπάν, τους Αφγανούς Ταλιμπάν, το δίκτυο Χακάνι και άλλες τρομοκρατικές οργανώσεις και να προσπαθήσουμε να τους εντάξουμε στην ειρηνευτική διαδικασία. Ωστόσο, αν αυτό αποτύχει, πρέπει να τους εμποδίσουμε να διαπράξουν περισσότερη βία και να δολοφονούν περισσότερους αθώους ανθρώπους» τόνισε η Κλίντον.

Η Πακιστανή υπουργός Εξωτερικών, Χίνα Ραμπάνι Χαρ, δήλωσε ότι η χώρα της είναι έτοιμη να συνεργαστεί περισσότερο με τις Η.Π.Α. και να εντείνει τις προσπάθειες για να εξαλείψει τα κρησφύγετα των Αφγανών ανταρτών Ταλιμπάν που βρίσκονται στο έδαφός της.

Η υπουργός προέβη στις δηλώσεις αυτές κατά τη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε από κοινού με την Αμερικανίδα ομόλογό της, Χίλαρι Κλίντον.

Η επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας δεν έχει σταματήσει να καλεί το Ισλαμαμπάντ να ενισχύσει τη δράση του κατά των Αφγανών Ταλιμπάν που έχουν καταφύγει στο Πακιστάν, όπου προετοιμάζουν τις επιθέσεις που εξαπολύουν κατά των δυτικών δυνάμεων στο γειτονικό Αφγανιστάν.

«Κανένα πακιστανικό όργανο» δεν υποστηρίζει την ύπαρξη ορμητηρίων των Αφγανών Ταλιμπάν, κυρίως του δικτύου Χακάνι, στην πακιστανική μεθόριο, διαβεβαίωσε η Πακιστανή υπουργός Εξωτερικών την Αμερικανίδα ομόλογό της.

Η Χίνα Ραμπάνι Χαρ παραδέχθηκε ταυτόχρονα την ύπαρξη ορμητηρίων των Αφγανών Ταλιμπάν στις περιοχές όπου ζουν οι φυλές στο Βορειοδυτικό Πακιστάν, στα σύνορα με το Αφγανιστάν, δηλώνοντας ότι η κυβέρνηση είναι έτοιμη να αναλάβει μεγαλύτερη δράση για να τους εξουδετερώσει.

Παράλληλα, η Χίλαρι Κλίντον δήλωσε ότι ο θάνατος χθες, Πέμπτη, του έκπτωτου Λίβυου ηγέτη Μουαμάρ Καντάφι σηματοδοτεί την έναρξη μιας νέας εποχής για τον λιβυκό λαό και τόνισε τη δέσμευση των Η.Π.Α. να στηρίξει αυτή τη χώρα «στον δρόμο της δημοκρατίας».

«Ο θάνατος του συνταγματάρχη Καντάφι έκλεισε ένα πολύ σκοτεινό κεφάλαιο της ιστορίας της Λιβύης, αλλά σηματοδοτεί επίσης την έναρξη μιας νέας εποχής για τον λιβυκό λαό» είπε χαρακτηριστικά.

«Και εμείς ελπίζουμε ότι η βούληση των Λίβυων να αρχίσουν να οικοδομούν μια νέα δημοκρατία θα μπορεί να ερμηνευτεί με συγκεκριμένες ενέργειες» πρόσθεσε.

Η Κλίντον υπογράμμισε τη δέσμευση των Η.Π.Α. να στηρίξουν τον λιβυκό λαό ως φίλο και εταίρο σε μια στιγμή που «δεσμεύεται σε ένα νέο δημοκρατικό δρόμο».

Ο Μουαμάρ Καντάφι σκοτώθηκε την Πέμπτη στην τελευταία επίθεση κατά της γενέτειράς του, της Σύρτης.

Οι νέες λιβυκές Αρχές έκαναν λόγο για «ιστορική στιγμή» για τη χώρα ύστερα από 42 χρόνια δικτατορίας.

Ο πρόεδρος των Η.Π.Α., Μπαράκ Ομπάμα, δήλωσε μερικές ώρες αργότερα ότι ο θάνατος του τέως δικτάτορα σηματοδοτεί «το τέλος ενός οδυνηρού κεφαλαίου» για τους Λίβυους και κάλεσε τις νέες αρχές της Τρίπολης να οικοδομήσουν μια «δημοκρατική και χωρίς μισαλλοδοξία» χώρα.

Επιμέλεια: Πέτρος Σιδερέας

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης