Έκκληση για ένα νέο ειρηνικό πολιτικό ξεκίνημα, μετά τον θάνατο του Μουαμάρ Καντάφι, απευθύνει στους Λίβυους η διεθνής κοινότητα.

Ο πρόεδρος των Η.Π.Α., Μπαράκ Ομπάμα, τόνισε χθες πως ο θάνατος του τέως Λίβυου δικτάτορα σηματοδοτεί «το τέλος ενός μεγάλου και οδυνηρού κεφαλαίου» για τους Λίβυους και κάλεσε τη νέα ηγεσία της Τρίπολης να οικοδομήσει ένα κράτος δημοκρατικό και ανεκτικό.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Από την πλευρά του, ο Γάλλος πρόεδρος, Νικολά Σαρκοζί, χαιρέτισε το «νέο αυτό σημαντικό βήμα» για την απελευθέρωση της Λιβύης, εκτιμώντας πως έχει «γυρίσει μια νέα σελίδα» για τον λιβυκό λαό, «αυτή της συμφιλίωσης για την ελευθερία και την ενότητα».

Το τέλος «της ιστορικής επέμβασης του ΝΑΤΟ είναι κοντά» υπογράμμισε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Άντερς Φογκ Ράσμουσεν, και κάλεσε τους Λίβυους να αποφύγουν τα αντίποινα.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός, Ντέιβιντ Κάμερον, επεσήμανε πως είναι περήφανος για τον ρόλο που έπαιξε το Λονδίνο στην πτώση του δικτάτορα, του οποίου ο θάνατος «ενισχύει τις πιθανότητες των Λίβυων να οικοδομήσουν ένα ισχυρό και δημοκρατικό μέλλον».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Ο πόλεμος τελείωσε» δήλωσε ο Ιταλός πρωθυπουργός Σίλβιο Μπερλουσκόνι, κάποτε στενός σύμμαχος του Καντάφι.

Για ιστορική μετάβαση έκανε λόγο ο γενικός γραμματέας του Ο.Η.Ε. Μπαν Κι-μουν, προειδοποιώντας για έναν δύσκολο και γεμάτο προκλήσεις δρόμο που έχουν να διανύσουν οι Λίβυοι.

Η Άνγκελα Μέρκελ, που είχε αρνηθεί τη συμμετοχή της Γερμανίας στις νατοϊκές επιχειρήσεις στη Λιβύη, εξέφρασε την ελπίδα να μπορέσει η χώρα «να κάνει ένα νέο ειρηνικό πολιτικό ξεκίνημα».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης